PDA

Zobacz pełną wersję : Pekniecie w przedniej szybie.

MrUkAs
19-07-08, 20:34
W sumie nie wiem do jakiego dzialu dac, w wyszukiwarce nic mi nie wyswietlilo. A wiec mam male pekniecie w przedniej szybie. Nie ma ani pajaka, ani nic z tych rzeczy. Jest jednak kreska (dlugosci gdzies moze 5cm). Dokladnie w tym miejscu, w ktorym mam przyklejona naklejke od rejestracji. Czy to moze byc cos groznego? Czy moge z tym jezdzic? Nawet nie mam pojecia od czego to sie stalo. Wrocilem z wczasow patrze a tu taki gryps. Wczesniej tego nie bylo.

qba1983
19-07-08, 20:46
slabo cos szukales...

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=12034&highlight=peknieta+szyba
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=9631&highlight=peknieta+szyba

trodno powiedziec, czy mozna z tym jezdzic, przegladu raczej nie przejdziesz. pan policjant moze ci zabrac dowod.

ostatnio w moim zapasowym autku(skoda felicja) tez poszla szyba co dzien pekniecie powiekszalo sie o 1cm !, ale chyba znalazlem na to sposob, napuscilem "kropelke" na pekniecie i jak na razie nie peka dalej

hariusz
19-07-08, 21:35
z mojego doświadczenia z szybami przednimi wynika że większość niezabezpieczonych pęknięć idzie dalej i to w zastraszającym tempie, kiedyś z kumplem jechałem w trasie i zaczęła się taka włąśnie rysa rozchodzić, 60km przejechałem z ręką wciśniętą w szybę w miejscu pęknięcia, bo wtedy naprężenia były mniejsze.... Chyba są jakieśzakłady które mają swoje magiczne sposoby na takie rzeczy. A przegląd to wiesz, najmniejszy problem 99% stacji bierze łapówy (niestety) co widać na naszych drogach zresztą....

MarcusLDZ
19-07-08, 23:31
Niedawno przechodziłem to samo - pęknięcie przedniej szyby - kreska ok 10 cm od dołu szyby przy prawym słupku (też niedaleko naklejki rejestracyjnej). Zacząłem wpierw od sklejenia szyby (polimer utwardzany UV) i trzymało pół roku aż poszło dalej i musiałem wymienić przednią szybę - reasumując czeka Cię wymiana przedniej szyby (najlepiej Sekurit Saint Gobain) i szkoda kasy na jakieś klejenia.

MrUkAs
20-07-08, 10:31
Kropelke kleju, czy co miales na mysli? :) Kurde nie wiem nawet od czego ta szyba poszla:( Widze, ze rowniez pekniecie sie powieksza. Ile kosztuje szyba do tego modelu? I ew. czym moge probowac zapobiegac?

qba1983
20-07-08, 11:03
klego, czy otworzyles linki ktore ci podalem? tam sa odpowiedzi!!!

Kropelke kleju, czy co miales na mysli?
jesl;i mnie pytasz to tak, kropelke kleju "kropelka" lub super glue

MarcusLDZ
20-07-08, 11:18
Ile kosztuje szyba do tego modelu?

Za szybę Sekurita z montażem zapłaciłem 300,- zł, tylko kupiłem bez zielonego paska na górze szyby (z paskiem jest chyba 30 zł droższa). Jak dla mnie cena dobra szczególnie że niektórzy chcieli za całość ok 700,- zł :confused:

salvadore
20-07-08, 11:21
Mialem historie z szyba wiec troche moich doswiadczen.

Na poczatku mialem odpryski od kamykow zapewne - zrobilem 50 zlotych sztuka - nawierca sie taki odprysk i pod cisnieniem zywice wstrzykuje i jest klasa. Ale w zime sobie jade a tu szyba sruuu od prawego slupka wzdluz nawiewu ze 30 cm pekla. Wymiana i nowa szybka ze 400 zlotych mnie wyszla - zaleta - brak rys po 10 latach rysy na szybie podczas jazdy nocnej moga byc upierdliww.

