Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Falujace obroty

piateKK
08-05-15, 22:31
Siema, mam problem z civic z95r coupe silnik d16y3. Otóż po odpaleniu rano,zauważyłem ze faluja mi obroty od1000 do 1500. Trochę czytałem i podobno często nawala uszczelka silnika krokowego. Zamówiłem oryginalna uszczelkę silnika krokowego mają nadzieję że naprawi to problem. Po wymianie uszczelki i przeczyszczeniu silniczek problem nie ustąpił. Dodam że wcześniej nic się nie działo. Silnik pracował równo. Dopiero po odpaleniu na następny dzień zaczęły się problemy. Czy ktoś ma jakiś pomysł o to może być.

pafels
08-05-15, 22:51
stawiałbym raczej na uszczelkę przepustnicy niż krokowego

piateKK
09-05-15, 08:47
Silnik czasami po rozgrzaniu lub po jakiejs ostrzejszej jezdzie zaczyna pracowac rowno obroty ok 1000obr/min.

Tiga
09-05-15, 09:18
Zaczął bym od sprawdzenia czy nie ciagnie tzw. lewego powietrza.

piateKK
09-05-15, 13:05
No tak tylko gdzie jeszcze może lecieć

Bartko
12-05-15, 11:17
W manualu radzą aby zacząć od posprawdzania połączeń i przewodów. Posprawdzać kostki pod maską to chwila.
Sprawdzałeś sam IAC (krokowy)? Przy okazji można przeczyścić przepustnicę.

piateKK
22-05-15, 12:12
Krokowy czyscilem. Sprawdzić nie wiem jak. Auto po rozgrzaniu pracuje równo ok 1000rpm

jerdenk
27-05-15, 18:14
Podepnę się pod temat. U mnie na biegu jałowym bez wciskania gazu trzyma obroty ok, ale jak wcisnę gaz i go trzymam, to obroty mi falują w dół o jakieś 500 rpm. Czy to może być uszczelka przepustnicy?

jerdenk
31-05-15, 20:14
Przeczyściłem przepustnicę i krokowca (a w zasadzie to jest zawór IAC), wymieniłem uszczelkę krokowca i przepustnicy. W katalogach jest napisane, że są 2 papierowe uszczelki w przepustnicy - w praktyce jest jedna papierowa i gumowy oring w kolektorze (silnik D14Z4 plastikowy kolektor). Po tym zabiegu zaczęły mi ostro falować obroty na biegu jałowym po lekkim rozgrzaniu silnika. U mnie pomogło przeczyszczenie płynem i ponowne wetknięcie wszystkich wtyczek elektrycznych, które ruszałem przy tej robocie. Teraz ładnie trzyma obroty na jałowym, a jak wcisnę gaz i przytrzymam to też lepiej trzyma - nieco falują, ale sporo mniej niż wcześniej, więc tak to zostawię. Może to autosugestia, ale mam wrażenie że fura trochę lepiej idzie, jakoś płynniej się zbiera :).