PDA

Zobacz pełną wersję : Falowanie obrotów

Krzysztof1969
11-05-15, 18:13
Ponieważ nic sensownego na temat nie udało mi się znaleźć jestem zmuszony opisać problem.
Wygląda to tak, poruszając się w korku czyli jedynka pięć metrów, stop i tak przez kilometr w momencie zatrzymywania, obroty spadają aż do granicy w której zaczyna drżeć auto po czym falują aż do ustabilizowania gdzieś w granicach 500. Kiedy zaś jadę normalnie i staję na światlach obroty przez chwilę są w granicach 1000, po czym zgrabnym dygnięciem wędrują do 800 obr, ale nie jest to reguła. Dziwnie to działa i jakby losowo. Jednak w korkach zawsze jest podobnie. Przepustnicę wraz z osprzętem wymieniłem trochę pomogło ale nadal są problemy. Nie ma błędów, silnik pobiera olej ale nie wiem czy to może wpływać na obroty? Może jakiś czujnik nie domaga, nie wiem jak to ugryźć??

Genax
11-05-15, 18:26
Uczyłeś komputer benzynowy?

Krzysztof1969
11-05-15, 20:13
Nigdzie nie jest napisane jak długo należy go pozostawić na wolnych obrotach. Odpaliłem czekałem, wyraźnie regulował obroty nawet sobie zgasł raz i tyle. Ale czy się nauczył diabli go wiedzą. Po czym to rozpoznać? Takie zachowanie jak opisałem dzieje się głównie w korkach. W momencie odpalenia auta zachowuje się normalnie. Może coś dzieje się z alternatorem w czasie wolnej jazdy. Czasem przygasają światła drogowe ale nieznacznie jest to prawie nie widoczne. Naprawdę nie niem z czym to powiązać? Może regulator napięcia nie "zasila cewek" przy wolnych obrotach ale jak wtedy wytłumaczyć falowanie?

Genax
11-05-15, 20:57
Komputer benzynowy kończy naukę kiedy załączy się wentylator.

Krzysztof1969
11-05-15, 21:02
No tak ale ja tak jeżdzę już z pół roku. Po prostu się przyzwyczaiłem ale norma to nie jest. Co wobedz tego powinienem zrobić? Czy przepływomierz powietrza może powodować takie objawy? Muszę to sprawdzić.