Gosc od szyb z saint gobain powiedzial ze tez mial takiego i tez mu pekla. Twierdzil ze przyczyna sa korodujace nozki od szyby ktore wprowadzaja naprezenia wewnetrzne. Dla mnie malo prawdoipodobne - ale mogl miec racje.

Kumpla brat tez mial 5D i jemu pekla po 4 latach mniej wiecej. W ASO powiedzieli mu ze prawdopodobnie jest to wada konstrukcyjna tego modelu - malo sztywna buda samochodu - mowili w ASO ze kilka takich historii mieli. Jak sie popatrzy na test zderzeniowy tego naszego samochodu wydaje sie to calkiem prawdopodobne.

Ale w co wierzyc - bez dokladnych testow raczej sie nei da tego stwierdzic. Ilu ludzi tyle opinii.

A szybe ktora wstawilem to saint gobain - bardzo dobry zamiennik. Koszt z montazem kolo 400 zl w Warszawie

superman2
20-07-08, 11:47
Jak sie popatrzy na test zderzeniowy tego naszego samochodu wydaje sie to calkiem prawdopodobne.

sorry za OT ale mam pytanie: gdzie mozna znalezc test zderzeniowy naszego samochodu..? moglby ktos zarzucic linkiem...? bo ja jakos nigdzie tego znalezc nie moglem...

a odnosnie pękającej szyby to znajomy mial tak w Passacie, najpierw bylo male pękniecie w lewym dolnym rogu, potem pekniecie bylo coraz dluzsze, a dodatkowo ze to bylo w zimie to jak szyba zamarzla to nawet nawiew nie pomagal, tak wiec najlepiej od razu wymienic, zanim zaczną sie powazne problemy... ;)

MrUkAs
20-07-08, 12:14
Sprobuje napuscic kropelke kleju na pekniecie i zobaczymy czy bedzie dalej pekac. Jakbym chcial wymieniac to musze w jakims warsztacie, ktory sie tym zajmuje czy zwykly mechanik tez mi to wymieni? Nie usmiecha mi sie wymiana, bo z tego co widze koszty dosc spore :(

krzys_o
20-07-08, 12:40
Sprobuje napuscic kropelke kleju na pekniecie i zobaczymy czy bedzie dalej pekac. :(

Ja tak zrobilem u siebie w profesionalnym zakladzie. Za 70 zl nawiercili mi dziurke a pozniej wstrzykneli klej pod cisnieniem. Pojezdzilem z tym pare miesiecy dopoki nie przyszla zima. Wystarczyl nawiem cieplego powietrza na szybe i z 5 cm pekniecia poszla cala szyba na calej szerokosci. Fajny efekt jak sobie jedziesz 90 km/h i widzisz jak powolutku pekniecie sobie idzie z prawego rogu do lewego. Tak wiec szybe i tak musialem wymienic, nic nie zaoszczedzisz na kasie, najwyzej na czase jesli musisz zrobic przeglad czy cos.

Marecki
20-07-08, 15:10
[QUOTE=superman2;458562]sorry za OT ale mam pytanie: gdzie mozna znalezc test zderzeniowy naszego samochodu..? moglby ktos zarzucic linkiem...? bo ja jakos nigdzie tego znalezc nie moglem...

http://pl.youtube.com/watch?v=UuUDG-tEUXg

Załóż nowy wątek

A co do przedniej szyby, ja również bym nie ryzykował, tylko kupił nową. Nie są to duże koszta w porównaniu z tym, co tak naprawdę możesz stracic.
Wyobraź sobie, ze wpada Ci do środka podczas jazdy...

MrUkAs
20-07-08, 19:47
Nic nie bede kombinowal, to na pewno. Teraz bede czekal czy to pekniecie sie powiekszy, czy tez nie. Poki co, nie jest to duze pekniecie i jesli nie bedzie sie powiekszac to na pewno bede jezdzil. Jesli natomiast sie bedzie powiekszac, to niestety, ale bede musial wymienic szybe. Kolejne koszty, eh... :/

krzys_o
20-07-08, 21:02
Teraz bede czekal czy to pekniecie sie powiekszy, czy tez nie... :/

Powiekszy sie na 100% to tylko kwestia czasu. Wystarczy zmiana temperatury lub jakas dziurka na drodze, male zachwianie budy i szybka leci. Mnie wymiana kosztowala 400zl za szybe + robocizna chyba 70 zl w pilkingtonie. W hanesco 100zl drozej, ceny z przed roku.

