PDA

Zobacz pełną wersję : stuk przy ruszaniu

bunkerites
17-04-15, 21:32
Zauwazylem ze podczas jazdy w korku czy ruszaniu z pod swiatel i zmianie biegu 1-2 nastepuje delikatny stuk kiedy puszczam sprzeglo.Nic nie stuka kiedy lece powiedzmy trasa i zmieniam biegi 3 4 5.Pomoze ktos ?

mlawa85
17-04-15, 23:07
sprawdzales poduszki??

korzon8
20-04-15, 22:00
Mam identyczny problem z tym ze u mnie jeszcze czuć te stuki lekko na kierownicy i tez nie wiem co to bo dopiero w przyszłym miesiącu mam sie tym zając ale z tego co sie dowiedziałem wstępnie to opcji jest kilka: Mocowanie maglownicy, mocowanie belki prZedniej lub końcówki drążka z prawej strony. Napisz na forum jeśli rozwiążesz problem :)

marcin1510
21-04-15, 09:17
Witam Panowie mam ten sam problem podejrzenia padaja na sprzęgło bądź łożyska w skrzyni lub poduszka nie wien wybieram sie jakos w maju do mechanika będę wymienial sprzęgło i łożyska i zobaczymy jeśli stukot ustanie dam znać, jak uda wam sie zdefiniować usterke dajcie znać pozdrawiam.

Michał102
21-04-15, 09:31
Wrzuć sobie 1 lub 2 bieg, jedź powoli i dość gwałtownie dodawaj, a następnie odejmuj gazu.
U mnie w takich okolicznościach stuka w okolicy grodzi lub prawej podłużnicy. Prócz tego przy wyższych prędkościach obrotowych silnika do wnętrza przenoszony jest głośny rezonans. Ja obstawiam którąś poduchę.

bunkerites
21-04-15, 21:07
Poduchy sprawdzone na szybko i niby sa ok.

Wrzuć sobie 1 lub 2 bieg, jedź powoli i dość gwałtownie dodawaj, a następnie odejmuj gazu
jest cisza poza dzwiekiem silnika :)

Jutro jade do znajomego diagnosty.Obstawiam ze winne sa laczniki stabilizatorow przod.

stuki lekko na kierownicy

Kolego tuleja i sprezynka na przekladni to wymiany :)

bunkerites
27-04-15, 19:57
Auto obadane i jedynie sworzen lewego wahacza ma peknieta gume .Czyli do wymiany.Drugi mechanik dał diagnoze ze sprzęgło się kończy...

Karoles
07-05-15, 10:37
pytanie premia jakim momentem dokreca sie sruby wozka ?

103Nm jak cos :)

Drabi
22-05-17, 17:10
Odgrzewam temat, bo ostatnio mam to samo co Bunkerites - pojedynczy stuk przy 1szym i drugim biegu jak puszczam sprzęgło (na wstecznym również). Po 3cim biegu i w górę nic nie stuka. Nie mam żadnych objawów na kierownicy. Zastanawiałam się właśnie czy to nie poducha lub jakieś tuleje/sworznie/łączniki, bo myśl o sprzęgle mnie trochę przeraża. Na razie jeszcze nic nie sprawdzane, bo dopiero dzisiaj bez radia wsłuchiwałam się dokładnie w reakcje samochodu.
Bunkerites, czy to było to sprzęgło i je wymieniałeś? Wymiana pomogła? Jakie koszta ewentualnie?
Jak u reszty z Was? Jakie były diagnozy?

bunkerites
22-05-17, 19:19
Poluzowała sie śruba Przegubu.Tzw o dosłownie 5 mm

Drabi
23-05-17, 17:39
I to wszystko? :)
Ja się dzisiaj zaczęłam bardziej wsłuchiwać i raz stuka, raz nie stuka jak delikatnie puszczę sprzęgło. Za to na 3 biegu jednak też stuka. Muszę ją zobaczyć od spodu, bo tez tego ani rusz dalej.

bunkerites
24-05-17, 08:51
No tak.

Siny83
25-05-17, 18:44
Mam identyczny objaw w 5D MB2 od 2-3 tygodni, sprawdzę również u siebie nakrętkę.

Nakrętka ok, ale znalazłem przyczynę odego stukania, okazuje się że buda pracuje i rusza się w stosunku do drzwia co za tym idzie ogranicznik drzwi pyka sobie. Sprawdzone na postoju, ciągnąc i szarpiąc koło w przód/tył owe pykanie słychać, po otwarciu drzwi zanika w momencie naprężenia ogranicznika. Sprawdzone podczas jazdy z uchylonymi drzwiami.
[emoji106] [emoji106] [emoji106] niecg stuka, teraz już bez obaw, może kiedyś coś się wymyśli, może ten luz na bolcu, albo czymś to podwiesić w drzwiach, sprężyna czy coś...

Drabi
29-05-17, 20:03
Dziś zawiecha sprawdzona i nic. Ale stuki na przedzie dalej są i już nie tylko przy ruszaniu, ale także przy odpuszczaniu gazu... i zakrętach... Nie wiem czego się spodziewać :(

Siny83
29-05-17, 22:30
Dziś zawiecha sprawdzona i nic. Ale stuki na przedzie dalej są i już nie tylko przy ruszaniu, ale także przy odpuszczaniu gazu... i zakrętach... Nie wiem czego się spodziewać :(
Sprawdziłeś drzwi? Weź sobie pasażera i wywołaj stuki i każ mu uchylić drzwi, na 90% to stuki karoserii.

kliknięte via Z3C.

