PDA

Zobacz pełną wersję : Uszczelnienie kabiny

apw911
07-04-15, 12:51
Witam

Mam taki dziwny problem tzn. gdy jadę autem z wyłączonym nawiewem to i tak wyczuwalny jest powiew z kratek wentylacyjnych zwłaszcza tych "skrajnych". Nie ma znaczenia czy jest włączony obieg wewnętrzny czy nie. Kiedyś myślałem, że to przez uszczelki drzwi - wszystkie zostały wymienione.
Czy jest to normalne czy może da się coś z tym zrobić? Prawdopodobnie przez tą nieoczekiwaną cyrkulację ciężko utrzymać konkretną temperaturę w aucie, a wszystkie zapachy się zwłaszcza podczas jazdy.

Bartko
07-04-15, 13:23
Jak włączysz obieg wewnętrzny i wyłączysz całkowicie dmuchawę to u mnie przy 100km/h nic nie czuć, żeby wiało z nawiewów.

leigimas
07-04-15, 20:45
Mysle że to jedyne rozwiązanie w tej sytuacji, nigdzie nie będzie Ci wiało :D

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/17247fda1517.jpg (http://naforum.zapodaj.net/17247fda1517.jpg.html)

Bartko
08-04-15, 08:05
Nie ma znaczenia czy jest włączony obieg wewnętrzny czy nie.a czy ten obieg wewnętrzny na pewno się załącza...?

apw911
08-04-15, 08:08
Słychać pracę silniczka ale jak to sprawdzic?

Bartko
08-04-15, 09:34
U mnie jak włączę obieg wewnętrzny to jakby mocniej wieje.

MichałCK
08-04-15, 11:40
Tak samo mam :D nagle słychać przyśpieszenie pracy nawiewu, pewnie takie zjawisko jest dlatego że zamykają się wtedy jakieś klapki w środku tunelu nawiewów i sobie bardziej pizga :D
Co do uszczelnienia kabiny; no jest trochę głośno ale co zrobić. Jeszcze nie ma takiej tragedii, są auta w których jest głośniej.
Niebawem będę montować wygłuszenia przednich błotników oraz tylne plastikowe nadkola, mam nadzieje że kilka decybeli będzie ciszej przy szybszej jeździe :D

Bartko
08-04-15, 12:19
pewnie takie zjawisko jest dlatego że zamykają się wtedy jakieś klapki w środku tunelu nawiewów i sobie bardziej pizgamoim zdaniem to przez znaczne skrócenie dolotu powietrza, bo zamiast ciągnąć przez rurę spod maski to bierze przy samym wiatraku.

apw911
08-04-15, 12:34
jak sprawdzić czy włączenie obiegu wewnętrznego domyka szczelnie odpowiednie "klapki"?

Szczery
08-04-15, 13:12
Zamykasz auto, włączasz obieg wewnetrzmy i nadmuch na max.

Teraz odpalasz race którą zabrałeś kibicowi przeciwnej drużyny i kierujesz tak by dym leciał na prawa stronę podszybia.
Osoba która została w aucie obserwuje czy z kratek leci kolorowe powietrze.

Ostrożnie z racą, to otwarty ogień w sumie.
:p
:D

MM63
08-04-15, 13:19
jak sprawdzić czy włączenie obiegu wewnętrznego domyka szczelnie odpowiednie "klapki"?

Klapka jest jedna - pod plastikowym podszybiem nad dmuchawą.
Tą klapkę widać gdy się włączy obieg zamknięty.

apw911
12-04-15, 22:51
OK, dzięki.

Jestem pewien, że nie mam obiegu wewnętrznego.
Jak najlepiej wymontować cały zestaw, żeby sprawdzić czy działa (np. poprzez podłączanie "na krótko")?

Bartko
13-04-15, 08:49
Manual, rozdział 21, strona 20.