MrUkAs
20-07-08, 21:13
Powiekszy sie na 100% to tylko kwestia czasu. Wystarczy zmiana temperatury lub jakas dziurka na drodze, male zachwianie budy i szybka leci. Mnie wymiana kosztowala 400zl za szybe + robocizna chyba 70 zl w pilkingtonie. W hanesco 100zl drozej, ceny z przed roku.

To mnie pocieszyles:( nic, tylko czekac i powoli rozgladac sie za firma, ktora wymontuje i wmontuje szybe...Czy dostac szybe z zielonym przyciemnieniem to problem?

krzys_o
20-07-08, 21:19
Z zielonym paskiem jest 50 zl drozsza ale trudno dostepna, trzeba zamawiac i czekac.
Odrazu ci podpowiem ze w tym miejscu gdzie jest pekniecie, pod spodem w blasze jest *****ista korozja:), u mnie byla na wylot. Najlepiej odrazu pomysl co z tym zrobic, jakas zaprawka lub ewentualnie wstawic reperaturke bo za kilka lat problem sie powtorzy. Niestety wada konstrukcyjna daje o sobie znac:(

MrcZk
20-07-08, 21:25
nie ma co ukrywac czeka Cie wymiana szyby, ja wlasnie jestem trakcie i jutro do pracy nyska bede jechal;/ zrobilo sie pekniecie i szlo bardzo wolno ale po 6 miesiacach mialo juz jakies 25 cm;/przeglad udalo sie zalatwic i z kontrolami mialem szczescie( bo ich akurat nie mialem:D)takie pekniecie zazwyczaj powstaje gdy pod uszczelke dostanie sie woda( wiadomo po zamarznieciu woda zwieksza swoja objetosc) i wypycha szybke...potem pojawia sie wiekszy "luz" gdzie dostaje sie wiecej wody itd...a tak przy okazji gosc z zakladu powiedzial mi zeby nigdy nie uszczelniac uszczelek silikonem bo jest on na bazie octu i z kontakcie z blacha poprostu rdzewieje szybciej(mysle ze wie co gadal) calosc z wymiana wyniesie mnie 430 zl...reansumujac: wymieniaj szybe bo jest to poprostu kwestia czasu a stres przed wyjazdem gdzies dalej z mysla ze moze byc jakas kontrol na drodze nie jest za fajny , tymbardziej ze okres wakacyjny i wiecej czasu spedza sie po za domem:)

a co do tego co napisal krzys_o to swieta prawda bo ja jak zobaczylem jak wygladala blacha pod szyba to sie zalamalem, u meniw miescie szyba z pasem kosztuje jakos 25 zl wiecej a na szybe czekalem jeden dzien wiec firma ogarnieta:)Pozdrawiam

krzys_o
20-07-08, 21:38
:)
...zrobilo sie pekniecie i szlo bardzo wolno ale po 6 miesiacach mialo juz jakies 25 cm;/przeglad udalo sie zalatwic i z kontrolami mialem szczescie( bo ich akurat nie mialem:D)

A mi sie nie udalo przejsc kontroli :/ Glownie dlatego ze pekniecie mialo jakis metr po luku :D ale co ciekawe na jednej ze stacji diagnostycznych wogole panowie tego nie zauwazyli, ale za to bardzo nie spodobaly im sie ciemne szybki z przodu. Nigdy z tym nie mialem problemow lecz nagle sie odmienilo. Wyciagnal miernik i wyszlo 55% przepuszczalnosci chyba. Na drugiej stacji zabrali mi papier za przednia szybe ;/ no i mialem tydzien czasu na naprawe usterki wiec nie mialem czasu czekac na gupi pasek. W sumie dobrze wyszlo bo moim zdaniem jest on paskudny i nie pasuje do niczego, szczegolnie ze jest zielony a ja mam bialy lakier:)

