Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Urwane (???) pokrętło regulacji kierunku nawiewu

marek9898
20-04-15, 23:38
Cześć Koledzy

Poradźcie proszę w następującej sprawie. Ostatnio ciężko mi chodziło pokrętło regulacji nawiewu (szyba, nogi itd). Dziś się zablokowało i gdy chciałem je rozruszać coś się urwało/zeskoczyło. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jak się nazywa ewentualnie część, którą w tej sytuacji trzeba by zakupić? Warto się za to brać samemu czy to raczej skomplikowana operacja?

Pozdrawiam,
Marek

Skydiverek
21-04-15, 10:15
Przeskoczyły koła zębate w mechniźmie. Rozebrać konsole i pokrętło regulacji nawiewu i ustawić zębatki w poprawne położenie. Na przyszłość delikatnie operować :). Największy opór w tym mechaniźmie jest podczas przestawiania na nawiew na szybę.

marek9898
21-04-15, 10:43
A mnie znajomy mechanik "hondziarz" powiedział, że urwało się mocowanie linki do pokrętła. Jak to ocenisz?

Skydiverek
21-04-15, 13:02
Też jest to możliwe, mocowanie się ułamało linka się gdzieś zablokowała i pokrętło jest zablokowane. Może tez tam się urwać mocowanie pancerza linki.
Polecam rozebrać konsole i wszystko będzie wiadome.

Ale gdy się urywa mocowanie linki do pokretła to pokrętło raczej chodzi bez oporu.

kubens
21-04-15, 13:18
Tak czy inaczej trzeba rozebrać tunel i konsolę. Z całą pewnością problemem będzie odkręcenie śrub pod dźwignią hamulca ręcznego. To takie dwie nieszczęsne śruby na śrubokręt krzyżakowy. W moim przypadku pękło mocowanie linki. Pamiętam, że była to taka plastikowa kratownica, którą bardzo trudno dostać i dlatego zdecydowałem się na reperowanie. Dorobiłem metalowe wzmocnienia, dobrałem najmniejsze dostępne śrubki i wlałem w to wszystko dużo super gluta. Trzyma już 4 lata. Pęknięty element można zobaczyć tutaj http://archiwum.allegro.pl/oferta/panel-sterowania-nawiewu-honda-civic-97-hb-5d-i4012604904.html.