PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzone lusuterko

straznik
18-07-08, 13:46
Witam, samochód stał pod blokiem na jednym z krakowskich osiedli (jeden raz). Efektem jest uszkodzone lusterko, tzn luźno lata na płaszczyźnie składania w obydwie strony, Uszkodzeń mechanicznych nie widać. Spotkał sie moze ktoś z czyms takim? Da sie to jakos naprawic? Używka kosztuje ok 200 zl ratujcie:)
do tego musi byc z wersji europejskiej jak wiadoomo. Macie jakieś patenty?

ziomal007
18-07-08, 14:16
Kupić ze zbitym wkładem i podmienić wkłady na przykład :)

rodzyngit
18-07-08, 14:30
ja mam tak i bardzo dobrze spisuję sie podkładka pod "herbate" (korkowa) grubość ok 1 mm

Sposób wykonania: wycinasz podkładkę w pasek ok 5x2 cm, składasz lusterko do szyby i wciskasz podkładkę
następnie ustawiasz lusterko w odpowiedniej pozycji i gra muzyka

Czas wykonania ok 2 min, koszt: 2 zł, satysfakcja: bezcenne

straznik
18-07-08, 14:38
z podkładką dobre:) ale nie lubie takiej rzeźby, chyba ze bede zmuszony :) Z rozbitym wkladem myslalem ale nie moge znalezc a cena wcale nie bedzie wiele nizsza. Czy ktos to rozbieral i probowal przywrocic do stanu uzywalnosci takiej jak przedtem?

Civic '99
18-07-08, 14:42
Witam, samochód stał pod blokiem na jednym z krakowskich osiedli (jeden raz). Efektem jest uszkodzone lusterko, tzn luźno lata na płaszczyźnie składania w obydwie strony, Uszkodzeń mechanicznych nie widać. Spotkał sie moze ktoś z czyms takim? Da sie to jakos naprawic? Używka kosztuje ok 200 zl ratujcie:)
do tego musi byc z wersji europejskiej jak wiadoomo. Macie jakieś patenty?

Jak dla mnie to dziwne że nie widać uszkodzeń mechanicznych bo tak sobie to się nic nie dzieje. sprawdź czy śruby się nie poluzowały te które łączą lusterko z trójkątem i te co mocują trójkąt

Jeśli to nie śruby to są jeszcze 3 opcje
1. Jeśli samo lusterko bez trójkąta to można kupić z wersji angielskiej
2. Mogło coś się stać z trójkątem / co prawda nie sądzę bo to jest kawał metalu / to możesz poszukać samego trójkąta ale od wersji europejskiej.
3. wymiana całego lusterka jeśli nie dojdziesz co jest powodem luzów.

rodzyngit
18-07-08, 14:51
z podkładką dobre:) ale nie lubie takiej rzeźby, chyba ze bede zmuszony :) Z rozbitym wkladem myslalem ale nie moge znalezc a cena wcale nie bedzie wiele nizsza. Czy ktos to rozbieral i probowal przywrocic do stanu uzywalnosci takiej jak przedtem?

to jest oczywiście rozwiązanie na chwilę, mnie poprostu wnerwiało jak mi się lusterko przy 80km/h składało do szyby ale niestety zostało tak do teraz bo nie mam za bardzo czasu zeby to rozbierac i szukać przyczyny
juz raz próbowałem odkrecic od srodka ale jedna śruba (od środka) jest tak schowana ze dalem sobie z tym spokoj

PS: podkładka daje rade przy 160 km/h

Civic '99
18-07-08, 15:01
o której śrubie mówisz że jest schowana i nie da sie odkrecić

rodzyngit
18-07-08, 15:05
mniej więcej w tym miejscu, dokładnie już nie pamiętam

http://images34.fotosik.pl/316/fd01d233e9600e33med.jpg

Civic '99
18-07-08, 18:42
musisz boczek odkręcić żeby zdjąć lusterko

mis3u
18-07-08, 21:16
Prawdopodobnie urwała sie podkładka(tależyk) trzymająca sprężyne. Nie mam pojęcia jak to było orginalnie złożone bo ta spręzyna jest bardzo twarda i ciężko jest ją ugiąć a o zablokowaniu w tej pozycji i założeniu podkładki nie wspomnę. Ja znalazłem miększą sprężyne o podobnych wymiarach, założyłem podkładke i żeby więcej nie spadło wsadziłem w trzpień zawleczke.