MrUkAs
20-07-08, 22:20
No ja mam zielony lakier i ladnie sie komponuje zielony pasek. Kurcze szkoda mi ponad 400zl na szybe. Coz, jak nie bede mial wyjscia to pewnie i wymienie. No ale teraz bede jeszcze jezdzil z tym co jest. Oby tylko dalej nie pekala. A kontrole to teraz bardziej sa takie, czy jestes trzezwy anizeli sprawdzaja stan auta. Jeszcze nigdy (odpukac!) nie mialem kontroli stanu technicznego.

krzys_o
20-07-08, 22:27
A kontrole to teraz bardziej sa takie, czy jestes trzezwy anizeli sprawdzaja stan auta.
Nie wiem skad jestes ale u mnie sa prawdziwe skur.... Mialem ostatnio spotkanko z misiakami co prawda z mojej winy bo nie wlaczylem swiatel ;/ ale podchodzi ci taki i kaze otwierac mache, sprawdza czy nie ma wyciekow ( chyba nigdy hondy nie widzial a ja napewno nie widzialem z wyciekiem z silnika :) a pozniej kopie w opony i mowi ze lyse ( tydzien wczesniej wymienilem na nowki toyki :D) Zeby tego bylo malo to kaze otworzyc bagaznik, sprawdza wszystko czy jest, i nagle znajduje skrzyniebasowa i sie pyta co to jest :) i kaze mi odkrecac glosnik bo tam mam narkotyki schowane hehe. Tak wiec jak bedziecie w lublinie to radze sie pilnowac ;)

matmario
21-07-08, 00:08
Zakladaliscie rozporke do przodu czy wystarczy tylko wymiana i jest ok?

MrUkAs
21-07-08, 12:35
Szybe z wymiana firmy Pilkington w Ostrowie moga wymienic mi za 380zl. Dobra cena, czy szukac dalej czegos taniej? I czy tej firmy szyby sa w ogole dobre?:)

MarcusLDZ
21-07-08, 19:36
Szybe z wymiana firmy Pilkington w Ostrowie moga wymienic mi za 380zl. Dobra cena, czy szukac dalej czegos taniej? I czy tej firmy szyby sa w ogole dobre?:)

Podobno te szyby są całkiem dobre chociaż jak za te pieniądze to poszukałabym jednak Sekurita

MrUkAs
22-07-08, 20:16
A orientujecie sie moze czy od razu mi uszczelke wprawia tez? Poszly mi zaczepy bocznej uszczelki przedniej szyby i mam teraz tylko sklejone. Przy wymianie szyby poradza sobie z tym?

qba1983
22-07-08, 20:50
pewnie wkleja ci listwe klejem...
jak sie biedziesz umawial na wymiane, to od razu powiedz w czym rzecz, a porzadny warsztat zaopatrzy sie w odpowiednie zapinki i nie skaleczy cie finansowo(w necie spinki kosztuja od 1 do 5zl)

MrcZk
23-07-08, 14:35
wlasnie jestem po wymianie szybki calosc mnie wyniosla 600 zl szyba + gorna uszczelka + montaz + przygotowanie podszybia przez mechanika(troche spawania i czyszczenia) szybka swietna , widocznosc super(zwlaszcza w nocy , bo juz swiatla latarni nie zalamuja sie w tych minimalnych rysach w szybie, to samow sloneczny dzien) tez mi listwa boczna lekko odstaje , gosc powiedzial ze orginalne jaos 130 zl kosztuja wiec poszukam na allegro,

MrUkAs
23-07-08, 16:42
MrcZk, sporo Cie wynioslo. Jakiej firmy szyba? Musze popytac w sklepach motoryzacyjnych ile bedzie kosztowac szyba na zamowienie i wtedy zapytam mechanika ile za wymiane i moze wyjdzie taniej niz w warsztacie, co sie zajmuje wymianami szyb. W Ostrowie za szybe pilkington wolaja mi 380 z montazem.

musk
26-07-08, 18:20
Za szybę Sekurita z montażem zapłaciłem 300,- zł, tylko kupiłem bez zielonego paska na górze szyby (z paskiem jest chyba 30 zł droższa). Jak dla mnie cena dobra szczególnie że niektórzy chcieli za całość ok 700,- zł :confused:

hej MarcusLDZ a gdzie zrobiłes tą szybę? Ja pytałem na Pojezierskiej w Pilkingtonie i chcieli 380.

pozdr

MrUkAs
02-08-08, 14:56
A co z naklejka rejestracyjna? Bede musial nowa kupowac?

qba1983
02-08-08, 16:33
nowa w uzedzie kosztuje 17zl
ale jak poprosisz to ten kto bedzie ci montowal szybe przeklei tak ze nie bedzie sladu.

