PDA

Zobacz pełną wersję : szarpie samochodem :|

kolu
17-10-05, 14:53
Witam
Mam takie pytanko.
Co moze byc nie tak gdy podczas zmiany biegow szarpie samochodem...
Jadac na 1 biegu i zmieniajac na 2 bieg podczas puszczanie sprzegla czuc
szarpniecie samochodem...podobnie jest z 2 na 3 itp...
Na ssaniu tego nie ma i dzieje sie to podczas bardziej gwaltownej jazdy ;)
Podobnie jest jak hamuje sie silnkiem i nagle dodaje gazu to najpier nastepuje
lekkie szarpniecie i dopiero przyspieszenie..
Tak sie zastanawiam, ze moze cos trzeba przeczyscic czy jak i moze obejdzie sie bez wymiany jakiejs czesci ;)
A silniczek to D14A3
Za pomoc z gory dzieki i pozdr
Pawel

Edit...
A i ostatnio zauwazylem ,ze biego zaczely mi coraz ciezej wchodzic... Jadac na luzie okolo 40km/h i wciaskajc 2 trzeba uzyc dosc sporej sily, wczesniej biegi wchodzily super teraz czuc takie jakies opory...Oleju nie wymienialem od kupna samochodu ale czy olej ma taki duzy wplyw na to jak biegi wchodza?

kolu
17-10-05, 14:53
Witam
Mam takie pytanko.
Co moze byc nie tak gdy podczas zmiany biegow szarpie samochodem...
Jadac na 1 biegu i zmieniajac na 2 bieg podczas puszczanie sprzegla czuc
szarpniecie samochodem...podobnie jest z 2 na 3 itp...
Na ssaniu tego nie ma i dzieje sie to podczas bardziej gwaltownej jazdy ;)
Podobnie jest jak hamuje sie silnkiem i nagle dodaje gazu to najpier nastepuje
lekkie szarpniecie i dopiero przyspieszenie..
Tak sie zastanawiam, ze moze cos trzeba przeczyscic czy jak i moze obejdzie sie bez wymiany jakiejs czesci ;)
A silniczek to D14A3
Za pomoc z gory dzieki i pozdr
Pawel

Edit...
A i ostatnio zauwazylem ,ze biego zaczely mi coraz ciezej wchodzic... Jadac na luzie okolo 40km/h i wciaskajc 2 trzeba uzyc dosc sporej sily, wczesniej biegi wchodzily super teraz czuc takie jakies opory...Oleju nie wymienialem od kupna samochodu ale czy olej ma taki duzy wplyw na to jak biegi wchodza?

Dzida
17-10-05, 14:58
Docisk...

A poza tym objawy normalne... Zawsze jak masz np. 5 tysi, hamujesz silnikiem, i potem gwałtownie depniesz to musi szarpnąć... Albo jak zmieniasz z 2 na 3 też... Przecież niegdy nie dobierzesz takiej samej prędkości obrotowej silnika jaka aktualnie jest na skrzyni, żeby nie szarpnęło...

Dzida
17-10-05, 14:58
Docisk...

A poza tym objawy normalne... Zawsze jak masz np. 5 tysi, hamujesz silnikiem, i potem gwałtownie depniesz to musi szarpnąć... Albo jak zmieniasz z 2 na 3 też... Przecież niegdy nie dobierzesz takiej samej prędkości obrotowej silnika jaka aktualnie jest na skrzyni, żeby nie szarpnęło...

wieshaq
17-10-05, 15:47
sprawzd pod pedalem sprzegla czy ci pompa nie cieknie. jak masz mokra wykladzine pod pedalem to moze byc przyczyna. nieszczelna pompa

wieshaq
17-10-05, 15:47
sprawzd pod pedalem sprzegla czy ci pompa nie cieknie. jak masz mokra wykladzine pod pedalem to moze byc przyczyna. nieszczelna pompa

prz3mo
17-10-05, 16:34

Zimniej sie zrobilo na dworze i olej w skrzyni gestnieje. Szczegolnie rano moze to byc odczuwane...

prz3mo
17-10-05, 16:34

Zimniej sie zrobilo na dworze i olej w skrzyni gestnieje. Szczegolnie rano moze to byc odczuwane...

