Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1.3 benzyna w gardzielu gaźnika?

krzysiek93.3
17-05-15, 08:59
Panowie, taki dziwny problem, w gaźniku na tej mniejszej przepustnicy stoi benzyna, przepustnica nie daje sie ruszyć, samochód zalewa i nie jedzie. Wie może ktoś o co chodzi?

delek
17-05-15, 09:49
Ale dlaczego przepustnica nie daje się ruszyć? Przykleiła się? Podkręć czarnym pokrétłem na tyle gaźnika obroty jałowe, żeby ją trochę uchylić bo może zamyka się zabardzo i wczepia w korpus.

krzysiek93.3
17-05-15, 10:28
ta przepustnica do której idzie linka gazu sie normalnie rusza, ale ta druga nie daje sie ruszyć. Samochód stał 3 lata, spróbuje wyjąć gaźnik i go poczyścić i ustawić.

delek
17-05-15, 11:00
Żeby otworzyła się ta o której piszesz (druga) to musi być wciśnięty pedał gazu, bo do tej przepustnicy (pierwszej) z linką jest przymocowana krzywka blokująca tę której nie możesz ruszyć. Ty jej na razie nie ruszaj i nie wlewaj do niej benzyny bo do rozruchu i spokojnej jazdy służy przepustnica pierwsza. W drugiej przepustnicy nie ma prawa pojawić się benzyna jeśli jest zamknięta bo do wypłynięcia paliwa z dyszy jest niezbędny szybki przepływ powietrza przez zwężkę.

krzysiek93.3
17-05-15, 11:32
Żeby otworzyła się ta o której piszesz (druga) to musi być wciśnięty pedał gazu, bo do tej przepustnicy (pierwszej) z linką jest przymocowana krzywka blokująca tę której nie możesz ruszyć. Ty jej na razie nie ruszaj i nie wlewaj do niej benzyny bo do rozruchu i spokojnej jazdy służy przepustnica pierwsza. W drugiej przepustnicy nie ma prawa pojawić się benzyna jeśli jest zamknięta bo do wypłynięcia paliwa z dyszy jest niezbędny szybki przepływ powietrza przez zwężkę.
Otworzyłem tą pierwszą, a tej drugiej nie szło ruszyć bo była zapieczona, teraz wyczyściłem i jest ok. A paliwa tam nie lałem, tylko jak dojechałem do domu to zdjąłem patele i właśnie to paliwo tam zobaczyłem. Kupiłem wczoraj ten samochód, wogóle nie chciał jechać, co chwile gasła. Poskładam do kupy i napisze co wyszło:cool:

delek
17-05-15, 11:45
Kup spray do czyszczenia gaźników, po takim czasie stania to się mogły osady potworzyć no i jak piszesz najlepiej rozbierz popryskaj i przedmuchaj dysze i kanały i będzie śmigać.

krzysiek93.3
17-05-15, 13:00
wyczyściłem, odpala, ale nie trzyma obrotów, i nie moga znaleść wtyczki tej co idzie do tego niby krokowego, gdzie jej szukać? patrzyłem wszędzie i nie widze :(

delek
17-05-15, 13:42
Ale gaśnie czy faluje? Przewod byl przypiety do obudowy filtra powietrza, musi gdzies wisiec miedzy silnikiem a przegroda. On nie jest niezbędny do równej pracy silnika, bardziej dba o czystość spalin.

krzysiek93.3
17-05-15, 16:32
ten przewód znalazłem, teraz gaśnie poniżej 2tyś, i faluje od 2,5 do 5tyś, i jeszcze tak nie równo chodzi. Poszukam jeszcze czy lewego powietrza nie łapie

remo_02
19-05-15, 18:37
A ten krokowy czysciles?

krzysiek93.3
24-05-15, 15:20
krokowy wyczyściłem, i taraz faluje 800-1500 na gorącym, a na zimnym potrafi zagasnąć. Teraz czekam az mi dojdzie kopułka, świece i kable. Ale jeszcze jest taki problem że od 4tyś nie chce przyśpieszać, do tych obrotów ładnie ciągnie jak na 1.3, znaczy do 4 ciągnie, później dochodzi do 8 ale z bólami i nie warto. Z tego co wyszukałem to mam skrzynie z przełożeniem 4.437 przy 3k na 5 biegu mam lekko ponad 100km/h, a nic wyprzedzić nie moge :mad:

remo_02
24-05-15, 19:18
A jak ze spalaniem do tych 4 tysi?komp nie wywala zadnego bleda?

krzysiek93.3
25-05-15, 07:55
spalanie właśnie ma małe, 5 góra 6l. Komp sie nie odzywa nawet lampka nie mignie. Jeszcze zobacze czy nie jest spalona, ale raczej sprawna