Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pęknięty kolektor wydechowy D15Z6

samias
13-04-15, 20:36
Witam
PO zakupie auta wyszło kilka kwiatków i przy okazji ujawnił sie pęknięty kolektor wydechowy.
Pytanie .Wywalać kolektor z katem i wstawić 4+2+1 czy dokupić kolektor i zostawić kata ?
Jak myślicie ?

CivicEK3
14-04-15, 13:31
Cześć,

Przerabiałem temat u siebie. Wywaliłem kolektor a co za tym idzie również katalizator (w D15Z6 są połączone). Kupiłem używany kolektor od innego modelu silnika na allegro (chyba z silnika 1.6 + rura wydechowa bo moja była do wywalenia).
Autko lepiej reaguje na gaz ale wskutek wywalenia katalizatora pojawił się irytujący metaliczny odgłos z tłumika w zakresie 2,6-3.5 ts obrotów. Planuję dokupić tłumik imitujący katalizator od proex i mam nadzieję, że to załatwi sprawę.
Ten dźwięk jest tak wkurzający, że wolałbym powrót do katalizatora.

samias
14-04-15, 19:09
Czyli albo spawanie kolektora ale szukanie używanego kolektora z katalizatorem ?

kamil39
15-04-15, 07:40
Kolekto 4-2-1 + dobry srodkowy niwelujacy rezonans, albo uzywanyt sprawny kolektor, zeliwny bedzie ciezko pospawac,
i sprawdz dlaczego Ci peknal... i gdzie.. bo ludzie czesto maja wydech na sztywno zrobiony, bez troszke ruchomywch laczen i pozniej tak to wyglada.

CivicEK3
15-04-15, 08:45
Zgadzam się z kamil39. Kupiłem auto w którym kolektor był już spawany (pęknięcie w okolicy sondy) o czym nie wiedziałem. Po 2 latach zdjąłem osłonę bo chciałem ją wyczyścić a tu zonk - kolektor pęknięty na całej długości spawu. Także spawanie nie załatwi sprawy na dłużej. Używane kolektory do D15Z6 lubią pękać właśnie przy sondzie lambda więc to też trochę ryzykowne rozwiązanie. Po za tym ciężko je dostać i są drogie. Poszukaj kolektora 4-2-1 albo jeśli takiego nie potrzebujesz innego który będzie pasował do twojego silnika (podpytaj użytkownika asiaraf1 na allegro) + rura wydechowa żeby to spasować + powiększony środkowy tłumik żeby Ci nie dzwoniło.

samias
15-04-15, 20:35
Auto kupiłem z takim zonkiem ,Była okopcona delikatnie głowica ,chciałem sprawdzić dlaczego .
Peknięcie jest tak jak mówicie od sondy w górę ,na samym środku.
Chce wywalić kata bo auto jest mulaste może poprawi to nieco dynamikę bo co prawda miałem wcześniej EH9 na d16z6 i zapier.....,to MB9 to okropny muł :)
Trochę inna skrzynia ,ciężar też ale pomimo tego 114 koni powinno się troszkę zachowywać :)