PDA

Zobacz pełną wersję : Kopie prądem przy wsiadaniu i wysiadaniu. 97' MB

ToboLys
21-04-15, 18:50
Cześć, jestem na forum nowy, a Hondę mam od kilku dni. Poprzednio też jeździłem japońcami, ale od Mazdy.

Problemem jest kopanie prądem. Problem dość częsty przy wysiadaniu (naładowanie się ubrania itd.), ale przy wsiadaniu? Iskra potrafi przeskoczyć przy zbliżeniu kluczyka do stacyjki.
Sądzę, że może to być problem związany z brakiem oświetlani kabiny! Jakieś przebicie?
Nie działa u mnie oświetlenie wewnątrz samochodu przy wsiadaniu (dioda na zegarach też nie świeci). Bezpieczniki są okej. Brzęczyk 'pozostawionych świateł' działa, więc sądzę, że krańcówki są okej.
Mam trzy pozycje:
0 - nic nie świeci - 0V
kropka - świeci słabo - 8.8V na żarówce - świeci niezależnie czy drzwi otwarte czy zamknięcie.
1 - świeci - 12.8V

Rozumiem, że pozycja 'kropka' to automatyczne świecie po otwarciu drzwi, 0 - wcale, a 1 jako włączenie wymuszone.

smok
21-04-15, 23:48
Jak przepalila mi się żarówka od oświetlenia kabiny a mianowicie ta która zapala się po otwarciu drzwi miałem podobnie, po wymianie żarówki problem ustapil.

esel
22-04-15, 01:04
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?235108

Bartko
23-04-15, 08:54
Jak przepalila mi się żarówka od oświetlenia kabiny a mianowicie ta która zapala się po otwarciu drzwi miałem podobnie, po wymianie żarówki problem ustapil.

Electrical Voodoo. :D