PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem - zgrzyt z okolic sprzęgła, skrzyni.

Poll
25-05-15, 19:53
Witam ponownie.

Już powoli mnie ta honda zaczyna irytować, ale walcze dzielnie ; D

Mianowicie.

Od krótkiego czasu, po postoju, minimum 30 min - 1 h przy ruszaniu pojawia się dziwny, przytłumiony zgrzyt, jakby ze skrzyni biegów ew. sprzęgło. Dzieje się to zawsze po postoju i tylko jednorazowo. Potem już nie dochodzą żadne dzwięki przez cały czas aż do następnego postoju. Zgrzyt ten potrafi się pojawić np. wyjeżdzam na wstecznym, podjeżdzam na 1-ce kawałek, wsiadam za moment i dopiero zgrzyt. Czasami od razu na wstecznym, czasami po wstęcznym. Sprzęgło nie jest pierwszej świeżosci i prawodpodobnie wyleci, bo już mi podpada, ale teraz czy to jest to? Dlaczego tylko raz zazgrzyta, dość lekko i nieprzerażająco, żeby być przez resztę czasu dobrze. Dodam, że czuć na pedale to drganie.

Edit: Może to coś z ABS? Znalazłem takie podpowiedzi dotyczące corolli i volvo. Że to niby diagnostyka ABS, ale u nas raczej nie ma takiego czegoś? ; D Przez 4 lata użytkowania nie było takich problemów.

Poll
26-05-15, 21:45
Nikt nic??

Po każdym odpaleniu auta, zgrzyt na 90 % ABS, bo dość charakterystyczne takie "sprężynowe". Czy ktoś miał podobny objaw. Czy może to pompa ABS pada?