Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przewody zaplonowe

ELMO666
16-07-08, 20:55
Witam ! Zamowilem sobie ostatnio u znajomego mechanika przewody zaplonowe do mojej Coupe V gen D15B7 ... Dzisiaj podrzucil mi je inny ziomek i okazalo sie ze sa przeznaczone do accorda i paru innych roverow . Kable pochodza z oferty JANMOR a ich oznaczenie to JP 105 - sa dluzsze o pare cm od tych ktore mialem do tej pory . Wymienilem przewody i przejechalem 33 km bez zadnych niepokojacych oznak , tylko czy to jest "zdrowe" na dluzsza mete ??

derwisze
17-07-08, 08:52
ta firma nie ma dobrych przewodów

ELMO666
17-07-08, 14:44
Prawdopodobnie masz racje tylko czy dluzsze przewody wplyna jakos niekorzystnie na prace lub zywotnosc silnika ??

javor
17-07-08, 16:00
niema różnicy czy dłuższe tylko je tak zamontuj żeby nie swisały zbyt blisko kolektora wydechowego czy wiatraka chłodnicy, a firma janmor to jedna z najgorszych :)

Wenega
17-07-08, 20:06
no, janmor to szajs. do hanki to tylko ngk!!

_Z_I_K_
17-07-08, 21:21
ngk kurewsko drogie, mam boshowskie i nie narzekam pali jak na oem

Wenega
18-07-08, 19:18
ngk kurewsko drogie, mam boshowskie i nie narzekam pali jak na oem

bosch a ngk to jakieś 40-50pln różnicy a jednak jakośc ngk o wiele lepsza.. więc chyba lepiej dołożyć..

teg
29-07-09, 17:33
Odkopuję ten temat, bo mam dylemat pod tutułem: za dużo koniecznych wydatków na raz, a przewody WN muzę zmienić bo mam atak piorunków pod maską ;) Na dodatek muszę je zmienić do piątku. Na oryginały czy nawet NGK mnie teraz nie stać (NGK w Bydgoszczy najtaniej 280zł - tu wszystkie sklepy motoryzacyjne na wszystkim tak przycinają). Mogę kupić Bosch za 175zł. Czy ktoś jescze ich używał? W zasadzie to kupuję przewody powiedzmy na rok, nastepne będą już na pewno NGK, ale teraz nie moge ich kupić :/ SEIWA odpadają, już nie chcę drugi raz ich resztek wyjmować z kanalika w którym są świece. Sentech mnie jakoś nie przekonuje, tym bardziej Janmor.

Bosch dadzą radę przez jakiś czas?

Skoti
29-07-09, 21:05
bosh nie są złe i mozesz na nich spokojnie jezdzić

Artek82
30-07-09, 08:51
potwierdzam, bosch są oki i powinny kosztować koło 120 PLN max [intercars]

Skoti
30-07-09, 10:20
ja płaciłem 121zł w intercarsie

teg
30-07-09, 16:04
Pytanie brzmi, kiedy je kupowaliście :) Teraz w InterCars kosztują 181zł. Najtaniej znalazłem za 175. Ale dobrze słyszeć, że to najgorszy szajs nie jest i że większych problemów nie robią.

albin3
30-07-09, 17:12
Przewody zapłonowe tylko OEM.Zapłacisz dużo ale starczą na lata.Do tego świece.Wybór duży ale nie V-line czy wieloelektrodowe.Poczytaj na ten temat.Mistrzostwo świata jeśli iskra trafi idealnie w 4 elektrody.Jeśli ngk to szukaj made in japan bo są też made in france.Odradzam.

Infi
30-07-09, 18:00
ja osobiscie mam sentecha i nigdy nie bylo problemow

teg
30-07-09, 18:01
Świece mam NGK made in Japan. Kupowałem takie zawsze. Wieloeletrodowe czy "do gazu" (co za bzdura) też odradzam. Jeśli nie chcę OEM lub NGK to znaczy, że nie chcę/nie mam na takie teraz pieniędzy, ok?

Byłem właśnie w dwóch sklepach. Katalogi podają, że do mojego D15Z8 są przewody Bosch o oznaczeniu B721. Ale jest problem... Takie chyba nie pasują. Nie dość że są sporo dłuższe niż oryginały i jakoś tak luźno po założeniu potem leżą, to gumka na fajne jakoś nie pasuje. Żeby ją założyć, trzebaby ją palcami wygiąć do góry i nasadzić wokół gniazda świecy. Oryginalna gumka wchodzi do śroka, a nie na zewnątrz. Przy takim montażu nie wiem, czy to nie spadnie. Na razie oddałem. Jak u Was było, weszły po prostu beż żadnego wyginania gumek na fajkach???

EDIT: JUŻ WIEM. Byłem u kolegi który ma 1.4. Ma inne fajki, gumki i otwory w pokrywie zaworów - i identyczne przewody, jakie próbowałem do siebie założyć... A więc kłamią: katalog Inter Cars i katalog na stronie Bosch, podając, że są to takie same przewody. U mnie powinny być węższe. No to super, bo muszę takie jutro skądś dorwać :/