Zobacz pełną wersję : D15b2 kosmiczne spalanie benzyny
Witam.
Jestem tu nowy i z góry przepraszam jeśli pomyliłem działy bądź nie dostosowałem się do panujących tu zasad.
Jestem posiadaczem Civica d15b2 90 KM. Przeglądałem wiele tematów o spalaniu i jego przyczynach lecz nie znalazłem rozwiązania mojego przypadku. Ostatnio zauważyłem kosmiczne spalanie rzędu 16-18l/100.
Wymieniłem: świece, przewody, kopułka, palec, filtr paliwa, powietrza,nowy rozrząd z pompa wody, zrobiony alternator, wymieniona sonda lambda NGK, wymienione wężyki podciśnień. Sprawdzone czujniki temp. płynu chłodzącego, czujnik temp. w dolocie, wyczyszczony krokowy, czujnik położenia przepustnicy (wartości zamknięta 0,6V otwarta 4,4V) więc się mieści. Check się nie zapala zero błędów. Przełożona przepustnica z wtryskami i dalej to samo. Zauważyłem że wtrysk który powinien załączać się przy 3500 obrotów zaczyna dawać paliwo przy muśnięciu przepustnica i zaczął się gorzej wkręcać na obroty kończąc przy ok 6000 dalej nie da rady, nie przepala. Zapłon ok zawory ok. Strasznie śmierdzi nieprzepalonym paliwem.
Pomóżcie bo już nie wiem co robić i co jeszcze sprawdzić.
Może jeździsz na jakiejś podlanej mapie ?
Dużo rzeczy wyeliminowałeś, sprawdź profilaktycznie map sensor jeszcze ale wątpie że to będzie jego sprawka skoro nie piszesz nic o problemach z obrotami itp.
piotreek23
25-04-15, 19:53
Podłącz lambdę pod oscyloskop albo sprawdź wykres na chyba na KTS-ie to się nazywa. To że jest wymieniona nie znaczy że np. komp nie wariuje.
Z obrotami raczej nie mam problemów. Na zimnym po odpaleniu oscyluje w granicach 1500-1600 obrotów stopniowo spadając do ok 900. A jak sprawdzić ten map sensor ? Dziś wykręciłem świece i wyglądają strasznie. Całe czarne i obkopcone. podłączyłem również inny komp i bez zmian. Już głowa boli od myślenia. Czy jest taka możliwość że ma za wysokie ciśnienie w układzie paliwowym?
W takim razie będzie trzeba sprawdzić ta sondę. Aczkolwiek sprawdzałem go już ogólnie na trzech sondach i zawsze ten sam efekt. Początkowo wkręcal się do odcięcia a teraz lipa.
piotreek23
25-04-15, 20:15
A czasem rozrząd nie przeskoczył o jedno oczko?
Ogólnie cała akcja zaczęła się już na starym rozrządzie który wymieniając na nowy był ustawiony cech w cech tak jak teraz nowy. Rozrząd odpada
A czy jazda autem bez alternatora mogła mieć wpływ na zaistniałą przypadłość? Bo nie ukrywam zdarzyło się
piotreek23
25-04-15, 20:27
Ja bym jednak sprawdził może stary przeskoczył i teraz masz źle ustawione.
Tego akurat jestem pewien w 100 %. A z tego co czytałem w tym silniku jeden ząb starczy by usłyszeć zła pracę silnika.
piotreek23
25-04-15, 20:36
Nie jestem mechanikiem ale z tego co tu czytałem to się na znaki ustawia a nie na stary ;-) Podobne tematy o obrotach były i kończyły się przestawionym rozrządem. Może warto jednak zerknąć do manuala i sprawdzić czy jest poprawnie.
Ja jestem z zawodu mechanikiem ;-) a rozrząd jest ustawiony na fabrycznych cechach tak jak był ustawiony stary :-)
Panowie teraz strzelam w ciemno. Czy aparat zapłonowy może w jakimś stopniu ponosić winę za spalanie?
piotreek23
25-04-15, 20:54
Zrób testa, wypnij sondę i zobacz czy check wywali.
