Zobacz pełną wersję : stuk przy ruszaniu
bunkerites
17-04-15, 21:32
Zauwazylem ze podczas jazdy w korku czy ruszaniu z pod swiatel i zmianie biegu 1-2 nastepuje delikatny stuk kiedy puszczam sprzeglo.Nic nie stuka kiedy lece powiedzmy trasa i zmieniam biegi 3 4 5.Pomoze ktos ?
Mam identyczny problem z tym ze u mnie jeszcze czuć te stuki lekko na kierownicy i tez nie wiem co to bo dopiero w przyszłym miesiącu mam sie tym zając ale z tego co sie dowiedziałem wstępnie to opcji jest kilka: Mocowanie maglownicy, mocowanie belki prZedniej lub końcówki drążka z prawej strony. Napisz na forum jeśli rozwiążesz problem :)
marcin1510
21-04-15, 09:17
Witam Panowie mam ten sam problem podejrzenia padaja na sprzęgło bądź łożyska w skrzyni lub poduszka nie wien wybieram sie jakos w maju do mechanika będę wymienial sprzęgło i łożyska i zobaczymy jeśli stukot ustanie dam znać, jak uda wam sie zdefiniować usterke dajcie znać pozdrawiam.
Wrzuć sobie 1 lub 2 bieg, jedź powoli i dość gwałtownie dodawaj, a następnie odejmuj gazu.
U mnie w takich okolicznościach stuka w okolicy grodzi lub prawej podłużnicy. Prócz tego przy wyższych prędkościach obrotowych silnika do wnętrza przenoszony jest głośny rezonans. Ja obstawiam którąś poduchę.
bunkerites
21-04-15, 21:07
Poduchy sprawdzone na szybko i niby sa ok.
Wrzuć sobie 1 lub 2 bieg, jedź powoli i dość gwałtownie dodawaj, a następnie odejmuj gazu
jest cisza poza dzwiekiem silnika :)
Jutro jade do znajomego diagnosty.Obstawiam ze winne sa laczniki stabilizatorow przod.
stuki lekko na kierownicy
Kolego tuleja i sprezynka na przekladni to wymiany :)
bunkerites
27-04-15, 19:57
Auto obadane i jedynie sworzen lewego wahacza ma peknieta gume .Czyli do wymiany.Drugi mechanik dał diagnoze ze sprzęgło się kończy...
pytanie premia jakim momentem dokreca sie sruby wozka ?
103Nm jak cos :)
Odgrzewam temat, bo ostatnio mam to samo co Bunkerites - pojedynczy stuk przy 1szym i drugim biegu jak puszczam sprzęgło (na wstecznym również). Po 3cim biegu i w górę nic nie stuka. Nie mam żadnych objawów na kierownicy. Zastanawiałam się właśnie czy to nie poducha lub jakieś tuleje/sworznie/łączniki, bo myśl o sprzęgle mnie trochę przeraża. Na razie jeszcze nic nie sprawdzane, bo dopiero dzisiaj bez radia wsłuchiwałam się dokładnie w reakcje samochodu.
Bunkerites, czy to było to sprzęgło i je wymieniałeś? Wymiana pomogła? Jakie koszta ewentualnie?
Jak u reszty z Was? Jakie były diagnozy?
bunkerites
22-05-17, 19:19
Poluzowała sie śruba Przegubu.Tzw o dosłownie 5 mm
I to wszystko? :)
Ja się dzisiaj zaczęłam bardziej wsłuchiwać i raz stuka, raz nie stuka jak delikatnie puszczę sprzęgło. Za to na 3 biegu jednak też stuka. Muszę ją zobaczyć od spodu, bo tez tego ani rusz dalej.
bunkerites
24-05-17, 08:51
No tak.
Mam identyczny objaw w 5D MB2 od 2-3 tygodni, sprawdzę również u siebie nakrętkę.
Nakrętka ok, ale znalazłem przyczynę odego stukania, okazuje się że buda pracuje i rusza się w stosunku do drzwia co za tym idzie ogranicznik drzwi pyka sobie. Sprawdzone na postoju, ciągnąc i szarpiąc koło w przód/tył owe pykanie słychać, po otwarciu drzwi zanika w momencie naprężenia ogranicznika. Sprawdzone podczas jazdy z uchylonymi drzwiami.
[emoji106] [emoji106] [emoji106] niecg stuka, teraz już bez obaw, może kiedyś coś się wymyśli, może ten luz na bolcu, albo czymś to podwiesić w drzwiach, sprężyna czy coś...
Dziś zawiecha sprawdzona i nic. Ale stuki na przedzie dalej są i już nie tylko przy ruszaniu, ale także przy odpuszczaniu gazu... i zakrętach... Nie wiem czego się spodziewać :(
Dziś zawiecha sprawdzona i nic. Ale stuki na przedzie dalej są i już nie tylko przy ruszaniu, ale także przy odpuszczaniu gazu... i zakrętach... Nie wiem czego się spodziewać :(
Sprawdziłeś drzwi? Weź sobie pasażera i wywołaj stuki i każ mu uchylić drzwi, na 90% to stuki karoserii.
kliknięte via Z3C.
