PDA

Zobacz pełną wersję : zmiana pompy civic V d13b2

pmbmn
23-04-15, 13:12
Witam. Zastanawiam się czy da radę zastosować pompę elektryczną zamiast mechanicznej w d13b2 i podpiąć ją pod gaźnik. Czy da radę taką rzecz zrobić?

Jestem od nie dawna na forum i jeszcze się nie połapałem gdzie co i jak więc jak nie ten dział proszę o przeniesienie i z góry przepraszm

remo_02
23-04-15, 15:20
Dzial odpowiedni,tu pytamy😀jasne ze da rade pompke el wstawic,taka odpowiednia do gaznika,0,3bara bodajrze,sam mam to w planach bo chce zalozyc walek od z2,
P.S.skoro jest juz ten temat ktos moglby jakis schemacik wkleic jak taka pompke podlaczyc?

I jeszcze takie pytanie:czy zamiast papki zewnetrznej nie dalo by rady wstawic baku np z d15 juz z pompka elektryczna?

pmbmn
23-04-15, 15:22
Ja chcę wrzucić głowicę od d16 jakiegoś bez vtec'a bo mam już zarezerwowaną z ostrzejszym wałkiem po portingu i z regulowanym kołem. I chcę gaźnik zostawić bo może być ciekawie. Tym bardziej że gaźnik ma lepszą reakcję

remo_02
23-04-15, 15:47
Ciekawy pomysl,ciekawe czy to cos da?sa na tym forum szpece ktorzy moga powiedziec czy taki mod da jakies efekty
Ja slyszalem o wymianie samego walka,co do zmiany samej glowicy to nie wiem czy kolektor ssacy podpasuje?

pmbmn
23-04-15, 16:14
Skoro wrzucają ssaki z d15 czy d16 do głowicy d13 to raczej ssący z d13 będzie pasował do d16

remo_02
23-04-15, 16:43
No w sumie racja,przy mpfi daja tez bak z papka elektryczna to moze nie trzeba bedzie kombinowac z zewnetrzna pompka

pmbmn
23-04-15, 17:10
Tylko że przy mpfi wymienia się kompa. Jak zmiana baku z pompką to nie tak źle tylko jak pompę podłączyć?

kamil39
24-04-15, 16:54
Pomyslcie troche logicznie- w gazniku pompa paliwa steruje krzywka na walku- zwiekszajac obroty silnika, zwiekszaja sie obroty walka i krzywka walka popycha ciegna pompy i pompuje wiecej paliwa .
Jak chcecie podpiac elektryczna pompe paliwa, ktora daje jednakowe cisnienie paliwa, nie zaleznie od obrotów silnika, a tylko wtryskiwacze pobieraja z tego odpowiednia ilosc,a reszta leci spowrotem do baku?

remo_02
24-04-15, 20:18
A zewnetrzna pompka na jakiej zasadzie dziala?jak ona sie dostosowuje do dawkowania benzyny przy gazniku?ludzie maja i podobno wszystko jest ok,zwieksza sie napiecie i wiecej paliwa podaje?

pmbmn
24-04-15, 21:14
rozmawiałem ze znajomym na ten temat tylko że on taką modyfikację jakimś fiacie zrobił i było wszystko ok. Wiadomo że pompka mechaniczna nie pracuje na okrągło tylko przerywa. Czytałem gdzieś w internecie na temat d13b2 i elektrycznej pompki i robili takie modyfikacje. tylko trzeba od razu przekręcać kluczyk bo zaleje silnik.

remo_02
25-04-15, 13:23
No wlasnie kijowo z tym zalewaniew,ciekawe jak po takiej zmianie pompki hanka bedzie odpalac?ja tam w sumie wiecej na lpg jezdze i odpalam tez na lpg wiec pompka paliwa raz na ruski rok potrzebna hehe,myslalez zeby walek wyslac do konkretnego fachowca i napawac krzywke od pompki ale nie wiem czy taka modyfikacja jest mozliwa i pewnie koszt znaczny☺

pmbmn
25-04-15, 22:15
Tylko że ja chcę wrzucić głowicę od d16z2 po portingu z ostrzejszym wałkiem i regulowanym kołem. Więc nie ma miejsca na mechaniczną pompkę:( Muszę pomyśleć jak to ogarnąć. Wiadomo im szybciej wałek się kręci tym szybciej podawane jest paliwo ale jak będzie elektryczna będzie lecieć ciurkiem bez przerwy. Chyba że się jakiś przekaźnik wymyśli co będzie przerywać. Nie wiem

Kubuniek
26-04-15, 00:10
Pompkę elektryczną powinniście zamontować na wężu głównym przed pompką mechaniczną. Z pompki mechanicznej wyciągacie cięgno sterujące membraną. Daje to w wyniku takie rzeczy, że elektryczna pompa po załączeniu zapłonu pracuje, a nadmiar paliwa wraca poprzez pompkę mechaniczną do baku. Ważne aby dobrać odpowiednie ciśnienie, bo jeśli będzie za małe to podczas katowania nie starczy Wam paliwa :).

pmbmn
26-04-15, 00:48
A wykonywałeś takie modyfikacje? Jakąś pompkę polecasz? Może schemat?:)

remo_02
26-04-15, 11:04
Kubuniek dzieki za info odnosnie montazu el pompki😀przydalby sie jeszcze jakis schemacik i mozna montowac

pmbmn
26-04-15, 11:59
Remo_02 a ty pod inny wałek czy inną głowicę montujesz?

Kubuniek
26-04-15, 14:30
Nie wykonałem takiej operacji. Gdzies kiedys tu na forum byl podobny temat. Po co wam schemat? Minus dajecie z dowolnego punktu masowego a plus z panelu bezpieczników. Wazne zeby byl to + pojawiajacy sie po załączeniu zaplonu.

remo_02
26-04-15, 15:54
Ja pod inny walek,mam walek od z2 i kolko od y7,trzeba to powoli ogarnac i zobaczymy czy cos pomoze w zdobyciu paru koni😀

pmbmn
26-04-15, 21:18
No tylko że u Ciebie będzie o tyle dobrze że możesz mechaniczną zostawić na miejscu tylko kruciec wyciągnąć a ja inna głowicę i miejsca na to nie ma

yautja
27-04-15, 09:11
Proszę bardzo:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?124441-Pompka-paliwa-elektryczna-w-d13b2

pmbmn
27-04-15, 11:14
dzięki Ci bardzo:) Jakaś firma pompki?

yautja
29-04-15, 10:45
Na allegro są same Chińczyki, więc pewnie wyboru dużego miał nie będziesz...
http://allegro.pl/pompka-paliwa-aut-z-gaznikiem-gaznikowa-0-2-bar-i5307423659.html