Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Halas(klikniecie zgrzyt) przy ruszaniu i zmianie na dwojke

marcin1510
05-04-15, 22:42
Witam Panowie mam maly problem gdy ruszam bardziej agresywnie i mniej płynie słyszę leki zgrzyt lub takie kliknięcie dwa razy i czasem z jedynki na dwójkę czym to moze Panowie byc spowodowane:confused: poduszka pod silnkiem ? Czy moze sprzęgło?(które i tak mam do wymiany) prosze o pomoc z gory Dziękuję. Pozdrawiam.

makias
09-04-15, 11:26
sprzęgło ;)

kiper
09-04-15, 22:03
Witam,
zdaje się że mam podobny problem. O ile nie odnotowałem wcześniej żadnych niepokojących odgłosów(może kwestia braku osłuchania i radia ;)) tak teraz przy ruszaniu słyszę wyraźne chrobotanie dochodzące z przodu samochodu. Chrobotaniu towarzyszą nawet delikatne drgania i dzieje się tak przy ruszaniu jak i przy 2 biegu, czasem przy gwałtownym przyspieszaniu. Czy to faktycznie sprzęgło, czy może łożyska, albo jeszcze co innego? W sumie teraz jak o tym myślę, to mam wrażenie że wcześniej samochód przy przyspieszaniu nie był tak zrywny jak powinien, tj, jakby może się sprzęgło ślizgało. A może to już mój wymysł podyktowany obecnymi objawami.

kiper
10-04-15, 06:54
Witam Panowie mam maly problem gdy ruszam bardziej agresywnie i mniej płynie słyszę leki zgrzyt lub takie kliknięcie dwa razy i czasem z jedynki na dwójkę czym to moze Panowie byc spowodowane:confused: poduszka pod silnkiem ? Czy moze sprzęgło?(które i tak mam do wymiany) prosze o pomoc z gory Dziękuję. Pozdrawiam.

marcin1510, potwierdziłeś już może diagnozę?

mlawa85
10-04-15, 07:06
chrobotanie = lozyska skrzyni :)

kiper
10-04-15, 07:50
Czy jeżeli to łożyska, to opłaca się wymieniać tylko je, czy może kompletny zestaw z tarczą, dociskiem, olejem, etc.?

mlawa85
10-04-15, 08:06
wszystko zalezy od stanu sprzegła, ile ma przejechane??

kiper
10-04-15, 08:39
144 000. A wiecie jak się na dzień dzisiejszy koszty rozkładają za taką przyjemność?

mlawa85
10-04-15, 09:03
Jesli normalnie uzytkujesz sprzegło to mysle ze powinno dłuzej wytrzymac niz 140 tys chyba ze masz watpliwosci co do autentycznosci przebiegu.

Koszt wymiany łozysk?? trudne do okreslenia bez rozlozenia skrzyni, najczesciej leca na walku sprzegłowym ale nie jest to reguła. Ja np. wymieniałem 3 lozyska. Standardowo musisz wymienic 3 uszczelniacze (zalecane), nie polecam bawic sie w zamienniki, lepiej jesli juz przyjdzie do remontu skrzyni to jednak zainwestowac w ori lozyska.
U mnie 3 lozyska, 3 uszczelniacze 2 litry oleju do skrzyni plus robocizna wyszło rowno tysiak.

Hondziara
10-04-15, 19:57
Witam.
Przy ruszaniu słychać chrupnięcie.. Mechanik powiedział mi że jest problem z gniazdem w mechanizmie różnicowym przy wejściu prawej półośki, że jest lekki luz.... powiedźcie mi czy ktoś się z takim czymś spotkał ?? ile może to kosztować ?

kiper
11-04-15, 13:08
Witam.
Przy ruszaniu słychać chrupnięcie.. Mechanik powiedział mi że jest problem z gniazdem w mechanizmie różnicowym przy wejściu prawej półośki, że jest lekki luz.... powiedźcie mi czy ktoś się z takim czymś spotkał ?? ile może to kosztować ?

Mechanik nie powiedział ile to kosztować może? Mnie też to ciekawi, w sumie ja jeszcze nie byłem u mechanika z braku czasu i wciąż pewności, co może być przyczyną chrobotania nie mam. Przeszperałem różne fora i powodów może być co najmniej kilka: sprzęgło, łożyska, półosie, a może to w wcale nie być skrzynia. Jak na razie koszty wszystkich tych rzeczy oscylują powyżej tysiaka (z robocizną). Obawiam się tylko że póki mechanik nie rozłoży czegoś, nie będzie umiał ostatecznie stwierdzić przyczyny, dlatego jadąc do mechanika już pewnie powinienem zabezpieczyć ewentualne koszty.

A tak po za tym to znacie jakiegoś dobrego mechanika od Hond w Łodzi? Ja kojarzę Obzuna, a może jest ktoś lepszy (lub tańszy ;) )

distroia
11-04-15, 13:16
a może jest ktoś lepszy (lub tańszy )

tańszych na pewno cała masa ;)

Co do "lepszych" uderzaj w ciemno do V-tecu na Strykowską
http://vtecserwis.pl/

Wcale nie aż tak drogo, z szefem można normalnie pogadać, a o renomie niech świadczy ilość Hanek, którą zastaniesz przed warsztatem :)

marcin1510
13-04-15, 22:45
Witam Panowie wczoraj mechanik mi powiedział ze to zgrzytanie czy klikniecie prawdopodobnie jest Łożysko oporowe czyli będę miał do wymiany Komplet łożyska zaopatrzę się w firmę EXCEDY która jest polecana do tych samochodów, mam tylko małe obawy czy to przypadkiem nie są łożyska w skrzyni bo tez mam szum na luzie i nie wiem co robić