PDA

Zobacz pełną wersję : Reflektory LED

noose
04-05-15, 13:17
Cześć,
Przymierzam się do zakupu Civica Tourer w wersji Lifestyle. O ile w testach wszyscy wychwalają bagażnik, mówią dużo o wielu rzeczach tak o reflektorach led (zamiast ksenonów) nic nie ma.
Moze ktoś z Was ma te reflektory i jest w stanie mi coś o nich powiedzieć? Świecą lepiej / gorzej niż ksenony? Polecacie? :-)
Pozdro,
Paweł

Jaroszy
04-05-15, 19:01
za świeży temat ale ja bym ledów nie brał. Jutro postaram sie w pracy sprawdzić czy ledy sa wymienne czy tak jak w seacie cały reflektor

gebek
04-05-15, 19:53
Świecą mocno i biało. Koszt jednej lampy to 5.000 zł.
Jedyny minus,to brak świateł drogowych w technice LED.

majcher730
04-05-15, 22:18
Cześć,
o reflektorach led (zamiast ksenonów) nic nie ma.
Moze ktoś z Was ma te reflektory i jest w stanie mi coś o nich powiedzieć? Świecą lepiej / gorzej niż ksenony? Polecacie? :-)
Pozdro,
Paweł
Też mnie to ciekawi, bo zamówiłem auto właśnie z takimi światłami w ciemno :). Znalazłem tylko takie zdjęcie, nocnych ujęć brak. http://www.honda.hu/content/dam/central/cars/civic-hatchback-2015/honda-cars-civic2015-overview-009-16x9.jpg/jcr:content/renditions/c4.jpg

Lucas.FK2
04-05-15, 23:52
za świeży temat ale ja bym ledów nie brał. Jutro postaram sie w pracy sprawdzić czy ledy sa wymienne czy tak jak w seacie cały reflektor
Jesteś w błędzie. W Leonie są 3 segmenty tych ledów jak się przepali to nie oznacza,że lampa przestaje świecić. Poprostu świeci słabiej.

corey10
24-06-15, 15:14
Witam, nie znalazłem dokładnie takiego tematu więc zakładam nowy. W civicu IX po lifcie z 2015 roku w wersji Lifestyle światła mijania standardowo są już w technologii LED, światła drogowe (długie) to wciąż halogeny. Ksenonów brak. Czy ktoś się orientuje jakie parametry mają takie LEDowe światła mijania (moc, strumień świetlny, żywotność). Są to bardzo istotne, wręcz podstawowe kwestie, o które mało kto pyta, a jak wspomnieli poprzednicy dopłacamy do wyższej wersji sporo kasy. W centrali nie wiedzą kompletnie nic - wysłali zapytanie do producenta. W serwisie nie wiedzą prawie nic - wysłali zapytanie serwisowe. Serwis wie tylko że jak taki LED padnie to można tylko wymienić całą lampę za 5000zł :D i że są spryskiwacze reflektorów, ale nie wiedzą nawet czy jest układ samopoziomujący...

corey10
19-07-15, 15:09
Po 4 tygodniach oczekiwania spece z polskiej centrali Hondy, po konsultacjach z japońskimi specami sklecili taką oto odpowiedź na moje zapytanie dotyczące parametrów świateł led:

Szanowny Panie,

Nawiązując do pytania o światła LED samochodów Honda pragnę poinformować, że producent samochodu nie udostępnia szczegółowych danych podzespołów w nim zamontowanych. Instrukcja obsługi samochodu zawiera wszelkie niezbędne dla użytkownika dane.

W nietypowych pytaniach możemy posłużyć się wiedzą ogólną.
Każda część montowana w samochodach Honda podlega wysokim wymaganiom jakościowym. Tak więc śmiało możemy przyjąć , że trwałość diod LED na pewno przekracza 50 tys. godzin. Zakładając 10 godz. jazdy dziennie przez 300 dni w roku mamy trwałość diod LED prawie 17 lat. Przy tych założeniach musiałby Pan przejeżdżać ponad 100 tys. km rocznie. Przy mniejszych przebiegach trwałość diod odpowiednio się wydłuży.

Z poważaniem
Piotr Lemański
Honda Motor Europe Ltd. Oddział w Polsce

Innym udało dowiedzieć się że te reflektory led nie mają układu samopoziomowania, czyli świecą tak jak zwykłe halogeny tylko kolor światła jest inny, żywotność nieznana (w seatach już wymieniają na gwarancji poprzepalane ledy). Jak dla mnie to porażka, żenada i próba przerzucenia kosztów testów świateł led na nieświadomych użytkowników którzy dopłacają niemałą kwotę myśląc że kupują coś lepszego.

filipfm
19-07-15, 15:40
Wydaje mi sie jednak, ze zapoznienie Hondy we prowadzaniu innowacji w swoich autach kilka lat po konkurencji nie wynika tylko z tego, ze maja ograniczone budzety R&D ale raczej nie testuja na klientach, w przeciwienstwie np do VAG

Pik
19-07-15, 20:37
Co do układu samopoziomującego to z tego co się orientuję jest wymagany od określonego stopnia jasności reflektora, przy czym nie istotne jest w jaki sposób uzyskiwany jest snop światła (halogen, ksenon, led). W tańszych samochodach producenci często obniżają jasność LEDów do wartości granicznej, aby właśnie nie montować układu samopoziomującego.

Teoretycznie trwałość LEDowych reflektorów jest zbliżona do trwałości pojazdu, przy czym zużywają znacznie mniej energii. Zobaczymy jak jest z trwałością, ale nie sensu negować postępu technicznego. Moim zdaniem LEDy są warte uwagi. A że komuś się zepsuje? Zdarza się po prostu. To nie powód aby twierdzić, że "porażka, żenada itd.".

Tak na marginesie, to zaglądam ostatnimi czasy dość regularnie na forum seata Leona i nie zauważyłem, aby użytkownicy narzekali na awarie świateł. A kupując Leona w wyższej wersji niż podstawowa nie ma wyboru - auto ma w standardzie pełne LEDy.

majcher730
05-09-15, 21:14
Zrobiłem test świateł ledowych, wg mnie wygląda to bardzo dobrze chociaż przydało by się doświetlanie zakrętów.

ledowe mijania:
http://static.pokazywarka.pl/i/6040186/640270/p1030393.jpg

i razem z drogowymi halogenami:

http://static.pokazywarka.pl/i/6040186/791901/p1030394.jpg

a tak to wygląda z drugiej strony :)
http://static.pokazywarka.pl/i/6040186/315113/p1030396.jpg

andkas
05-09-15, 21:33
Zrobiłem test świateł ledowych, wg mnie wygląda to bardzo dobrze chociaż przydało by się doświetlanie zakrętów.

ledowe mijania:

i razem z drogowymi halogenami:

a tak to wygląda z drugiej strony :)

Zdjęcia niestety niewidoczne.

majcher730
05-09-15, 22:25
Poprawione.