Zobacz pełną wersję : Pomoc w zdiagnozowaniu usterk EP2
Witam, mam nadzieje, że nie powielam się z tematem. Korzystałem z opcji szukaj i manualnego wyszukiwania ale wszystko sprowadzało się do łożysk skrzyni biegów, natomiast u mnie dzieje się to na wciśniętym a nie wyciśniętym sprzęgle. Pacjent to honda civic 2005r 1.6. Problem pojawił się dzisiaj. Podczas jazdy na razie stwierdzone na biegu 1-2-3, w momencie gdy wcisnę sprzęgło żeby zmienić bieg słychać pukanie/stukot, dźwięk dochodzi bardziej z lewej strony, ciężko jednoznacznie stwierdzić ale lewy przód. Stukanie nie występuje zawsze i nie jest ono częste od 1 do 4 puknięć. Auto miało niedawno w ASO Hondy sprawdzaną i ustawianą zbieżność ze wzg. na nowe opony letnie, problem był ale dotyczył koła prawego i nie było to uszkodzenie stałe, wszystko zostało wyregulowane. Ma ktoś jakieś pomysły ?
analyzer64
14-04-15, 20:14
Sprawdziłbym w jakim stanie są poduszki silnika i skrzyni.
Czy stukanie/pukanie słychać także przy ruszaniu?
Czy stukanie/pukanie słychać także przy ruszaniu?
Nie, przy ruszaniu w ogóle, teraz byłem na dłuższym rejsie i z tego co zaobserwowałem to puka od drugiego biegu wzwyż do piątego. Przy wciśniętym sprzęgle oraz w momencie gdy puszczam gaz i jadę na biegu, ale bez gazu, wystarczy że lekko przyhamuje i stukanie od razu cichnie. Całość udokumentowałem na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=ATSmekRAB2k&feature=youtu.be, pod koniec słychać to wyraźnie specjalnie uchwyciłem czerwone światło, żeby wiadomo było, iż puszczam nogę z gazu, a następnie po chwili wciskam sprzęgło.
Ja mam problem z innym stukniem ktore objawia sie przy ruszaniu i zmianie biegu, mam wytypowane nawet kilka rzeczy do sprawdzenia ale jak pisałem u mnie inaczej stuka ;) Moze to głupie ale sprawdz czy masz dokrecone koła, bo czytałem gdzieś na forum i u kogoś to rozwiązało problem :D
poduchę silnika sprawdz ;)
Ja mam problem z innym stukniem ktore objawia sie przy ruszaniu i zmianie biegu, mam wytypowane nawet kilka rzeczy do sprawdzenia ale jak pisałem u mnie inaczej stuka ;) Moze to głupie ale sprawdz czy masz dokrecone koła, bo czytałem gdzieś na forum i u kogoś to rozwiązało problem :D
Głupie ale prawdziwe, byłem 2 tyg na wulkanizacji, żeby mi założyli i wyważyli opony letnie i te partacze nie dokręcili mi lewego koła. O mało nie wybiłem sobie dzisiaj zębów, bo myślałem że śruba bedzie mocno dokręcona a 3 odkręciłem palcami.
Dziękuje Hondy i to forum :o:):o