Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda civic viii-silnik r18a2. Olej w chłodnicy???

KONDZIO6969
26-05-15, 17:30
Witam
Proszę o pomoc w temacie...a mianowicie Zakupiłem nie dawno Honde Civic VIII 1.8 140KM...SILNIK R18A2.Sprowadzona z Niemiec. Przy wymianie płynu w chłodnicy zauważyłem ze jest dożo gęstej zawiesiny w górnym poziomie płunu w chłodnicy...i pod korkiem lepka maż (jakby zwazony olej) wymieniłem cały płyn...ale dalej pod korkiem zbiera sie gęsta zawiesina,co dzień.Jaka jest przyczyna tego?? i z czym to się wiąże?? :(

analyzer64
26-05-15, 17:53
Pewnie uszczelka pod głowicą.

KONDZIO6969
26-05-15, 18:38
Z czym to sie wiązę?? tylko wymiana uszczelki pod głowica i po problemie?? duzy koszt?

artax
26-05-15, 18:56
Witam
Proszę o pomoc w temacie...a mianowicie Zakupiłem nie dawno Honde Civic VIII 1.8 140KM...SILNIK R18A2.Sprowadzona z Niemiec. Przy wymianie płynu w chłodnicy zauważyłem ze jest dożo gęstej zawiesiny w górnym poziomie płunu w chłodnicy...i pod korkiem lepka maż (jakby zwazony olej) wymieniłem cały płyn...ale dalej pod korkiem zbiera sie gęsta zawiesina,co dzień.Jaka jest przyczyna tego?? i z czym to się wiąże?? :(

sprawdz zbiornik wyrownawczy chłodnicy czy nie ma "rosołu".Tłuste plamy z oleju.Dodatkowo proponuje zrobić próbę w zbiorniczku wyrownawczym na obecność spalin.Jeśli będą to prawdopodobnie głowica,(może wydmuchana uszczelka).Taki test robi każdy dobry warsztat.Jesli zrobią karpia a o co chodzi to szukaj innych szpecow:)
pzdr

KONDZIO6969
26-05-15, 21:18
Dzieki za informacje...W zbiorniczku na pewno jest olej.Sprawdzałem na dnie jest olej aż juz rozpuszcza ten wężyk zanurzony w zbiorniczku.A w górnej części chłodnicy zbiera sie co dzień olej.Wymiana uszczelki pomoze?? a jak to przepłukać wszystko....Cały układ z oleju??

Pik
26-05-15, 21:31
To, że masz olej w chłodziwie to niedobrze, ale to oznacza że możesz mieć także chłodziwo w obiegu olejowym, a to by było już w ogóle bardzo źle. To poważna sprawa. Zamiast poszukiwać porady na forum sugeruję żeby abyś udał się do porządnego warsztatu, który zdiagnozuję sytuację i dokona niezbędnych napraw.

analyzer64
26-05-15, 21:37
Takie objawy to jest 99% uszczelka pod głowicą. Co do płukania to można zalać układ jakimś tanim płynem i wlać płukankę, zbiorniczek zdemontować i umyć - tu może pomóc np. woda z detergentem i ryżem czy kaszą jęczmienną - oczywiście niegotowaną :)

artax
26-05-15, 22:25
Dzieki za informacje...W zbiorniczku na pewno jest olej.Sprawdzałem na dnie jest olej aż juz rozpuszcza ten wężyk zanurzony w zbiorniczku.A w górnej części chłodnicy zbiera sie co dzień olej.Wymiana uszczelki pomoze?? a jak to przepłukać wszystko....Cały układ z oleju??
przerabialem temat w szwagierki VW 1,9.Na szczęscie była "tylko "zdeformowana głowica.Po wczesniejszym przegrzaniu silnika.Po splanowaniu jest ok.Musisz podjechać do specjalistycznego warsztat na diagnozę.Trzymam kciuki aby to nie byl walnięty blok silnika.Wtedy koszta dużo większe.
Sorry kolego wiem ,ze musztarda po obiedzie ale ktoś chyba wsadził Ciebie na minę.Takie coś mozna zobaczyć przy wstepnych ogledzinach auta.Może jeszcze dogadaj się ze sprzedającym...Zależy jak spisana jest umowa kupna.Wspomniałeś ,ze auto kupione niedawno.
pzdr i powodzenia

KONDZIO6969
26-05-15, 23:07
Kiepska sprawa...Auto miesiąc temu kupiłem.Nie ma umowy bo sprzedający wystawił fakturę Vat. Właśnie tak zrobię...udam sie do warsztatu niech stwierdza co jest.Olej wymieniłem nie dawno...Fakt ze był jakis taki wodnisty.No to mam zmartwienie

january
27-05-15, 16:16
ja bym zrobił "przeszczep"
za 500- 700 masz multum pieców do ufo

KONDZIO6969
27-05-15, 16:52
Wiec sprawa wygląda tak...Byłem dzis u mechanika i płynu chłodniczego w silniku...Oleju...Nie mam.Jest tylko olej w układzie chłodzenia...w chłodnicy przy korku najwięcej.Bo wyrzuca go do gory.Stwierdził ze uszczelka pod głowica.Aczkolwiek dziwne,bo sa tam metalowe uszczelki i trudno zeby sie uszkodziły.Kazał mi narazie jeździć i obserwować stan oleju.Wylac płyn chłodniczy i wlać wody z proszkiem i odkamieniacz do pralek...i tak kilka razy zrobic powinno sie oczyścić.Bo możliwe ze ktos przed sprzedażą dolał oleju do chłodnicy.Tak po złości.A jak to nie po moze i beda duze ubytki oleju w silniku...to żebym sie zgłosił i wymieni mi uszczelkę.Zaznaczył ze z tym duzo roboty:-//