MarcusLDZ
04-08-08, 21:41
hej MarcusLDZ a gdzie zrobiłes tą szybę? Ja pytałem na Pojezierskiej w Pilkingtonie i chcieli 380.

pozdr

Robiłem w firmie FHU AUTO-PROFIL na Sienkiewicza 58 (w bramie za kościołem, szyld widoczny z ulicy)

MrUkAs
17-10-08, 12:56
Dzis wymienilem szybe...Za szybe wraz z montazem dalem 325 PLN + 20 zl za szybko schnacy klej + 5zl za utylizacje starej szyby. Wsio 350zl. Szyba jakiejs firmy "laminated" czy jakos tak.

Jednak jestem zmartwiony, bo tam gdzie pekla mi szyba (od strony pasazera, tam gdzie jest naklejka rejestracyjna) to mam rdze i to ona byla powodem pekniecza szyby. No i gosc ktory montowal szybe mowil, ze musialby to robic blacharz i lakiernik...No ale to wiadomo kolejne koszty :/ Zapytalem ile mi ta szyba wytrzyma, to powiedzial ze pewnie nie caly rok, co mnie dobilo :(

misiek1
18-10-08, 00:46
Wymieniałem szybę początkiem tego roku i gość, który to robił po zdjęciu szyby pokazał zdjęcia jak wyglądało miejsce od którego to pęknięcie się zaczeło, wyglądało tak jak u ciebie, rdza:( niestety to musi być jakaś wada fabrzyczna bo mi właśnie w tym samym miejscu zaczeło pękać, róg szyby od strony naklejki rejestracyjnej.

MrUkAs
18-10-08, 10:24
Wymieniałem szybę początkiem tego roku i gość, który to robił po zdjęciu szyby pokazał zdjęcia jak wyglądało miejsce od którego to pęknięcie się zaczeło, wyglądało tak jak u ciebie, rdza:( niestety to musi być jakaś wada fabrzyczna bo mi właśnie w tym samym miejscu zaczeło pękać, róg szyby od strony naklejki rejestracyjnej.

Chyba tak. Co robiles z ta rdza? Minal juz prawie rok i szyba jest OK? U mnie gosc to wyczyscil, zaminowal i wprawil nowa szybe.

misiek1
19-10-08, 19:46
Gość u którego to zakładałem wyczyścił to dokładnie i pomalował podkładem. Wstawił szybkę i powiedział, podobnie jak u Ciebie, że nie daje gwarancji ile ta szyba wytrzyma:/ ale jak narazie jest ok i mam nadzieję, że szybko nie da o sobie znać:)

Slawkowski
06-09-09, 14:11
odswiezam temat.

wczoraj jadac w trasie dostalem czyms po szybie (dziwnie, bo tak jakby mi cos spadlo centralnie z gory male i ciezkie, ale nie w tym rzecz)

zrobil sie pajaczek o wielkosci ok. 2 cm, ktory wyglada tak (mniej wiecej na wysokosci wzroku kierowcy, bardziej w czesci srodkowej szyby)

http://images46.fotosik.pl/193/c152f55e2f419bc9.jpg

mam dodatkowe, osobne ubezpieczenie wlasnie na szybe.

teraz moje pytanko, czy wg Was jest sens to kleic czy nic nie kombinowac i wymienic szybe na koszt ubezpieczenia?

lukaskus
06-09-09, 14:24
odswiezam temat.

wczoraj jadac w trasie dostalem czyms po szybie (dziwnie, bo tak jakby mi cos spadlo centralnie z gory male i ciezkie, ale nie w tym rzecz)

zrobil sie pajaczek o wielkosci ok. 2 cm, ktory wyglada tak (mniej wiecej na wysokosci wzroku kierowcy, bardziej w czesci srodkowej szyby)

mam dodatkowe, osobne ubezpieczenie wlasnie na szybe.

teraz moje pytanko, czy wg Was jest sens to kleic czy nic nie kombinowac i wymienic szybe na koszt ubezpieczenia?

