PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło

jerdenk
24-04-15, 12:52
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana sprzęgła w D14Z4 (212mm 20 zębów), bo:

- Auto lubi szarpać (szczególnie na niskich obrotach). Rok temu wymieniłem filtr paliwa, powietrza, w tym roku filtr oleju, niedawno regulowałem zawory, nic nie pomogło. Auto bez gazu.
- łożysko głośno pracuje
- sprzęgło wysoko bierze, choć nie zauważyłem żeby się ślizgało (tarcza się kończy?). Regulowałem pedałem, ale niewiele to pomogło.

W związku z tym mam parę pytań:

- Które sprzęgło wybrać? Dość często polecane jest Exedy HCK2026 (w JDM shop najtaniej znalazłem), znalazłem też Valeo 801607, Asisin KH-029.

- Chcę je wymienić samodzielnie (mam kanał) - nigdy nie wymieniałem sprzęgła samodzielnie, może jest na forum jakiś poradnik? Będę miał do pomocy kogoś bardziej doświadczonego, ale nie na tym aucie.

Kubuniek
25-04-15, 07:58
Co do samodzielnej wymiany to zależy jaki masz kanał i czy posiadasz podnośnik do skrzyni. Jeśli nie to sam nie dasz rady. Skrzynia jest trochę ciężka. Możesz mieć problem samemu ja założyć jak nie masz podnośnika. Wielkiej hecy nie ma. Dużo odkręcania. Wysprzęglik, łapy itp. Pamietaj, żeby dobrze wysrodkowac tarcze i docisk bo skrzynia nie wejdzie.