PDA

Zobacz pełną wersję : Podłączenie dodatkowego oświetlenia w tylne słupki 5D.

fełtek
28-04-15, 10:16
Chłopaki potrzebuję kilka istotnych informacji.
Chcę wsadzić dodatkowe oświetlenie w tylne słupki,rzeczą jasną jest że trzeba pobrać prąd od oświetlenia w podsufitce.
Tam są dwa kabelki a dokupiłem maplighty z BMW i mam trzy
1.brązowy (domyślam się że to masa)
2.czerwono zielony
3.czerwono żółty...
Jak to rozwiązać żeby świeciło po otwarciu drzwi i też po wciśnięciu guziczka ?
Pewnie jest to banalne pytanie,ale niestety elektryki nie ogarniam. :)
Dziękuje z góry za podpowiedzi :)

Tak sobie siedze i kminie... te dwa czerwonokolorowe trzeba podłączyć z prądem w podsufitce? "D

raq22100
28-04-15, 10:59
Mają się dać włączyć z wbudowanych prztyczków czy mają się zapalać tak jak przednia główna lampka w podsufitce?

1) Sterowanie jak lampka przednia.
Najprościej 2 przewody spod samej żarówki z lampy przedniej..
2) Sterowanie osobne (włączanie z wbudowanych prztyczków i przy otwartych drzwiach)
2 przewody na sztywno, stały plus i stała masa (masa skądkolwiek np. z przedniej lampki, plus np. z przedniej lampki)
2a) zapalanie 2 lampek przy otwarciu obojętnie jakich drzwi
Jeden przewód z masą po otwarciu którychkolwiek drzwi, albo słupkiem ciągnąć z czujnika np. tylnych, lub jak wyżej z przedniej lampki)
2b) zapalanie lewej lampki tylko przy otwarciu tylnych lewych drzwi i to samo z prawej strony.
Jeden przewód z masą z lewych tylnych drzwi do lewej lampki z diodą prostowniczą.
Jeden przewód z masą z prawych tylnych drzwi do prawej lampki z diodą prostowniczą.

fełtek
28-04-15, 11:17
Wielkie dzięki kolego :D
Konkretnie to żeby sie zapalały przy otwarciu którychkolwiek drzwi i dodatkowo pstryczkiem :)