Jak jesteś pewny ze ubezpieczenie ci to pokryje to ja bym sie nie zastanawiał tylko wymieniał, poza tym z tego co wiem nie kazdego "pająka" da sie skleić

Pozdro.:D

maxx
06-09-09, 19:24
Klejenie tylko na jakiś czas pomoże potem znów i tak popęka więc ja masz ubezpieczenie to wogóle się nie zastanawiaj.

sane
06-09-09, 19:32
I u mnie z 2 tygodnie temu pękła szyba w tym miejscu, co idzie naklejka :/
Już się szykuję na wymianę :rolleyes:
Mo że ktoś polecić jakiś zakład w Wawie z dobrymi cenami?

Znalazłem na allegro coś takiego: http://allegro.pl/item726260305_honda_civic_5d_95_szyba_przednia.htm l
Szyby firmy Pilkington montują seryjnie np. w nowym BMW7.

Slawkowski
06-09-09, 20:07
ok, czyli nie bede sie czail.
mam osobno wykupione ubezpieczenie na szyby, wiec szkoda nie bedzie miala zadnego wplywu na wysokosc skladki w nastepnym roku.
zostanie jeszcze kwestia zalatwienia naklejki z nr rej.

Chemiczny
06-09-09, 20:13
ok, czyli nie bede sie czail.
mam osobno wykupione ubezpieczenie na szyby, wiec szkoda nie bedzie miala zadnego wplywu na wysokosc skladki w nastepnym roku.
zostanie jeszcze kwestia zalatwienia naklejki z nr rej.

naklejkę każda firma zmieniająca szyby w 10 sekund Ci przeklei.
U mnie podgrzali i odkleili za pomocą szpachelki - moment.
Przerabiałem temat miesiąc temu. Kupiłem szybę Pilkington z zielonym paskiem przeciwsłonecznym- 560 z montażem (KRAKÓW)

qba1983
06-09-09, 20:17
pan ktory bedzie ci zakladal szybe z pewnoscia poradzi sobie z przeklejeniem tej naklejki.
przynajmniej czlowiek ktory mi montowal szybe zrobil to bez problemowo...

Slawkowski
06-09-09, 20:23
do mnie jutro ma sie odezwac firma "AUTOGLASS JAAN" (polecona przez ubezpieczyciela), maja akurat swoj punkt w Gorzowie. slyszalem o nich dobre opinie, wiec powinno byc bezproblemowo.

Chemiczny
07-09-09, 08:11
do mnie jutro ma sie odezwac firma "AUTOGLASS JAAN" (polecona przez ubezpieczyciela), maja akurat swoj punkt w Gorzowie. slyszalem o nich dobre opinie, wiec powinno byc bezproblemowo.

Jaan montuje szyby polskiej produkcji NORDGLASS - u mnie w krakowie 590 z montażem. Szyby mają ponoć dobrą opinię.

Slawkowski
07-09-09, 13:19
to fajnie, ale dzisiaj gosc dzwonil i cos marudzil, ze jeszcze zobaczy, czy czasami szyba nie kwalifikuje sie do naprawy (jezeli "uszkodzenie nie jest wieksze od pieciozlotowki")...ale wg niego raczej bedzie wymiana, jezeli uszkodzenie jest od strony kierowcy... :/ tym bardziej mi sie to sie nie podoba opcja naprawy, ze na szybie poza tym jeszcze jest kilka drobnych odpryskow w tym jeden ma pajaczka na jakies moze 3-4 mm.

maxx
09-09-09, 14:45
Pęknięta szyba NIE nadaje się do naprawy ! Ja wymieniałem miesiąc temu na Pilkington cena 380zł z montażem i szyba identyczna jak oryginał z paskiem przeciwsłonecznym, trzeba tylko trochę poczekać na dostawę - Biała Podlaska.

