PDA

Zobacz pełną wersję : Wyprowadzenie złaczy z klemy plusowej z aku - pomysłowe i zgodne ze sztuką

rychupeja
22-05-15, 09:52
Witam,

Mam problem natury bardziej kosmetycznej, mianowicie, mam dosyć dużo podłaczonych odbiorników pod plusową klemę, wszystkie kable są oczywiście zabezpieczone bezpiecznikami i zarobione konektorami oczkowymi. Jako, że nie wykluczam że dojdą kiedyś kolejne odbiorniki zastanawiam się nad zrobieniem jakiegoś złącza, czy puszki z bezpiecznikami którą możnaby podłączyć szybko i bez rozkręcania klemy. Z tym że puszki uniwersalne jakie widziałem na allegro wymagają do każdego slotu poprowadzonego kable - czyli do puszki 8 bezpoiecznikowej musiałbym poprowadzić 8 kabli e.w. połączyć równolegle, co mimo wszystko mi się nie widzi. Macie jakieś pomysły na stworzenie tego miejsca podłączeniowego? W wielu samochodach pomyslano o tym i jest jakieś miejsce połączeniowe a nawet dwa. Tutaj chcę coś wymyślić we włansym zakresie.

MarcinWL
22-05-15, 10:05
Wystarczy że kupisz rozdzielacz zasilania do car audio np. taki http://allegro.pl/sinuslive-rozdzielacz-sb-3-4-zasilania-audiobas-i5298853454.html

rychupeja
22-05-15, 10:20
o coś takiego chodziło, dzięki!

rychupeja
22-05-15, 19:08
A jednak postąpiłem inaczej - zamiast kupywać drogie dedykowane rozdzielacze znalazłem coś takiego: http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=522479&&gclid=CIXelc7q1cUCFST4cgodeW8AeA jest to złączka na klips do połaczenia 5 przewodów (wpiszcie na yt jak się montuje tu przewody - pierwsza myśl: czego to ludzie nie wymyślą), koszt takiej złączki to 1,30 na popularnym serwisie aukcyjnym, a po zabezpieczniu bezpiecznikami mamy śmiesznie tani rozgałęziacz zasilania, obciążalność to 32A więc do podłaczenia, kilku średnio pradożernych odbiorników spokojnie wytrzyma. Jak ktoś będzie zainteresowany to zdam relacje jak to się sprawuje w tym zastosowaniu.

sebawo
26-05-15, 11:54
To jest zwykłe wago, łączy się tym instalacje elektryczne, nie nadaje się do łączenia przewodów w aucie. dlaczego? wago łączy drut a nie na linkę. Także nie będzie to zbyt pewne połączenie, może się wysunąć, poprzecinać linki itp. A że z prądem nie ma żartów to bym chyba nie ryzykował i dał te 4 dychy na przystosowany do tego rozgałęziacz.

rychupeja
26-05-15, 14:35
Zobaczymy, z tego co widziałem na YouTube to zlaczka łączy na zasadzie mocnego zaciskania wprowadzonego przewodu, o ile nie będzie to plecionka grubości wlosa to raczej nie wydaje mi się zeby byl problem, a nawet jeśli zawsze idzje ocynowac plecionke. Na razie jeszcze mi nie przyszła ta zlaczka ale myślę ze raczej nie powinno byc problemu - dam bezpiecznik po drodze i raczej nie powinno być problemu.

rychupeja
02-06-15, 12:31
Zrobiłem jak zaplanowalem i wszystko jest pięknie - testowałem wytrzymałość tych zlaczek, czy nie wypadają kable, trzymaja b. Mocno, niezależnie od tego jaki kabel sciskaja, mysle ze sa solidniejsze niz te rozdzielacze na śrubki dedykowane pod car audio - śrubka ci sie odkreca od wibracji i lipa. Wada moze byc jedynie obciążalnosc stykow, 32A to nie mało ale i nie duzo, dwoch wzmacniaczy przez to juz ske raczej nie podlaczy. A fajne jest to ze w każdej chwili można odpiac/zapiac przewody. Tak czy owak, ja jestem zadowolony z rozwiązania. :-)