Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przebieg a olej Honda Civic VI - WAŻNE!

Tgk
22-05-15, 23:29
Dwie sprawy mam do Was.
1 sprawa czy przebieg 300k+ dla Civic'a (prawdziwy Japończyk na "Angielka") to dużo (jeżeli wszystkie naprawy,oleje + filtry były robione/wymieniane na czas) i pojeździ jeszcze sporo bez remontu silnika?
Silnik 1.4/90km
Druga sprawa jak silnik jest w dobrej kondycji a przebieg wynosi właśnie 300k+ to możliwe żeby jeździł jeszcze na pełnym syntetycznym oleju? (to jest ten najbardziej wartościowy dla silników później lecą półsyntetyki itd - zgadza się?)

Znajomy ma takiego Civic'a i nie wie czy sprzedawać czy jeździć dalej jak wie co ma (jeszcze ma problemy z pasami - ciężko się zwijają. Możliwe,że wystarczy wyregulować je? ;>)
Pytam się Was bardziej doświadczonych użytkowników bo ja sam zaczynam dopiero przygodę. :))

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Jedras
23-05-15, 08:11
Jak oliwa nie ubywa to nie ma sensu zmieniać na 10w a co do pasów to niech je poprostu wypierze i psiknie silikonem w sprayu i będzie git [emoji14]

Labed2007
24-05-15, 10:32
Jak silnik był używany z głową to spokojnie 400k km przejedzie bez remontu.
Ja mam niecałe 260k przelotu i niedawno zalałem po raz kolejny pełny syntetyk (bo w sumie dlaczego nie, skoro bierze śladowe ilośći oleju - 200ml/10k km :) ).
Przejście na tańszy olej robi się w silnikach, które biorą, dużo i dolewki stanowią dużą część kosztów utrzymania :D Bo po zalaniu gęstszego oleju pobór nie spada jakoś specjalnie.

sebawo
26-05-15, 11:59
300k+ przebiegu i niezwijające się pasy jako powód sprzedaży auta? się uśmiałem :D