Drabi
31-05-17, 21:40
Drzwi nie sprawdzałam, ale kierowca jeździł po parkingu i słyszałam stuki z przodu (stałam obok). Honda była na stacji diagnostycznej (znajomy) i też ewidentnie stuka z przodu auta. Przetrzepana, wyszarpana, hamulce sprawdzone - nie ma luzów ani nic. Czekam na razie aż się bardziej wytelepie. A jeździ tak już jakieś 2 m-ce. Jak to nie sprzęgło albo skrzynia... a nie brzmi na to... brzmi ewidentnie na lewy przód (a na pewno na przód), to zobaczymy ja zostanę stać.

bunkerites
02-06-17, 09:46
Poducha silnika lub owa śruba

Drabi
11-06-17, 21:18
Sprawdziłeś drzwi? Weź sobie pasażera i wywołaj stuki i każ mu uchylić drzwi, na 90% to stuki karoserii.

kliknięte via Z3C.

Drzwi sprawdziłam przy okazji. To nie one. Teraz stuka już mocniej. Jak puszczam sprzęgło delikatniej to nie słychać, albo inaczej: raz stuka raz nie. Głównie słychać przy ruszaniu lub parkowaniu równoległym (do przodu, do tyłu, do przodu). Na luzie tego nie ma. Wygląda na coś w napędzie. Z zewnątrz ewidentnie słychać stuk z przodu. Za tydzień pójdzie znowu na podnośnik/kanał. Dźwięki ewidentnie są związane z napędem (ruszanie przód/tył, zmiana biegów na wyższe) :/
Dam znać jak poznam szczegóły.

Siny83
16-06-17, 11:40
Przepraszam najmocniej koleżankę za męskie zwroty, nie dopatrzyłem płci;) czy problem ze stukaniem się rozwiązał?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

romekex
19-06-17, 20:40
moze cos pomoge komus z mojego stukania byly dwa przypadki klocki w jarzmie mialy luz przy cofaniu i ruszaniu do przodu potrafilo puknac , i raz problem z amortyzatorem ktory byl sprawny suchy a tez pukal w roznych sytuacjach

Siny83
19-06-17, 21:10
Klocki pukają przy zmianie kierunku jazdy po hamowaniu w przeciwnym kierunku, zwłaszcza świeżo po przeczyszczeniu i posmarowaniu, a amor puka podczas jazdy jak pracuje, tu chodzi o sam moment puszczania sprzęgła, lub dodanie gazu nawet na idealnie równej drodze bez hamowania.

Drabi
21-06-17, 20:43
W piątek może podjadę do kumpla na długi kanał i/lub podnośnik warsztatowy, bo nadal nie wiadomo co to. Raz puka, raz nie. W zimnie raczej nie puka, jak się rozgrzeje to tak, ale to też wróżenie z fusów: raz puka raz nie. Teraz głównie puka na wstecznym (parkowanie), ale na 2 lub 3 biegu przy dodaniu lub odjęciu gazu też. Z zewnątrz ewidentnie słychać ten dźwięk dobiegający z lewego przodu.
Próbowaliśmy z moim sprawdzić na zwykłym kanale w garażu, ale jest za krótki, aby wystarczająco szarpnąć i dojrzeć gdzie to, dlatego może w pt/sb podjadę do kumpla na warsztat.
Mam już 2 karteczki wynotowanych "usterek" - co to może być.
Już drugi miesiąc tak jeżdżę i najbardziej mnie wkurza, że nadal nie wiemy co to. Jak będę coś więcej wiedziała to dam znać.
Dzięki za wszystkie wskazówki.

rooter666
22-06-17, 09:17
del pomylka

Drabi
24-06-17, 23:14
AVE! Właśnie wróciłam z warsztatu. Śruba lewego przegubu dokręcona - stuki umilkły. Aczkolwiek mam też zerwaną przednią poduszkę silnika, ale ta na razie nie daje o sobie znać.

bunkerites
25-06-17, 12:22
Widzisz dobrze wróżyłem

Siny83
25-06-17, 12:29
AVE! Właśnie wróciłam z warsztatu. Śruba lewego przegubu dokręcona - stuki umilkły. Aczkolwiek mam też zerwaną przednią poduszkę silnika, ale ta na razie nie daje o sobie znać.
Jakiego rzędu tam był luz? Nakrętka popuściła a co z zabezpieczeniem? To się popuściło czy uciągło czy było źle dkręcone? Co mogło stukać wieloklin czy nakrętka o piastę?

Drabi
25-06-17, 18:36
Jakiego rzędu tam był luz? Nakrętka popuściła a co z zabezpieczeniem? To się popuściło czy uciągło czy było źle dkręcone? Co mogło stukać wieloklin czy nakrętka o piastę?

Jak mi kumpel dokręcił pneumantem to prawie pół obrotu śruby. Zabezpieczenie było - nie puściło, właśnie względem tego zabezpieczenia śruba się obróciła o niecałe pół obrotu.
Chyba się "uciągnęło", bo nie wiem czy było źle dokręcone. Przeguby miałam wymieniane rok temu. Nie wiem co mogło stukać, ale na szczęście przestało.

Drabi
26-06-17, 20:40
Widzisz dobrze wróżyłem

Dzięki za poradę. Bez tego pewnie nikt by na to nie zerknął. A tak, to miałam na liście "litanii".