Zobacz pełną wersję : Jaki negatyw na zakręty
Witam, szukałem całkiem sporo i nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. Auto to civic vi ej9 z b18c4 na gwincie skręcony prawie na maxa, opony 195/40/16 toyo na 7,5j, po 2,6bara w oponach, w tej chwili mam 2 stopnie negatywu na każdym kole. Czy jak zmniejszę negatyw będzie się lepiej kleił w zakrętach? Na ile mniej więcej ustawić? (pytam bo nie mam camberów przód tył i zastanawiam się nad kupnem).
Moim zdaniem podnieść trochę samochód jeżeli ma naprawdę coś wybierać i zmniejsz trochę ciśnienie w oponach, nie wspominając o oponach i naciagu...
A po tym wszystkim zrób geometrię u kogoś kto to ogarnia i zaznacz, że masz zamiar jeździć na "kręciołach" :)
civic vi ej9 z b18c4 na gwincie skręcony prawie na maxa, opony 195/40/16 toyo na 7,5j, po 2,6bara w oponachNajpierw to wszystko ogarnij jak trzeba, nie wydurniaj się z gwintem leżącym na ziemi, załóż normalny rozmiar opon, ustaw odpowiednie ciśnienie, a dopiero potem zainteresuj się geometrią zawieszenia.
Na razie to nie jest samochód do skręcania, tylko do wątpliwej jakości lansu, chyba, że zamierzasz udawać jak Kloch.
"raceshitem" to możesz w zakrętach na lawecie jeździć. Będzie lepiej kleiło ;D
Używam go jako 2 auta i nie chce mieć go wyżej ani delikatniej. Chodzi mi tylko o to czy jak ustawie negatyw np po 0.5 będzie lepiej, ewentualnie zmienię ciśnienie w oponach?
Albo masz auto do fotek i lansu, albo do zapierniczania po zakretach- musisz wybrac co chcesz.
Chodzi mi tylko o to czy jak ustawie negatyw np po 0.5 będzie lepiej, ewentualnie zmienię ciśnienie w oponach?Kup sobie prosty pirometr, pojedź na te zakręty (tylko pamiętaj, że musi być gładko jak stół, bo inaczej będziesz wolny, a może nawet w niekontrolowany sposób zmienisz pas ruchu) i zmierz temperaturę opon. Wtedy będziesz wiedział czy jest dobrze i czy po zmianie będzie lepiej.
Chodzi mi tylko o to czy jak ustawie negatyw np po 0.5 będzie lepiej, ewentualnie zmienię ciśnienie w oponach?
w plusie 0,5 to napewno nie jest dobre ustawienie na zakręty musi być negatyw z -1 , - 1,5 a tak naprawdę jak ktoś chce mieć dobrze to ustawione to testy i mierzenie temp. opony skrajnie od środka i od zewnątrz żeby temperatura była jak najbardziej zbliżona do siebie tylko ciekawe kto by tak robił w amatorskim aucie ;)