Slawkowski
11-09-09, 15:52
u mnie sprawa wyglada tak... dzisiaj po godz. 15 odstawilem auto,
gostek tylko spojrzal i pokazal mi na rysunku, ze uszkodzenie miesci sie w tzw. strefie A (obszar od strony kierowcy), w ktorej uszkodzen sie nie naprawia. o 17 mam przyjechac po odbior auta z nowa szyba.

maxx
11-09-09, 18:35
u mnie sprawa wyglada tak... dzisiaj po godz. 15 odstawilem auto,
gostek tylko spojrzal i pokazal mi na rysunku, ze uszkodzenie miesci sie w tzw. strefie A (obszar od strony kierowcy), w ktorej uszkodzen sie nie naprawia. o 17 mam przyjechac po odbior auta z nowa szyba.

Jaka cena?

Slawkowski
11-09-09, 20:47
nie wiem ile to kosztowalo, bo rozliczaja sie z ubezpieczycielem, ale:

Jaan montuje szyby polskiej produkcji NORDGLASS - u mnie w krakowie 590 z montażem. Szyby mają ponoć dobrą opinię.

dokladnie taka szybe mi wstawili, wiec cena pewnie tez w tych granicach, bo wymiana tez dokonana przez Jaan.

majsterus
20-09-09, 15:43
a widzieliście cały proces montażu nowej szyby???:D:D:D:D:D
na pewno nie:D:D

niedawno zmieniałem szybę i ta pęknięta nie była oryginalna, wcześniej Niemiec wymieniał....

zadziory które zrobili nożem przy usuwaniu oryginalnej szyby przeobraziły sie w pęcherze rdzy....żadnego zabezpieczenia,
do okoła, cała ramka w rdzy....i mam na to wklejać nową szybę,
wszytko zakonserwowane i pomalowane, szybę instalowałem 2 dni

jak to robi zakład w 3-4 godziny to wiadomo jak to robią..na odpierd....:D:D

precyzja precyzja i jeszcze raz precyzja

a wyciąć szybę to nie takie hop......dwie osoby mają co robić
trzeba pamiętać że rózni producenci aut mają swoje sposoby osadzania szyby w ramie, aby nie wpadła za nisko i nie wystawała....

szyba + klej 25zł + linka 27zł
tyle kosztów:D

Chemiczny
20-09-09, 16:56
a widzieliście cały proces montażu nowej szyby???:D:D:D:D:D
na pewno nie:D:D

niedawno zmieniałem szybę i ta pęknięta nie była oryginalna, wcześniej Niemiec wymieniał....

zadziory które zrobili nożem przy usuwaniu oryginalnej szyby przeobraziły sie w pęcherze rdzy....żadnego zabezpieczenia,
do okoła, cała ramka w rdzy....i mam na to wklejać nową szybę,
wszytko zakonserwowane i pomalowane, szybę instalowałem 2 dni

jak to robi zakład w 3-4 godziny to wiadomo jak to robią..na odpierd....:D:D

precyzja precyzja i jeszcze raz precyzja

a wyciąć szybę to nie takie hop......dwie osoby mają co robić
trzeba pamiętać że rózni producenci aut mają swoje sposoby osadzania szyby w ramie, aby nie wpadła za nisko i nie wystawała....

szyba + klej 25zł + linka 27zł
tyle kosztów:D

A widzieliśmy - bo siedziałem dokładnie 2,5 m od auta w czasie całego montażu.
Oglądałem samochód po wyjęciu starej szyby, oglądałem dokładnie samą szybkę i widziałem jak się ją montuje...
Zero rdzy - szybę wycinali we dwóch.
Szyba jest oparta od dołu na specjalnych kołeczkach więc nie wpada za nisko.
Montaż wyglądał na prawdę profesjonalnie, Kolesie nie mieli nic do ukrycia. A że ja ciekawski to asystowałem przy tym.

http://images40.fotosik.pl/197/7b0ab998c5856fc8m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7b0ab998c5856fc8)

majsterus
20-09-09, 17:42
mówisz o kołkach regulacyjnych wysokości szyby tzw żabkach
a ja mówię o kołkach, podkładkach które ustalają głębokość szyby w ramie:D

krzys_o
26-02-10, 15:07
Po 2 latach pękła mi znowu szyba czołowa:( tak jak widać na zdjęciach. Pytanie, jak myślicie, przejdę przegląd techniczny?? Bo mi się zbliża a nie chciałbym jej teraz znowu wymieniać.