bartek3
17-10-05, 17:32
ja mam to samo w d15b2 i prawdopodobnie to bedzie sprzeglo do wymiany.ale moze ktos potwierdzic czy to napewno to? :)

bartek3
17-10-05, 17:32
ja mam to samo w d15b2 i prawdopodobnie to bedzie sprzeglo do wymiany.ale moze ktos potwierdzic czy to napewno to? :)

gregorb
17-10-05, 17:36

Wlasnie u siebie mam podobne objawy, jednak bez problemow z wlozeniem biegow. delikatnego szarpniecia czasem i mam mala nieszczelnosc na pompie, ale plynu mi nie ubywa. Wiem jednak, ze nadaje sie juz do wymiany. Np. prawie niemozliwe jest ruszenie tylko przez samo puszczenie sprzegla bo samochod bedzie delikatnie "dziukal". Jak rusze na ssaniu, wszystko jest ok. Jednak jadac na jedynce, tylko puszczajac sprzeglo, bez dodania gazu, to tak delikatnie szarpie. Moze to normalne...

Czy to moze byc powodem tego szarpania czasem ? Poza tym sprzeglo mi bierze wysoko, tuz przed koncem. Moze o tylko zapowietrzenie ukladu ? Czy jesli docisk jest walniety to bedzie slychac jakies zgrzyty podczas samego wciskania sprzegla ?

[ Dodano: Wto 18 Paź, 2005 ]
Jeszcze jeden objaw, jednak moze to normalne...

Jak jade wolno na niskim biegu. np. na 2-ce jade 30 km/h i wcisne nagle gaz to mi szarpnie do przodu, podobnie jak jade na jedynce powoli i nagle wcisne gaz. Przyspiesza juz normalnie i nic sie nie dzieje. Jednak moim zdaniem to normalne bo jest niskie przelozenie a silnik szybko wchodzi na obroty, bo ma male opory na skrzyni. Czy to racja ?

gregorb
17-10-05, 17:36

Wlasnie u siebie mam podobne objawy, jednak bez problemow z wlozeniem biegow. delikatnego szarpniecia czasem i mam mala nieszczelnosc na pompie, ale plynu mi nie ubywa. Wiem jednak, ze nadaje sie juz do wymiany. Np. prawie niemozliwe jest ruszenie tylko przez samo puszczenie sprzegla bo samochod bedzie delikatnie "dziukal". Jak rusze na ssaniu, wszystko jest ok. Jednak jadac na jedynce, tylko puszczajac sprzeglo, bez dodania gazu, to tak delikatnie szarpie. Moze to normalne...

Czy to moze byc powodem tego szarpania czasem ? Poza tym sprzeglo mi bierze wysoko, tuz przed koncem. Moze o tylko zapowietrzenie ukladu ? Czy jesli docisk jest walniety to bedzie slychac jakies zgrzyty podczas samego wciskania sprzegla ?

[ Dodano: Wto 18 Paź, 2005 ]
Jeszcze jeden objaw, jednak moze to normalne...

Jak jade wolno na niskim biegu. np. na 2-ce jade 30 km/h i wcisne nagle gaz to mi szarpnie do przodu, podobnie jak jade na jedynce powoli i nagle wcisne gaz. Przyspiesza juz normalnie i nic sie nie dzieje. Jednak moim zdaniem to normalne bo jest niskie przelozenie a silnik szybko wchodzi na obroty, bo ma male opory na skrzyni. Czy to racja ?

panczyk
25-10-05, 21:40
mam idento objawy na cieplym przymula i szarpie ostatnio tez wlasnie zdziwilem sie jak cos 1 lub 2 niemoglem wcisnac normalnie ale niepowiazuje tych szarpniec z biegami,mechaniory sa bezsilni jak rozwiazecie swoj problem napiszcie

Dzida
25-10-05, 21:42
Wczoraj mnie mechanik oświecił. Nie docisk. Nic ze sprzęgłem. Najnormalniej w świecie zapłon. Ustawił ziomuś i teraz nie szarpie ani ani... :)

panczyk
25-10-05, 21:51
slyszalem ze zaplon ustawia sie aparatem i gdzies na kole rozrzadu to prawda ? mechanik mi ustawial aparatem ale niepomoglo bede wymienial za niedlugo pasek rozrzadu bo ma sporo juz przejechane moze tam jest przestawiony zaplon ??

