Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : metaliczny brzęczący dźwięk po zmianie wydechu

damiano16
11-04-15, 22:15
Witam forumowiczów, zmieniłem wydech z trudno to nazwać seryjnego wydechu bo poprzednik coś grzebał przy wydechu i tak pospawał orurowanie że były zwężki po zewnętrznej nawet na 1.60 cala. Wydech był końcowy jakiś chińczyk, środkowy oryginalny walker, katalizator był. Dźwięk mi się podobał. Do 5,5tys buczenie potem ryk jak to na v tec-a przystało. Wymieniłem całość na 2.25, katalizator wyrzuciłem. Kupiłem środkowy rm motors ( wspawałem w miejsce wydechu starego środkowego walkera, Końcowy został jak był. Tam gdzie kat jest rura. Całość brzmi jak jakiś brzęczek. Metaliczne wysokie brzmienie. Strasznie mi się nie podoba ten dźwięk. Jak poprawić akustykę wydechu do b16a2?

Dodam że brzęczek słychać mniej wiecej od 3,5tys obr do 7 tys. Tłumiki obydwa przelotowe.

Kriss91
11-04-15, 22:44
Najprawdopodobniej wina tłumika środowego. Zmienić go na coś markowego.

Sebek_WWL
11-04-15, 22:46
katalizator wyrzuciłemi tu masz powód metalicznego dźwięku wspawaj w to miejsce tłumik przelotowy i powinno pomóc

Kriss91
11-04-15, 23:11
To nie jest reguła. U siebie nie mam kata, mam jeden tłumik środowy i jeden końcowy (oba przelotowe). Rezonansu na szczęście brak, jest za to miły głęboki dźwięk. Zastanawiam się jednak czy po zmianie mojego seryjnego kolektora z C4 na rurowy z kwasiaka sytuacja nie ulegnie zmianie.

remo_02
11-04-15, 23:14
Jak dla mnie to winowajca jest wyciety kat

damiano16
12-04-15, 00:27
Wspawam jakiś przelotowy w miejsce kata i zobaczymy czy zacznie gadać. Jaki tłumik polecacie z ciekawym rasowym brzmieniem? W końcu B seria musi gadać ;P

Labed2007
12-04-15, 18:03
Wspawam jakiś przelotowy w miejsce kata i zobaczymy czy zacznie gadać. Jaki tłumik polecacie z ciekawym rasowym brzmieniem? W końcu B seria musi gadać ;P

Sprawdź tłumiki M-tech albo Mar-tec. Zależy jeszcze ile chcesz wydać.

damiano16
13-04-15, 00:10
Do 25o zł. Chciałbym słyszeć druga faze wyraźnie i bez brzeczenia. Dźwiek v tec b16 powala, chciałbym w jak najwiekszym stopniu sie niego wsłuchiwac. Uzależnia cholernie O.o

kaktusr
13-04-15, 11:56
Prost sprawa, przelot bez kata zawsze pierdzi od 3.5 rozwiązaniem nie musi być tłumik w miejsce kata tylko długi tłumik środkowy np od Mar-Tec'a, ja tak miałem założyłem środkowy długi i jest git. Mar-Tec lub M-mtech reklamuje te tłumiki właśnie jako niwelujące brzęczenie od 3.5rpm.

sawis
14-04-15, 02:23
Tez jestem posiadaczem b16a2, i wczesniej mialem seryjny wydech od d14a3 a wybebeszonym katalizatorem i wlasnie non stop pojawialo sie brzeczenie spowodowane rezonacja, teraz mam wydech z kwasiaka 2,36' na dwoch tlumikach przelotowych od mar-tec, srodkowy powiekszony umiejscowiony pod kanapa pasazerow, i koncowy oem look, brak jakiegokolwiek brzeczenia;) piekny dzwiek^^dlatego uwazam ze nieprawda jest brzeczenie spowodowane brakiem katalizatora, tylko dobraniem zlego tłumika srodkowego;)

peter000
14-04-15, 21:10
dlatego uwazam ze nieprawda jest brzeczenie spowodowane brakiem katalizatora, tylko dobraniem zlego tłumika srodkowego;)

Też niekoniecznie. Ja u siebie po wycięciu kata miałem brzęczenie. Zmieniłem końcowy na przelotowy, a środkowy został taki jak był, seryjny, i przestało brzęczeć.