Wyeliminowales wszystko oprucz sondy,jak dla mnie to ona jest przyczyna duzego spalania
piotreek23
25-04-15, 22:58
Dlatego piszę :) wypnij sondę i zobaczmy czy komputer zarejestruje jej brak. Jeśli nie to dziwna sprawa :).
krzysiek93.3
26-04-15, 10:15
Wyjmij te wtryski, u mnie w tym górnym jakiś malutki kamyczek wpadł i sie zaciąl na otwartym. Nie wiem skąd on sie tam wziąl, ale tam był. Najlepiej jakbyś zdjął te patele, otworzył przepustnice, a ktoś w środku nich ci zapłon włączy, jak pryśnie paliwo to będzie to co mówię
vnv_nation
26-04-15, 11:02
Ja jestem z zawodu mechanikiem ;-) a rozrząd jest ustawiony na fabrycznych cechach tak jak był ustawiony stary :-)
Niedawno pytales czy jazda bez alternatora może mieć wpływ na spalanie... To skoro takie dziwne pytanie zadaje człowiek ktory uważa się za mechanika.. to ja bym na twoim miejscu oddał auto do warsztatu żeby ci ten rozrząd sprawdzili
W takim razie odłącze sondę i sprawdzę jeszcze raz ten wtrysk i dam znać co i jak.
krzysiek93.3
26-04-15, 14:24
Nie jestem mechanikiem, ale żeby takie spalanie z winy sondy było? sonda + coś jeszcze, na moje oko to wtrysk leje i tyle, ale to tylko moje zdanie i moge sie mylić :cool: Sprawdź miernikiem tą sonde i jak w normie to zostaw. jak nie to odłącz i reset kompa
A więc tak. Wtrysk górny nie podaje paliwa przy włączeniu zapłonu ani po uruchomieniu i pracy na wolnych obrotach dopiero w momencie dotknięcia przepustnicy. Co do sondy. Wskazania na wolnych obrotach wynoszą 0,9 0,85 v natomiast po wkręceniu na obroty spada do wartości 0,14 0,2 v. Po odjęciu gazu wracają do wartości 0,85 0,95 V. Auto pracowało bez podpiętej sondy przez 25 minut wentylator zdążył się uruchomić 5 razy a checka brak. Co do rozrządu poświęciłem czas zdejmując osłony po czym mechanik mieszkający nie daleko potwierdził jego poprawne ustawienie. Aczkolwiek nie pomógł w mojej przypadłości. Także pytanie czemu check się nie zapalił ? Dodam że kontrolka sprawna
piotreek23
27-04-15, 20:29
Może jest gdzieś zwarcie do masy w kablach..trzeba by od strony kompa znaleźć piny od sondy,albo komputer poszedł..
Komp był już podmieniony. Bez rezultatów.
Ja zadam pytanie tak z dupy strony-jak zmierzyles spalanie? Pod korek w podobnych warunkach czy patrzysz tylko na wskaźnik? Wymieniles już pół auta i dalej nic a to nie jest możliwe:)
A więc spalanie wierzyłem lejąc po korek na shellu. Robiłem koło 200 kilometrów zalewam ponownie i wchodzi 32-34 litry. Próba powtarzana trzykrotnie. Za każdym razem wynik podobny 16-18/ 100. uprzedzając pytanie zbiornik cały przewody również. Zero wycieków paliwa.
krzysiek93.3
28-04-15, 11:19
To jak wszystko sprawne to może te wtryski podmień :confused:
Wtryski same w sobie raczej już wykluczyłem. Gdyż na dwóch zestawach robi to samo. Drugi wtrysk poprostu dostaje zbyt wcześnie sygnał do pracy moim zdaniem. Tylko dlaczego? Również ta sonda mnie dręczy czemu po odłączenit błąd nie wyskoczył.
piotreek23
28-04-15, 20:45
Komp nie dostaje prawidłowych danych z sondy, nie widzi że jej nie ma i masz spalanie. Trza by wiązkę przedmuchać czy gdzieś zwarcia nie ma..
Już nad tym myślałem. Tyle że nie mogę nigdzie znaleść który pin w kostce do kompa jest od sondy. Wie ktoś może? Komp to p04. Bądź jakiś rysunek cokolwiek co by pomogło
Proszę
http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/909/zzbBNq.png (https://imageshack.com/i/p9zzbBNqp)
legend2211
05-05-15, 06:19
Kolego a ja osobiscie radze Tobie wziasc zalozyc inna sonde lamde. Po tym co piszesz szukasz problemu w dziwnym miejscu. Chyba inni zgodza sie ze mna ze spalanie na poziomie 16l to w 90% jak nie wiecej wlasnie sonda. Sama w sobie moze i jest sprawna lecz trzeba to sprawdzic. Kolejna sprawa to moze jest uszkodzony kabet od niej wlasnie i nie podaje impulsu do kompa. Takie moje zdanie.