PDA

Zobacz pełną wersję : ZAPŁON W 1.3 D13B2 Vgen

ferry
12-04-15, 16:41
Witam
Mam kłopot z zapłonem w swoim 1.3 brak iskry słyszałem że częsta przyczyna jest aparat zapłonowy a konkretnie cewka albo moduł tydzień temu po odpaleniu honda pochodziła kilka sekund na wolnych obrotach i zgasła brak iskry postanowiłem iść trochę na skróty i nie bawić się w rozbieranie aparatu zapłonowego tylko go wymienić w całości (używany). Wymieniłem przy okazji kopułkę palec świece i przewody bo były już trochę zmęczone (nowe). Wszystko było dobrze założyłem używany aparat wyregulowałem zapłon samochód pali na dotyk do dzisiejszego dnia rano jadać do pracy hania w trakcie jazdy zdechła i już nie odpaliła brak iskry. Moje pytanie brzmi czy to zwykły zbieg okoliczności i w aparacie który kupiłem cewka albo moduł tez już były na wykończeniu czy możne robi się jakieś spięcie które rozwala te części, jak sprawdzić cewkę i moduł czy są sprawne z góry przepraszam jeśli wstawiam post nie w tym dziale ale jestem stosunkowo nowy na forum i jeszcze się nie zbyt dobrze tu odnajduje.

Tiga
13-04-15, 12:04
Bylo nie wymieniac zdechlego aparatu na prawie zdechly :P Sprawdz cewke i modul, w razie koniecznosci wymien, nie sa to kosmicznie drogie rzeczy, rozebrac i zlozyc to bardzo latwo, wszystko jest w serwisowce.

ferry
13-04-15, 18:50
Wymieniłem cewkę dalej nie odpala

Muzyk-Grzes
13-04-15, 22:49
A sprawdziłeś bezpieczniki?

delek
15-04-15, 11:22
Wymieniłem cewkę dalej nie odpala
Niepotrzebnie. Najpierw sprawdzasz czy modul zaplonowy podaje na nia impulsy, zrobisz to np. zaroweczka.

romekex
19-04-15, 03:04
jak chcesz to mam aparat za flaszke nawet dwa chyba mi zostaly od d13