Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z obrotami;///

icedawid1985
17-07-08, 13:03
Witam,
Jak wielu kolegów z forum i Ja mam problem z moja kochaną Hanią:(. Sytuacja wygląda tak: Opalam rano samochód i tradycyjnie wchodzi na ssanie ( które jest zdecydowanie za wysokie, nie mam obrotka ale z koło 3000 tyś jest:( ) po chwili schodzi z tych gigantycznych obrotów - patrz "ssanie" i przez około kilometr jazdy jest ok, niestety po przejechaniu tego odcinka zaczynają się problemy, otóż hania przy dojeżdżaniu do skrzyżowania , czy ogólnie przy puszczeniu nogi z gazu gaśnie:confused:, z kolei jak jadę na gazie sytuacja wygląda zupełnie odwrotnie, zaraz po przełączeniu na gaz jest ok ale po przejechaniu jakiejś chwili hania zaczyna wchodzić na wysokie obroty -( na moje ucho jest to ok 1800 więc dużo za dużo ) i nie chce z tych obrotów już zejść ...wierzcie mi jest to bardzo irytujące:(. Byłem u gaziarzy to stwierdzili żebym sprawdził przepustnice, ale mnie się wydaję że gdyby miała to być przepustnica to objawy wysokich obrotów miały by miejsce i na benzynie i na gazie a tak nie jest!!!
Koledzy spod z znaku [ H ]...czekam na pomoc:)

macst
17-07-08, 13:48
ale chlopie albo uzupelnij profil albo napisz co ty masz za samochod jaki silnik teraz zeby ci cos pomoc trzeba sie ciebie wypytac wszystkiego pomysl troszke zanim cos napiszesz. czy uwazasz ze to nie istotne jaki silnik buda itd??
domyslam sie ze masz 1,3 skoro nie masz obrotka. sprawdz zacinajaca sie linke wyczysc przepustnice cala nie wiem czy w d13b2 jest silniczek krokowy ale jego tez nalezy wyczyscic. zacznij od najprostszych rzeczy przycinajacej sie linki gazu i zacinajacej przepustnicy

icedawid1985
17-07-08, 14:38
Ojć sorry faktycznie zapomniałem o podstawach;/...a więc mój silnik to tak jak słusznie się domyśliłeś d13b2...a co do twojej rady macst to nie uważasz że gdyby była to linka od gazu albo blokująca się przepustnica to problem występowałby i na benzynie i na gazie??

macst
17-07-08, 18:30
no piszesz ze na gazie tez masz problemy troche nizsze niz na ssaniu na benzynie ale tez wysokie, jak nie to to moze jakies lewe powietrze ciagnie stad te problemy. ale najlepiej jak bys po prostu zaczal od linki potem zdjal gaznik rozebral go to co mozliwe zeby nic nie rozregulowac kup spray do gaznikow do czyszczenia wszystko wypsikaj wyczysc co tylko mozliwe jak nie to to trzeba szukac dalej, u mnie byly dwie przyczyny, za wysokie obroty to jedna a to ze gasl to druga wina zlych ustawien mieszanki gazu, a tez myslalem ze to wszystkiemu winna tylko jedna rzecz.

icedawid1985
18-07-08, 17:55
no właśnie ostatnio szwagier, który ma więcej pojęcia w temacie samochodów niż ja posłuchał trochę hondy i z miejsca stwierdził że gdzieś mi łapie lewe powietrze, sprawdzaliśmy czy gdzieś przy gaźniku nie ma nieszczelności ale w tych rejonach jest wszystko ok. Zauważyłem też że przewód nr 8 wisi nigdzie nie podpięty...za co on odpowiada?? A wiecie może jeszcze jak obniżyć te gigantyczne obroty na ssaniu??;/

icedawid1985
08-08-08, 21:49
I po problemie;) przeczytałem w którymś w temacie o problemie z obrotami opisaną identyczną sytuację jak moja jesli chodzi o mega wysokie obroty w czasie jazdy...okazało się że wystarczy zaślepić przewód numer 8 który po założeniu instalacji sobie wisiał i hanka mruczy jak kociaczek, a Ja znów mogę czerpać radość z jazdy:)

lukasz222
09-08-08, 10:54
Witam Mam Taki Problem Auto Mi Nie Pali Na Gazie Tylko Na Paliwie Jak że Drogim !!! A Mało Tego Gaśnie Ma Honda Civic 1.3 1,6v Z 93 R Pomocy

luk0101
23-10-08, 22:19
wiatm mam również d13b2 tyle, że ja na początku nie miałem problemu po założeniu gazu a reraz mam. na gazie wariuja obroty a na benzynie...zależy,albo przygasa, albo wchodzi tez na wysokie obroty. jak temu zaradzic i gdzie szukac tego wężyka??