Dzida
25-10-05, 21:54
slyszalem ze zaplon ustawia sie aparatem i gdzies na kole rozrzadu to prawda ? mechanik mi ustawial aparatem ale niepomoglo bede wymienial za niedlugo pasek rozrzadu bo ma sporo juz przejechane moze tam jest przestawiony zaplon ??

Jam młody laik, jednak pierwsze słyszę, żeby pasek miał jakikolwiek związek z zapłonem... Moim skromnym zdaniem ustawia się aparatem...

Jeśli to nie zapłon (biorąc pod uwagę fakt, że nie był ustawiany na "czy teraz jest dobrze") to chyba tylko sprzęgło pozostaje...

Poprawcie mnie :)

kris-cf
25-10-05, 22:10
witam,ja mam civica od 3 tygodni i mam takie same objawy jak włanczam 2 bieg,ale mi sie wydaje ze to chyba norma :?

Cookee
25-10-05, 22:23
Co do skrzyni ze biego ciezko wchodza mialem to samo ale jakos samo zniklo.. bylem u mechanika z tym powiedzial ze to łozysko oporowe.. a co do szarpania tez to czasem mam.. ale to lekkie odczucie.. lecz nie wiem co to... :roll:

bolek2010
26-10-05, 21:25
czolem
Tez mi "dziuka" przy zmianie z 1 na 2 i 2 na 3. Dodatkowo mam problemy z zapieciem 1 i wstecznego - jeden mechanior zamacal pedal sprzegla: paluch brudny -werdykt: wymiana pompy sprzegla. Czy przy tej opracji cos jeszcze trzeba standardowo wymienic?

RDK
26-10-05, 21:34
no jak mi szarpal przy zmianie biegow to poprostu wymienilem swiece i smiga jka ta lala :D

Cairo
27-10-05, 10:50
Co do włączanie biegów to mam problemy ze wstecznym. Bardzo często mi zgrzyta przy włączaniu R. Często gdy czuje opór przy próbie włożenie wstecznego, włączam najpierw 1 i dopiero R, wtedy już nie zgrzyta. Cyz to normalne, czy można to jakoś wyeliminowac??

panczyk
27-10-05, 10:56
z tego co mi wiadomo to normalka dla hondy[przynajmiej tych starszych rocznikow] wiekszosc osob tak robi najpierw 1 pozniej wsteczny ja tez sie do nich zaliczam

wunat
27-10-05, 11:20
nie tylko starszych ;] chyba ze `99 rowniez sie zalicza do starszych ;] druga metoda jest przed wrzuceniem wstecznego parukrotne wcisniecie sprzegla.

Cairo
27-10-05, 11:25
nie tylko starszych ;] chyba ze `99 rowniez sie zalicza do starszych ;] druga metoda jest przed wrzuceniem wstecznego parukrotne wcisniecie sprzegla.
z tej również korzystam :)

ANTEK
27-10-05, 11:51
potwierdzam :D oczywiscie mam podobny problem ;)

Dzida
27-10-05, 13:59
1 i wsteczny, kilka razy sprzęgło, a jak nie chce wejść (jest. b zimno, po zimnej nocce) to 1 i ruszamy cm do przodu :)

nick__t
27-10-05, 17:48
1 i wsteczny, kilka razy sprzęgło, a jak nie chce wejść (jest. b zimno, po zimnej nocce) to 1 i ruszamy cm do przodu :)

Dziduś a może bęben trzyma bo krzywy :D Pozdrawiam :P

Dzida
27-10-05, 17:52

Dziduś a może bęben trzyma bo krzywy :D Pozdrawiam :P

O jesu... :P Humor mi poprawilas... To, że bęben krzywy to inna sprawa (na oko widać, ale już nie chce mi sie co 2 tygodnie do JC z reklamacją jeździć), ale czasami bez tego centymetra nie ruszy... :P

No i oczywiście ja też serdecznie pozdrawiam...

makoś
01-06-09, 19:48
I ja tez sie zaliczam do podwojnego wysprzeglania przed wrzuceniem R ;) mam hanie z 99r