Zobacz pełną wersję : Falujace obroty
Siema, mam problem z civic z95r coupe silnik d16y3. Otóż po odpaleniu rano,zauważyłem ze faluja mi obroty od1000 do 1500. Trochę czytałem i podobno często nawala uszczelka silnika krokowego. Zamówiłem oryginalna uszczelkę silnika krokowego mają nadzieję że naprawi to problem. Po wymianie uszczelki i przeczyszczeniu silniczek problem nie ustąpił. Dodam że wcześniej nic się nie działo. Silnik pracował równo. Dopiero po odpaleniu na następny dzień zaczęły się problemy. Czy ktoś ma jakiś pomysł o to może być.
stawiałbym raczej na uszczelkę przepustnicy niż krokowego
Silnik czasami po rozgrzaniu lub po jakiejs ostrzejszej jezdzie zaczyna pracowac rowno obroty ok 1000obr/min.
Zaczął bym od sprawdzenia czy nie ciagnie tzw. lewego powietrza.
No tak tylko gdzie jeszcze może lecieć
W manualu radzą aby zacząć od posprawdzania połączeń i przewodów. Posprawdzać kostki pod maską to chwila.
Sprawdzałeś sam IAC (krokowy)? Przy okazji można przeczyścić przepustnicę.
Krokowy czyscilem. Sprawdzić nie wiem jak. Auto po rozgrzaniu pracuje równo ok 1000rpm
Podepnę się pod temat. U mnie na biegu jałowym bez wciskania gazu trzyma obroty ok, ale jak wcisnę gaz i go trzymam, to obroty mi falują w dół o jakieś 500 rpm. Czy to może być uszczelka przepustnicy?
Przeczyściłem przepustnicę i krokowca (a w zasadzie to jest zawór IAC), wymieniłem uszczelkę krokowca i przepustnicy. W katalogach jest napisane, że są 2 papierowe uszczelki w przepustnicy - w praktyce jest jedna papierowa i gumowy oring w kolektorze (silnik D14Z4 plastikowy kolektor). Po tym zabiegu zaczęły mi ostro falować obroty na biegu jałowym po lekkim rozgrzaniu silnika. U mnie pomogło przeczyszczenie płynem i ponowne wetknięcie wszystkich wtyczek elektrycznych, które ruszałem przy tej robocie. Teraz ładnie trzyma obroty na jałowym, a jak wcisnę gaz i przytrzymam to też lepiej trzyma - nieco falują, ale sporo mniej niż wcześniej, więc tak to zostawię. Może to autosugestia, ale mam wrażenie że fura trochę lepiej idzie, jakoś płynniej się zbiera :).