http://img525.imageshack.us/img525/3764/p2260030o.th.jpg (http://img525.imageshack.us/i/p2260030o.jpg/)

http://img697.imageshack.us/img697/7906/p2260032.th.jpg (http://img697.imageshack.us/i/p2260032.jpg/)

misiek1
26-02-10, 18:48
przejdę przegląd techniczny??
Jak gość nie wyczai, że masz szybę pękniętą lub masz jakiegoś znajomka to przejdzie przegląd:D A jeśli nie masz nikogo takiego to lipa Panie kolego...:(

krzys_o
26-02-10, 19:20
Jak gość nie wyczai, że masz szybę pękniętą lub masz jakiegoś znajomka to przejdzie przegląd:D A jeśli nie masz nikogo takiego to lipa Panie kolego...:(

Myślę, że zauważą to napewno, przecież diagnosta siada do środka auta, od razu rzuca się pęknięcie w oczy. Chodzi mi o to czy z takim pęknięciem "legalnie" się przechodzi:D

qba1983
26-02-10, 21:15
w mysl przepisow przegladu nie przejdzie jesli pekniecie jest w polu widzenia... teraz zalezy od interpretacji czy prawa strona to pole widzenia.
a powiedz mi... rozporke masz czy nie??
ja u siebie po peknieciu szyby zalozylem taka rozporke i jak na razie jest ok.

krzys_o
26-02-10, 23:24
a powiedz mi... rozporke masz czy nie??
ja u siebie po peknieciu szyby zalozylem taka rozporke i jak na razie jest ok.

Rozpórkę założyłem i na początku pomogła. Pęknięcie było na długości ok 10cm. Jednak pewnego dnia na mrozie zapomniałem się i ustawiłem nawiew ciepłego powietrza na 4 biegu i stało się, pękło dalej. Teraz jest tak jak widać na foto. Myślę że gdyby nie rozpórka to pękło by mi tak jak poprzednio przez całą szerokość szyby. Póki co mam nadzieję że przejdę przegląd bo nie stać mnie na wydanie ~400zł na wymianę szyby na nową + koszta usunięcia przyczyny czyli rdzy.

bolas
20-12-10, 18:23
Obawiam się że nie przejdzie przeglądu, mi z kolei nie chciał podbić przeglądu ponieważ miałem pęknięte prawe lusterko (szkło) na całej wysokości, po prostu było złamane w połowie, i po dosyć długiej powiedzmy dyskusji wbił pieczęć do dowodu...

comatose
20-12-10, 18:45
Trochę stary temat odgrzebałeś :P Z tymi przeglądami to śliska sprawa, też pojechałem na przegląd z pękniętym prawym szkłem - diagnosta powiedział, że nie podbije przeglądu. Więc mu nie zapłaciłem i pojechałem na inną stację - tam podbili bez problemu, diagnosta stwierdzi, że "to mogło się stać w każdej chwili, nawet podczas wyjeżdżania ze stacji diagnostycznej więc nikt go za to ścigał nie będzie".

reXio
20-12-10, 22:38
Dokładnie. Zależy gdzie i na kogo się trafi.

kuster
23-12-10, 09:00
Trochę stary temat odgrzebałeś :P.

stary kotlet dobry kotlet ^^

p.s. zawsze można mieć te 50-100zł w kieszenie na "drobne" wydatki podczas przeglądu ^^

Lucas.FK2
26-12-10, 11:59
A tak z innej beczki. Jak ktoś z was wymieniał szybę przednią to niech wypowie się czy długo trzeba czekać na zaschnięcie tego kleju.?

reXio
26-12-10, 12:00
Godzina i powoli mozesz jechac do domu. Postawic i niech schnie do nastepnego dnia. Lato, okolo 25*C, sucho.

misza22
06-03-13, 14:35
nowa w uzedzie kosztuje 17zl
ale jak poprosisz to ten kto bedzie ci montowal szybe przeklei tak ze nie bedzie sladu.
--------------------------------------------------------------------------------
Tak a jak przeklei to po pewnym czasie sama sie odklei.