Zobacz pełną wersję : Przewody zaplonowe
Witam ! Zamowilem sobie ostatnio u znajomego mechanika przewody zaplonowe do mojej Coupe V gen D15B7 ... Dzisiaj podrzucil mi je inny ziomek i okazalo sie ze sa przeznaczone do accorda i paru innych roverow . Kable pochodza z oferty JANMOR a ich oznaczenie to JP 105 - sa dluzsze o pare cm od tych ktore mialem do tej pory . Wymienilem przewody i przejechalem 33 km bez zadnych niepokojacych oznak , tylko czy to jest "zdrowe" na dluzsza mete ??
ta firma nie ma dobrych przewodów
Prawdopodobnie masz racje tylko czy dluzsze przewody wplyna jakos niekorzystnie na prace lub zywotnosc silnika ??
niema różnicy czy dłuższe tylko je tak zamontuj żeby nie swisały zbyt blisko kolektora wydechowego czy wiatraka chłodnicy, a firma janmor to jedna z najgorszych :)
no, janmor to szajs. do hanki to tylko ngk!!
ngk kurewsko drogie, mam boshowskie i nie narzekam pali jak na oem
ngk kurewsko drogie, mam boshowskie i nie narzekam pali jak na oem
bosch a ngk to jakieś 40-50pln różnicy a jednak jakośc ngk o wiele lepsza.. więc chyba lepiej dołożyć..
Odkopuję ten temat, bo mam dylemat pod tutułem: za dużo koniecznych wydatków na raz, a przewody WN muzę zmienić bo mam atak piorunków pod maską ;) Na dodatek muszę je zmienić do piątku. Na oryginały czy nawet NGK mnie teraz nie stać (NGK w Bydgoszczy najtaniej 280zł - tu wszystkie sklepy motoryzacyjne na wszystkim tak przycinają). Mogę kupić Bosch za 175zł. Czy ktoś jescze ich używał? W zasadzie to kupuję przewody powiedzmy na rok, nastepne będą już na pewno NGK, ale teraz nie moge ich kupić :/ SEIWA odpadają, już nie chcę drugi raz ich resztek wyjmować z kanalika w którym są świece. Sentech mnie jakoś nie przekonuje, tym bardziej Janmor.
Bosch dadzą radę przez jakiś czas?
bosh nie są złe i mozesz na nich spokojnie jezdzić
potwierdzam, bosch są oki i powinny kosztować koło 120 PLN max [intercars]
ja płaciłem 121zł w intercarsie
Pytanie brzmi, kiedy je kupowaliście :) Teraz w InterCars kosztują 181zł. Najtaniej znalazłem za 175. Ale dobrze słyszeć, że to najgorszy szajs nie jest i że większych problemów nie robią.
Przewody zapłonowe tylko OEM.Zapłacisz dużo ale starczą na lata.Do tego świece.Wybór duży ale nie V-line czy wieloelektrodowe.Poczytaj na ten temat.Mistrzostwo świata jeśli iskra trafi idealnie w 4 elektrody.Jeśli ngk to szukaj made in japan bo są też made in france.Odradzam.
ja osobiscie mam sentecha i nigdy nie bylo problemow
Świece mam NGK made in Japan. Kupowałem takie zawsze. Wieloeletrodowe czy "do gazu" (co za bzdura) też odradzam. Jeśli nie chcę OEM lub NGK to znaczy, że nie chcę/nie mam na takie teraz pieniędzy, ok?
Byłem właśnie w dwóch sklepach. Katalogi podają, że do mojego D15Z8 są przewody Bosch o oznaczeniu B721. Ale jest problem... Takie chyba nie pasują. Nie dość że są sporo dłuższe niż oryginały i jakoś tak luźno po założeniu potem leżą, to gumka na fajne jakoś nie pasuje. Żeby ją założyć, trzebaby ją palcami wygiąć do góry i nasadzić wokół gniazda świecy. Oryginalna gumka wchodzi do śroka, a nie na zewnątrz. Przy takim montażu nie wiem, czy to nie spadnie. Na razie oddałem. Jak u Was było, weszły po prostu beż żadnego wyginania gumek na fajkach???
EDIT: JUŻ WIEM. Byłem u kolegi który ma 1.4. Ma inne fajki, gumki i otwory w pokrywie zaworów - i identyczne przewody, jakie próbowałem do siebie założyć... A więc kłamią: katalog Inter Cars i katalog na stronie Bosch, podając, że są to takie same przewody. U mnie powinny być węższe. No to super, bo muszę takie jutro skądś dorwać :/