PDA

Zobacz pełną wersję : Matowanie lakieru

siekier
02-05-15, 10:28
Witam cześć, i czołem.

Zaczynam matowanie samochodu.

Maskę miałem w kolorze czerwonym(seryjny lakier czyli ten jedno warstwowy), a resztę samochodu malował już wcześniejszy właściciel, jest to kolor perłowy i tu się pojawia moje pytanie.

Czy powinienem zedrzeć tylko klar czy dobijać się do podkładu?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. :)

paweltdf
02-05-15, 10:34
Czy powinienem zedrzeć tylko klar czy dobijać się do podkładu?

to zależy jakim lakierem było to robione i jaki Ty masz, zrób gdzies próbę i jeżeli nie będą się "gryzły" to wystarczy jak zedrzesz tylko klar, a jak się coś zacznie dziać to albo podkład albo zdzierasz też bazę, jak wolisz.

siekier
02-05-15, 10:41
Problem w tym, że nie wiem jaki lakier jest położony. A jaki będę kładł jeszcze nie wiem, jest to praca przewidziana na weekendy, więc jeszcze nie kupiłem ani podkładu, ani bazy, ani klaru.

Więc może bezpieczniej ciąć do podkładu?

Piterksg
03-05-15, 13:13
jeśli masz czas to napewno.jeszcze lepiej do golej blachy i podkład wytrawiajacy

marcin001984
03-05-15, 13:38
Matowanie samego lakieru na niewiele się zda jeżeli na masce masz odpryski, a tak zazwyczaj jest

Kubuniek
04-05-15, 17:57
Jak do blachy i nie ma rdzy to niepotrzebny wytrawiający. Wystarczy epoksydowy podklad. Ale do blachy chyba nie jest konieczne. Najlepiej do podkładu. Wtedy lakieru nie będzie 2mm:-)

siara87
05-05-15, 21:46
Jesli od poczatku matowania papier zabarwial sie na czerwono to jest akryl i trzeba zapodkladowac, jesli papier barwil sie ba bialo to byla warstwa klaru u, czyli dwuskladnik i mozna na to malowac