PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z żarówkami mijania H1?

weran
12-04-15, 12:24
Mam Honde Civic 2004 hatchback 4 drzwiowa EU7...Podobno to jakis defekt tych modeli, że padaja w ciagu m-ca czy 2 m-cy zarówki z prawej i z lewej strony, czasem nawet obie naraz. Stosuje żarówki H1 Narva, teraz zmieniłem na Tungsram wegierskie. Wie ktos moze co jest powodem tak szybko przepalajacych sie zarowek H1? Myslalem o zmianie mocy bezpiecznika, chyba na mniejszy? Poza tym w plastikowej obudowie w ktora wchodzi zarowka jest jakiś smar-tak powinno być? A moze sie po prostu z wiekiem te plastiki stopiły i to nie smar? Bo jesli tak to moze je wymienić? Jak poradziliscie sobie z tym problemem i co zrobic by nie przepalały sie tak szybko zarowki dzienne H1? A ponadto jakie polecacie zarowki H1, jakie co do barwy, a /i jakie co do trwalosci?

atizylak
12-04-15, 19:06
Czasem się przepalają ale nie zauważyłem żeby mi częściej padały niż w starym unie. Ja stosuję thungsram te podstawowe i jakieś tanie w markecie ostatnio kupiłem ale nie zakładałem ich jeszcze.

bartaz86
07-05-15, 13:24
cześć podobnie było u mnie ,,jednego dnia padła mi lewa, nastepnego dnia prawa (zbieg okoliczności ?)w tej chwili mam tungsram ..zobaczymy co bedzie dalej

picasso2000
07-05-15, 15:26
U mnie po zakupie faktycznie żarówki padały, ale rozebrałem kostkę, wyczyściłem ją z jakiejś syfiastej pasty, którą zapewne poprzednikowi zapodał serwis, przeczyściłem dokładnie styki, zastosowałem spray Kontakt lub coś podobnego i od ponad roku mam święty spokój z palącymi żarówkami.
Moim zdaniem jedną z przyczyn palenia się żarówek jest właśnie problem styku w kostce, może też być winny włącznik. Używam zwykłych Philipsów Vision 12258PRC1.

Tiga
08-05-15, 06:40
Syfiasta pasta jest zapodawana juz na pierwszym montazu ;)

weran
08-05-15, 11:04
Tak tez mam ta paste i ja podejrzewam o slabe laczenie, spróbuje wiec ja wyczescic.

Jasiu1987
10-05-15, 13:35
Można też lekko zagiąć nasuwki jeśli żarówka wchodzi lekko.