Zobacz pełną wersję : Woda w bagażniku z podsufitki
W moim EP2 5D dziś zaobserwowałem dziwne objawy - po deszczu, kałuża wody w bagażniku!! Po dłuższej obserwacji zauważyłem że leci z podsufitki. Na końcu rynienki odprowadzającej wodę mam "miękki" lakier. Czy to może być przyczyna wycieku? Jak ją usunąć? Mieliście podobny problem??
Niewykluczone, że tamtędy, ja jednak miałem przeciek poprzez klosz tylnej lampy. Konieczne było jej odkręcenie (w tym celu niestety musisz zdjąć tylny zderzak - ale to naprawdę betka) i przeciągnięcie krawędzi otworów w karoserii silikonem budowlanym (dostępny w kolorze nadwozia). Efekt - jak ręka odjął.
sytuacja jest dziwna, wszystko było ok, myjnia, deszcze...dziś mała stłuczka (gość wjechał w wył od strony pasażera - uszkodzony zderzak) i leci. Ewidentnie mam mokrą podbitkę (widać zaciek, zaglądałem pod uszczelkę klapy i podbitka jest mokra) kapie na półkę i gdzieś bokiem leci na dół.
Być może zostały naruszone zgrzewy technologiczne łączące poszycie błotnika z dachem. Bez zaglądania pod tapicerkę nie będziesz miał pewności.
Dziś oglądałem auto na "sucho" faktycznie pękł lakier w okolicy zgrzewu. Przy usuwaniu szkody blacharz ma uszczelnić połączenie przy końcu listwy maskującej korytko odpływowe. Zobaczę co będzie za 2 tyg jak usunę szkodę
Problem rozwiązany. Okazało się, że zarówno po lewej jak i prawej stronie w rynnach odprowadzających wodę było sporo korozji. Wyczyszczone, uszczelnione, pomalowane - nie cieknie :)