straznik
21-07-08, 23:43
Uporalem sie z problemem (przy pomocy kolegi z talentem do takich zadan :) Spadla wlasnie ta podkladka, ktora trzyma sprezyne. Ten rowek zostal podpilowany zeby byl glebszy i podkladka sklepana - siedzi jak nowa, jak ktos potrzebuje podam wiecej szczegolow. Jest troche zabawy z kablami, lusterko trzeba rozebrac na czesci pierwsze zeby w miare sprawnie zalozyc sprezyne ktora rzeczywiscie jest twarda jak cholera :) Dziekuje wszystkim za odzew. pozdrawiam :)

rodzyngit
22-07-08, 08:32
Uporalem sie z problemem (przy pomocy kolegi z talentem do takich zadan :) Spadla wlasnie ta podkladka, ktora trzyma sprezyne. Ten rowek zostal podpilowany zeby byl glebszy i podkladka sklepana - siedzi jak nowa, jak ktos potrzebuje podam wiecej szczegolow. Jest troche zabawy z kablami, lusterko trzeba rozebrac na czesci pierwsze zeby w miare sprawnie zalozyc sprezyne ktora rzeczywiscie jest twarda jak cholera :) Dziekuje wszystkim za odzew. pozdrawiam :)

bardzo bym prosił o więcej szczegółów to może w końcu zrezygnuję z "podkładki pod herbatę" :D

superman2
15-07-10, 17:20
dokladnie, kolego Straznik - daj wiecej szczegolow :) bo mnie czeka taka sama robota, a nie chcialbym czegos popsuc...

damianbilka
18-07-10, 11:44
No przypuszczam (tak jak mis3u) że masz to samo co ja w obu lusterkach. Jedno mam zrobione a drugie czeka aż nabierze mocy urzędowej. Musisz wyciągnąć szkło, rozebrać lusterko (zdjąć go ze sworznia) i tam w środku jest sworzeń na to przychodzi bardzo mocna sprężyna i podkładka na górę ( i ta podkładka na 90% jest przyczyną problemów). Tylko jeżeli ona spadła tzn. ze rozszerzenie na sworzniu jest już wyrobione wiec jak już ci się wreszcie uda założyć tą sprężynę (a ostrzegam żeby sobie zaplanować trochę więcej czasu bo jest to dość uciążliwe do zrobienia) to musisz albo takim tępym śrubokrętem trochę rozbić górę tego sworznia co by podkładką nie spadła lub lekko rozgrzać górę sworznia i podgiąć. Po tej operacji jak już sprężyna i podkładka jest na swoim miejscu możesz brać się za skręcanie. Lusterko nie będzie już się samo składać ale dla bezpieczeństwa sam mechanicznie też bym go już nie składał gdyż nie wiadomo ile ten sworzeń z podkładką może wytrzymać.

Niestety nie mam żadnych zdjęć z tego, ale przy rozbieraniu drugiego lusterka zrobię manual zdjęciowy i wrzucę (tylko nie wiem kiedy będę z tym robił).
Ale może i bez zdjęć dasz sobie rade. Ale tak jak mówię zaplanuj sobie sobotę na to 4 piwa :), klucze francuzy żeby ścisnąć tą sprężynę bo jest bardzo mocna i dużo cierpliwości :)

Powodzenia, mam nadzieje ze to jest przyczyna twoich problemów.

superman2
18-07-10, 12:41
dzieki :) ale poczekam na zdjecia.... poki co sklejone taśmą izolacyjną - brzydko wygląda, ale nie składa się chnociaż :)
wolę mieć zdjęcia, żeby czegoś nie popsuć :)