irecki26
27-05-15, 17:30
Wiec sprawa wygląda tak...Byłem dzis u mechanika i płynu chłodniczego w silniku...Oleju...Nie mam.Jest tylko olej w układzie chłodzenia...w chłodnicy przy korku najwięcej.Bo wyrzuca go do gory.Stwierdził ze uszczelka pod głowica.Aczkolwiek dziwne,bo sa tam metalowe uszczelki i trudno zeby sie uszkodziły.Kazał mi narazie jeździć i obserwować stan oleju.Wylac płyn chłodniczy i wlać wody z proszkiem i odkamieniacz do pralek...i tak kilka razy zrobic powinno sie oczyścić.Bo możliwe ze ktos przed sprzedażą dolał oleju do chłodnicy.Tak po złości.A jak to nie po moze i beda duze ubytki oleju w silniku...to żebym sie zgłosił i wymieni mi uszczelkę.Zaznaczył ze z tym duzo roboty:-//
Znajomy kupił niedawno VW (licytacja w Szwajcarii więc w ciemno). jak auto przyjechało do kraju tez sie załamał - olej, jakas maź w zbiorniczku. Obstawiał również uszczelkę. Szczęśliwie okazało się,ze poprzedni właściciel zalał jakiegoś cholerstwa/uszczelniacza bo chłodnica ciekła. Skończyło sie na trzykrotnym płukaniu układu i wymianie chłodnicy. Moze idz tym tropem..

KONDZIO6969
27-05-15, 17:58
Tak tez właśnie zrobię na początek...bede jeździł i obserwował auto.A układ przepłukam kilka razy woda z od kamieniaczem do pralek.Tak jak mi mechanik radził.I zobaczę czy dalej bedzie zbierał sie olej.Jeżeli tak to uszczelkę bede musiał wymienić na 100%

cosmo-pl
28-05-15, 09:32
Nie wolno łac detergentów do takich układów!! Są specjalne płyny do płukania. Żadne proszki! Mechanik niech się puknie w głowę.

wierzba
28-05-15, 09:59
właśnie tak czytam i nie wierzę w to co Ci mechanik polecił :eek:

szczepar
28-05-15, 10:19
Nie wolno łac detergentów do takich układów!! Są specjalne płyny do płukania. Żadne proszki! Mechanik niech się puknie w głowę.

To raczej nie detergent a kwasek cytrynowy :)
Ale fakt zaczyna to pachnieć partaniną i partyzantką w wykonaniu mechanika.

KONDZIO6969
28-05-15, 12:44
To Ja juz sam nie wiem...Byłem u dwóch mechaników.Jeden powiedział żeby nie płukac...a drugi zeby odkamieniaczem do pralek.To co proponujecie??? czym to zalać? zeby sie wypłukało...

A przy wymianie uszczelki pod głowica cos jeszcze wypadało by wymienic??? powiedział tylko wymiana uszczelki+planowanie głowicy+robota

szczepar
28-05-15, 14:16
Pasuje oddać to do zakładu gdzie zajmują się Hondami :) - na forum znajdziesz namiary do paru zakładów w okolicy Warszawy.

Bo jak mechanik który nie zna się na silnikach Hondy zacznie ci grzebać to może się okazać że będzie miał problem z poprawnym ustawieniem wszystkiego.
Nie zapominaj że mechanik oddaje głowicę do planowania nieuzbrojoną - czyli bez zaworów, wałków , ect.
A tu w odróżnieniu od innych samochodów masz dość rozbudowaną mechanike.

Już na zwykłym ustawianiu zaworów wielu mechaników poległo w naszych Hondach , a jak ma to wszystko rozebrać i później złożyć to mogą być jajca nieprzeciętne.
(przy czym ustawianie zaworów robi bez wiekszych problemów duża część użytkowników tego forum)

KONDZIO6969
28-05-15, 15:10
Dzieki za informacje...Racja co mechanik to mechanik.Proszę o jakieś namiary na mechaników w okolicy Warszawy którzy by sie tym fachowo zajeli????

irecki26
28-05-15, 15:12
Pasuje oddać to do zakładu gdzie zajmują się Hondami :) - na forum znajdziesz namiary do paru zakładów w okolicy Warszawy.

Bo jak mechanik który nie zna się na silnikach Hondy zacznie ci grzebać to może się okazać że będzie miał problem z poprawnym ustawieniem wszystkiego.
Nie zapominaj że mechanik oddaje głowicę do planowania nieuzbrojoną - czyli bez zaworów, wałków , ect.
A tu w odróżnieniu od innych samochodów masz dość rozbudowaną mechanike.

Już na zwykłym ustawianiu zaworów wielu mechaników poległo w naszych Hondach , a jak ma to wszystko rozebrać i później złożyć to mogą być jajca nieprzeciętne.
(przy czym ustawianie zaworów robi bez wiekszych problemów duża część użytkowników tego forum)

Np. http://www.civicforum.pl/showthread.php/27338-Dobry-warsztat-Warszawa ja osobiscie serwisuje u Jarka z Pszczyńskiej i polecam.

KONDZIO6969
28-05-15, 15:30
Dzieki irecki26 :-) Ktos jeszcze może polecić jakiś zakład który specjalizuje sie w naprawach Hond???

buri
01-06-15, 09:47
z czystym sumieniem moge Ci polecic jhm
http://www.jhm.com.pl/contact/

hiro
01-06-15, 12:10
z czystym sumieniem moge Ci polecic jhm
http://www.jhm.com.pl/contact/

Potwierdzam