Zobacz pełną wersję : Matowanie lakieru
Witam cześć, i czołem.
Zaczynam matowanie samochodu.
Maskę miałem w kolorze czerwonym(seryjny lakier czyli ten jedno warstwowy), a resztę samochodu malował już wcześniejszy właściciel, jest to kolor perłowy i tu się pojawia moje pytanie.
Czy powinienem zedrzeć tylko klar czy dobijać się do podkładu?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. :)
Czy powinienem zedrzeć tylko klar czy dobijać się do podkładu?
to zależy jakim lakierem było to robione i jaki Ty masz, zrób gdzies próbę i jeżeli nie będą się "gryzły" to wystarczy jak zedrzesz tylko klar, a jak się coś zacznie dziać to albo podkład albo zdzierasz też bazę, jak wolisz.
Problem w tym, że nie wiem jaki lakier jest położony. A jaki będę kładł jeszcze nie wiem, jest to praca przewidziana na weekendy, więc jeszcze nie kupiłem ani podkładu, ani bazy, ani klaru.
Więc może bezpieczniej ciąć do podkładu?
jeśli masz czas to napewno.jeszcze lepiej do golej blachy i podkład wytrawiajacy
marcin001984
03-05-15, 13:38
Matowanie samego lakieru na niewiele się zda jeżeli na masce masz odpryski, a tak zazwyczaj jest
Jak do blachy i nie ma rdzy to niepotrzebny wytrawiający. Wystarczy epoksydowy podklad. Ale do blachy chyba nie jest konieczne. Najlepiej do podkładu. Wtedy lakieru nie będzie 2mm:-)
Jesli od poczatku matowania papier zabarwial sie na czerwono to jest akryl i trzeba zapodkladowac, jesli papier barwil sie ba bialo to byla warstwa klaru u, czyli dwuskladnik i mozna na to malowac