Zobacz pełną wersję : problem z odpaleniem Hondy. pomocy!!
widzewiak2003
18-04-15, 22:23
Witam. Honda 1.5 16v 1992r. Problem polega na tym ze wszystko było wporzadku aż do dziś gdy jechalem samochodem za świecila mi się pomarańczowa kontrolka check engine. Zayrzymalem się by zobaczyć co się stało zgasilem silnik i juz nie mogłem zapalić. Kontrolki świecą pompę paliwa słychać. Gdy proboje zapalić to słychać tylko takie "styk" p próbowałem na pych ale samemu ciężko. Ale gdy przeskoczył na kompresji to zaraz potem juz odpalil na kluczyk. Wrocilem do domu zgasilem silnik. Gdy włączyłem stacyjke to pali się ta pomarańczowa kontrolka i zaraz gaśnie. Auto odpala. Probowalem kilka razy i za każdym raz pali. Ale boje się ze gdzieś w trasie stanie się to samo i ze juz nie zapale
taki problem sprawdzić skąd ten czek? zwora w kostke, czytasz mrugnięcia i wiesz co nieco więcej ;)
widzewiak2003
19-04-15, 01:05
taki problem sprawdzić skąd ten czek? zwora w kostke, czytasz mrugnięcia i wiesz co nieco więcej ;)
Możesz jaśniej wyjaśnić? Nie jestem aż tak obcykany w tych sprawach
cienkibolek1990
19-04-15, 09:29
Sprawdz przekaznik pompy paliwa. Mialem z tym problem w d15b2 i jak rozgrzalem silnik i pozniej zgasilem auto, a nastepnie chcialem je odpalic
ukazywala sie moim ocza kontrolka check engine i za cholere nie moglem odpalic auta. Krecilem i krecilem i nic, dopiero jak silnik wystygl/zrobil sie zimny odpalil od strzala. Przekaznik pompy paliwa znajduje sie za wajcha otwierania maski, pewnie bedzie przykryta plastikiem od deski rozdzielczej.
Zdemontuj ja i przelutuj, mi to pomoglo.
http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=przekaznik_pompy
widzewiak2003
19-04-15, 11:21
Sprawdz przekaznik pompy paliwa. Mialem z tym problem w d15b2 i jak rozgrzalem silnik i pozniej zgasilem auto, a nastepnie chcialem je odpalic
ukazywala sie moim ocza kontrolka check engine i za cholere nie moglem odpalic auta. Krecilem i krecilem i nic, dopiero jak silnik wystygl/zrobil sie zimny odpalil od strzala. Przekaznik pompy paliwa znajduje sie za wajcha otwierania maski, pewnie bedzie przykryta plastikiem od deski rozdzielczej.
Zdemontuj ja i przelutuj, mi to pomoglo.
http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=przekaznik_pompy
Spróbuje taj zrobić. Tylko pompę słychać jak wlacze stacyjke
widzewiak2003
19-04-15, 12:34
I w ogóle nie słychać było rozrusznika tylko takie styk i tyle. Dodam jeszcze ze mam LPG
Póki co to Honda odpala zaraz po włączeniu stacyjki święci się ta pomarańczowa lampka i po chwili gaśnie. Ale boje się ze to się stanie znów i juz nie zapale a często muszę jeździć w długie trasy
widzewiak2003
19-04-15, 19:27
I znów to samo. Znów nie zapalenie. Dodam ze podnośnik przedniej szyby zrobił mi zwarcie i spaliło bezpiecznik. Ale czy to ma cos wspólnego to nie wiem
Jeszcze jedno co zauwazylem gdy proboje zapalić to słychać tylko takie styk kolo bezpieczników i pompę paliwa
prosze
http://lmgtfy.com/?q=samodiagnostyka+civic
A próbowałeś odpalać bezpośrednio na LPG?
Aku sprawy? Klemy po dokręcane? Przewody idące od klem nie uszkodzone gdzieś po drodze? Ładowanie w normie?
Cyknięcie to zwyczajny dźwięk jaki wydaję z siebie przekaźnik, ewentualnie jeśli słychać "tryyyyyyyyyyyyyyyyyyy", to rozrusznik który dostaje za mało prądu = najczęściej rozładowany prawie do końca aku
widzewiak2003
20-04-15, 14:57
A próbowałeś odpalać bezpośrednio na LPG?
Aku sprawy? Klemy po dokręcane? Przewody idące od klem nie uszkodzone gdzieś po drodze? Ładowanie w normie?
Cyknięcie to zwyczajny dźwięk jaki wydaję z siebie przekaźnik, ewentualnie jeśli słychać "tryyyyyyyyyyyyyyyyyyy", to rozrusznik który dostaje za mało prądu = najczęściej rozładowany prawie do końca aku
W ogóle nie dam rady odpalić. Po przekreceniu kluczyka świecą tylko kontrolki słychać pompke i nic więcej się nie dzieje. Na popęd pali bez problemu i na paliwie i LPG. Akumulator sprawny w 100% lądowanie jest. Rano jak zapalilem na popęd trochę pojezdzilem. Gdy juz wrocilem do domu to zgasilem silnik i probowalem odpalić
Odpalił ale po kolejnych próbach juz nie
Elektrowlacznik w rozruszniku, nowy w sklepie cos w granicach 70zl, uzywany rozrusznik 40zl
widzewiak2003
23-04-15, 07:02
Problem rozwiązany. Rozrusznik padł. Teraz pali od strzała. Dzięki wszystkim za dobre rady