Zobacz pełną wersję : dziwne klikanie w okolicach zegarów / check engine
RadekTymecki
18-05-15, 18:36
Od pewnego czasu moja Honda wariuje. Jade spobie spokojnie i nagle z okolic zegarów czy stacyjki dobiega dźwięk dziwnych pyknięć. Dźwięk taki sam jak charakterystyczny klik po zaciągnieciu przez pompe paliwa. W tym momencie autem zaczyna szarpać, zalącza się check, auto utrzymuje 2500 obrotów albo gaśnie. Dziś przy probie odpalenia nie było klikniecia po zaciągnieciu, ale auto odpalilo. czy to coś z przekaźnikiem pompy paliwa czy jakiś większy hardkor?
Sprawdź mase silnika. W szczególności tą co jest przy obudowie termostatu. Ja kiedyś jak wymieniałem termostat to chciałem sobie coś sprawdzić, przekręciłem kluczyk a tam check dosłownie mrugał 10 razy na sekundę i jakiś przekaźnik wariował.
Miałem identyczny problem. Klikanie od zegarów, gaśnięcie zaraz po odpaleniu lub - o zgrozo - w czasie jazdy. Przyczyna wystąpienia tego problemu okazała się banalna i jego usunięcie okazało się również banalne i darmowe. Problem był w stacyjce. W stacyjce są dwie okrągłe blaszki z okrągłymi wypustami, które dają styk po przekręceniu kluczyka. Jedna z blaszek jest od spodu dociskana przez kilka małych sprężynek i właśnie te sprężynki wstąpiły się i nie działały z odpowiednią siłą. Naprawa polegała na rozciągnięciu sprężynek.
Problem wystąpił u mnie już kilka lat temu dlatego nie jestem w stanie przedstawić szczegółów działania. Nie mniej jednak pamiętam, że rozebranie stacyjki nie było trudne i bez żadnych problemów zrobiłem to intuicyjnie bez żadnych instrukcji.