Drzwi nie sprawdzałam, ale kierowca jeździł po parkingu i słyszałam stuki z przodu (stałam obok). Honda była na stacji diagnostycznej (znajomy) i też ewidentnie stuka z przodu auta. Przetrzepana, wyszarpana, hamulce sprawdzone - nie ma luzów ani nic. Czekam na razie aż się bardziej wytelepie. A jeździ tak już jakieś 2 m-ce. Jak to nie sprzęgło albo skrzynia... a nie brzmi na to... brzmi ewidentnie na lewy przód (a na pewno na przód), to zobaczymy ja zostanę stać.
bunkerites
02-06-17, 09:46
Poducha silnika lub owa śruba
Sprawdziłeś drzwi? Weź sobie pasażera i wywołaj stuki i każ mu uchylić drzwi, na 90% to stuki karoserii.
kliknięte via Z3C.
Drzwi sprawdziłam przy okazji. To nie one. Teraz stuka już mocniej. Jak puszczam sprzęgło delikatniej to nie słychać, albo inaczej: raz stuka raz nie. Głównie słychać przy ruszaniu lub parkowaniu równoległym (do przodu, do tyłu, do przodu). Na luzie tego nie ma. Wygląda na coś w napędzie. Z zewnątrz ewidentnie słychać stuk z przodu. Za tydzień pójdzie znowu na podnośnik/kanał. Dźwięki ewidentnie są związane z napędem (ruszanie przód/tył, zmiana biegów na wyższe) :/
Dam znać jak poznam szczegóły.
Przepraszam najmocniej koleżankę za męskie zwroty, nie dopatrzyłem płci;) czy problem ze stukaniem się rozwiązał?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
moze cos pomoge komus z mojego stukania byly dwa przypadki klocki w jarzmie mialy luz przy cofaniu i ruszaniu do przodu potrafilo puknac , i raz problem z amortyzatorem ktory byl sprawny suchy a tez pukal w roznych sytuacjach
Klocki pukają przy zmianie kierunku jazdy po hamowaniu w przeciwnym kierunku, zwłaszcza świeżo po przeczyszczeniu i posmarowaniu, a amor puka podczas jazdy jak pracuje, tu chodzi o sam moment puszczania sprzęgła, lub dodanie gazu nawet na idealnie równej drodze bez hamowania.
W piątek może podjadę do kumpla na długi kanał i/lub podnośnik warsztatowy, bo nadal nie wiadomo co to. Raz puka, raz nie. W zimnie raczej nie puka, jak się rozgrzeje to tak, ale to też wróżenie z fusów: raz puka raz nie. Teraz głównie puka na wstecznym (parkowanie), ale na 2 lub 3 biegu przy dodaniu lub odjęciu gazu też. Z zewnątrz ewidentnie słychać ten dźwięk dobiegający z lewego przodu.
Próbowaliśmy z moim sprawdzić na zwykłym kanale w garażu, ale jest za krótki, aby wystarczająco szarpnąć i dojrzeć gdzie to, dlatego może w pt/sb podjadę do kumpla na warsztat.
Mam już 2 karteczki wynotowanych "usterek" - co to może być.
Już drugi miesiąc tak jeżdżę i najbardziej mnie wkurza, że nadal nie wiemy co to. Jak będę coś więcej wiedziała to dam znać.
Dzięki za wszystkie wskazówki.
AVE! Właśnie wróciłam z warsztatu. Śruba lewego przegubu dokręcona - stuki umilkły. Aczkolwiek mam też zerwaną przednią poduszkę silnika, ale ta na razie nie daje o sobie znać.
bunkerites
25-06-17, 12:22
Widzisz dobrze wróżyłem
AVE! Właśnie wróciłam z warsztatu. Śruba lewego przegubu dokręcona - stuki umilkły. Aczkolwiek mam też zerwaną przednią poduszkę silnika, ale ta na razie nie daje o sobie znać.
Jakiego rzędu tam był luz? Nakrętka popuściła a co z zabezpieczeniem? To się popuściło czy uciągło czy było źle dkręcone? Co mogło stukać wieloklin czy nakrętka o piastę?
Jakiego rzędu tam był luz? Nakrętka popuściła a co z zabezpieczeniem? To się popuściło czy uciągło czy było źle dkręcone? Co mogło stukać wieloklin czy nakrętka o piastę?
Jak mi kumpel dokręcił pneumantem to prawie pół obrotu śruby. Zabezpieczenie było - nie puściło, właśnie względem tego zabezpieczenia śruba się obróciła o niecałe pół obrotu.
Chyba się "uciągnęło", bo nie wiem czy było źle dokręcone. Przeguby miałam wymieniane rok temu. Nie wiem co mogło stukać, ale na szczęście przestało.
Widzisz dobrze wróżyłem
Dzięki za poradę. Bez tego pewnie nikt by na to nie zerknął. A tak, to miałam na liście "litanii".