Zobacz pełną wersję : Zmiana położenia czujnika IAT
Witam zastanawiam się czy coś się zmieni w pracy silnika jeśli czujnik IAT wstawię w dolot gdzie mam na niego miejsce. Fabrycznie jest w kolektorze ssącym. Robił ktoś takiego myka?
Silnika Ci nie uszkodzi na pewno. W najgorszym wypadku podleje trochę mocniej paliwem. Czemu chcesz zrobić coś takiego?
No własnie będę na dniach sprawdzał jakie są z niego odczyty w kolektorze a na dolocie. Mam B18C4 a robię hybryde kolektora C4/A2 i trafiłem wersje chyba z EK4 gdzie nie ma wywierconych otworów na niego wiec wole dać w dolot niż bawić się w wiercenia itp
Logiczne rzecz biorąc na dolocie będziesz miał niższą temperaturę niż w kolektorze. Przy strojeniu jednak wątpię, żeby miało to jakieś znaczenie.
Nie ma żadnej większej różnicy wpływającej na pracę silnika
Fawor dobrze gada, ja przenosiłem czujnik z kolektora na dolot i wszystko jest OK
W teorii miejsce w kolektorze jest jak najbardziej sensowne, bo podaje rzeczywistą temperaturę powietrza zasysanego, które gdzieś po drodze może się lekko podgrzać w stosunku do pomiaru w dolocie. W praktyce różnica będzie raczej pomijalna, zostaw tam gdzie jest.
Jak będę miał czas zrobię pomiary w odczytach na ECU. Mam uszczelki termoizolacyjne wiec wiele się nie ogrzeje ale myślę ze różnica do 5 stopni nie wpłynie na skład mieszanki