Zobacz pełną wersję : kostka stacyjki - Civic Aerodeck MB9
Hej!
Wysiada mi już kostka stacyjki w aerodecku. Czasami auto zgaśnie zaraz po odpaleniu, czasami nie kontaktuje przy przekręcaniu kluczyka.
Czyszczenie styków itp. przyniosło tylko chwilową poprawę.
Szukałem nowych kostek, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć.
Gdzie mogę kupić nową kostkę stacyjki i nie przepłacić?
Samo przeczyszczenie nie wiele da, jeśli chcesz naprawić "na szybko" to weź płaski śrubokręt uderz w blaszki które są odpowiedzialne za styk są w tej białej obudowie ( NIE styki przewodów )oczywiście w odpowiednią stronę i z odpowiednią siłą, tak aby była delikatnie wypukła. Rozwiązanie "na szybko" może działać kilka dni lub bardzo długo u mnie ponad roki dalej działa. Na alledrogo jest tego sporo, ale chińskie z tego co czytałem bywały przypadki, że działają krótko a niektóre dłużej.
Samo przeczyszczenie nie wiele da, jeśli chcesz naprawić "na szybko" to weź płaski śrubokręt uderz w blaszki które są odpowiedzialne za styk są w tej białej obudowie ( NIE styki przewodów )oczywiście w odpowiednią stronę i z odpowiednią siłą, tak aby była delikatnie wypukła. Rozwiązanie "na szybko" może działać kilka dni lub bardzo długo u mnie ponad roki dalej działa. Na alledrogo jest tego sporo, ale chińskie z tego co czytałem bywały przypadki, że działają krótko a niektóre dłużej.
tak, bawiłem się w ten sposób, ale chyba 16 letnia kostka po prostu mówi dość...
na allegro widzę tylko używki, źle szukam? możesz wspomóc?
http://allegro.pl/kostka-stacyjki-honda-civic-ma-mb-l-b-5d-95-01-now-i5151771978.html
http://allegro.pl/honda-civic-96-01-5d-kostka-stacyjki-stacyjka-nowa-i5000344857.html
Rozwiązaniem na szybko w moim przypadku było rozciągnięcie sprężynek pod jedną z blaszek. Za pierwszym razem rozciągnąłem całe sprężynki, jednak to rozwiązanie okazało się niewystarczające i po jakimś czasie problem powrócił. Za drugim razem rozciągnąłem tylko sprasowane zwoje. Działa już kilka lat.
Dzięki za linki! nie wiem jak mogłem tego nie znaleźć :-/
OK, to może jeszcze raz rozbiorę i spróbuję ze sprężynkami, ale strasznie delikatne są te plastiki i jeden zaczep (ten biały) już się ułamał przy zdejmowaniu osłony z kostki.