PDA

Zobacz pełną wersję : Demontaż skrzyni biegów

Wujekstach
15-04-15, 18:54
Witam,
Łożyska w mojej skrzyni dość mocno już hałasują i chciałbym oddać ją do regenacji, a żebu trochę zaoszczędzić chciałbym zrzucić skrzynię sam.
Szukałem po internecie, znalazłem mnóstwo poradników jak wymienić łożyska, ale nie znalazłem jak dobrać się do samej skrzyni. Dziś wymieniałem uszczelkę pod miską olejową, także z grubsza wszystkiemu się przyjżałem, ale nie mam pomysłu.
Czy można prosić o jakąś pomoc, radę? ewentualnie rozdział z "Sam naprawiam" czy coś takiego?

Pozdrawiam i z góry dzięki.

mlawa85
16-04-15, 06:57
musisz rozpiac sanki zeby zdemontowac skrzynie, innego wyjscia nie ma :)

Wujekstach
16-04-15, 11:29
Dzięki wielkie! Poprzez szukanie informacji o sankach dotarłem do tego filmu, gdzie wszystko jest opisane krok po kroku: https://www.youtube.com/watch?v=iB8Y6zsw38I
Wrzucam dla potomności :)

mlawa85
16-04-15, 12:24
dobrze byłoby zeby ktos Ci pomogł przy demontazu sanek bo to do najlzejszych elementów nie nalezy :)

Wujekstach
02-06-15, 20:29
I oto skrzynia leży już obok auta. Jutro zawiozę ją do fachmana co wymieni łożyska, uszczelki i wszystkie pierdółki.
Mam tylko jedno pytanie: półosie były w jakimś smarze, oleju. Co to było, i czy muszę przed montażem uzupełnić toto? Bo nie wygląda mi to na olej ze skrzyni.

mloodzian
03-06-15, 07:10
olej ze skrzyni przecież to normalne, że zanim wyjmiesz pół osie to musisz spuścić olej ze skrzyni więc pół osie tez będą usmarowane olejem tak gdzie wchodzą w skrzynie.

Wujekstach
03-06-15, 14:23
Właśnie wydaje mi się, że to nie jest olej ze skrzyni, bo to było gęste, jak smar maszynowy.