PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zamkiem

Aley
24-04-15, 19:10
Witam.

Mam taki problem z zamykaniem auta, a mam honde Civic VI z 97. Problem polega na tym, że gdy zamykam auto nie ważne czy pilotem czy kluczykiem to drzwi do kierowcy blokują się na amen. Tzn. czasami się otworzą normalnie ale częściej się blokują i wtedy nie da się ich otworzyć ani kluczykiem ani pilotem. Mechanizm pracuje (nawet ten plastik w środku pojazdu) a drzwi nie otwierają się. Mało tego gdy próbuję otworzyć kluczykiem to normlanie się przekręca czuć opór, tak jakbym normalnie je otworzył i wszystko działo ale drzwi są wciąż zablokowane ! Po kilkuset próbach (serio) udało mi się otworzyć drzwi i już ich nie zamykam. Drzwi od pasażera działają normalnie. Problem ten występuje od chwili gdy kupiłem auto. Nie wiem jaką mam centrale i alarm.

Nie liczę na gotowy przepis rozwiązania problemu i zdaję sobie sprawę z jego skomplikowania. Proszę tylko o wskazanie mi najprostszej drogi, gdzie się z tym problem udać, kto naprawia takie rzeczy. Jestem gotowy wymienić centralę ale czy to pomoże ? gdzie leży wina ?

Pozdrawiam.

komor
24-04-15, 19:37
Zdejmowałeś boczek? Zdejmij go i zobacz czy te wszystkie cięgna sa dobrze pozapinane.

Aley
24-04-15, 20:42
problem w tym, ze ni cholery nie znam sie na elektryce itd. Zdejmowalem i wszystko wygladalo ok. mechanizm niby chodzi ale nie wiem jak wyglada poprawnie dzialajacy. Chyba ze zdejme z drugiej strony i zobacze.

komor
25-04-15, 01:37
Zrzuć boczek i walnij foto cięgien, jak pospinane. Głównie chodzi mi o to takie miejsce gdzie łączą się cięgna na drzwiach, ale z zamka też pokaż. Elektryki tam jest tylko tyle że do centralnego i tyle :)

apw911
25-04-15, 10:19
Hej kolego. Mam to samo - prawdopodobnie pekla Ci w zamku taka sprezynka, ktora powoduje ze bolec wychodzi nawierzch. Prawdopodobnie dkonczy sie u mnie na kupnie zamka.

Aley
25-04-15, 14:19
Ok jutro postram się podrzucić foty ;)

Hej kolego. Mam to samo - prawdopodobnie pekla Ci w zamku taka sprezynka, ktora powoduje ze bolec wychodzi nawierzch. Prawdopodobnie dkonczy sie u mnie na kupnie zamka.

Hmm. to kiepsko. Jak wygląda sprawa ze zmianą zamka ? Jest to kosztowne ? i gdzie można takie coś zrobić ? Jeśli to mnie czeka to nawet bym nie bawił się w dorabianie kluczy tylko działał bym na samej central.

Aha i jeśli chodzi jeszcze o centrale. W drzwiach od pasażera drzwi nie zamykają się. Tzn. "bolec" nie wskakuje. Jak się go pchnie palcem to zamknie (mówię o tym bolcu wewnątrz auta) Więc tak czy inaczej centrala będzie do wymiany.

komor
25-04-15, 16:46
Zamek spokojnie sam możesz wymienić :) Trochę roboty jest, ale jak ogarniasz trochę w garazu to dasz radę :D
Co do niedziałającego centralnego to możliwe, że masz siłowniczek padnięty, jest to typowa usterka w VI. U mnie też padł (czasem otwierał czasem nie). Możesz szukać albo kompletnego zamka z nim, albo dołożyć uniwersalny siłownik (koszt 10zł).

Aley
30-04-15, 22:02
Tak dla informacji gdyby ktoś szukał kiedyś.

Winowajcą okazał się zamek jak kolega apw911 pisał wyżej. Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam ;)