Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Katalizator

Krystek
01-04-15, 15:07
Witam wszystkich!
Dzisiaj chciałem zrobić przegląd, wszystko było ok aż do momentu kiedy koleś powiedział mi że nie ma katalizatora i mi nie podbiję dowodu, w jego miejsce jest wspawana metalowa rurka.
Moje pytanie brzmi czy mógłbym założyć jakiś zamiennik? Z tego co patrzyłem są po jakieś 130zł ale nie wiem czy coś takiego przejdzie. Koleś w serwisie powiedział mi za nowy katalizator 500zł wraz z robotą...
Honda Civic VI 1.4 90km rok 1997.

MichałCK
01-04-15, 15:14
Są jakieś zamienniki katalizatora na pewno na necie, to nie wiedziałeś o tym że masz wspawaną rurkę przed tym zanim pojechałeś na przegląd? Domyślam się że autko dopiero co zakupione :)
Można jeszcze wspawać tłumik przelotowy w obudowie katalizatora AWG :)

Krystek
01-04-15, 15:26
No właśnie wiedziałem, tylko sobie na śmierć zapomniałem że katalizator wywaliłem bo był dziurawy i przegniły...

Można jeszcze wspawać tłumik przelotowy w obudowie katalizatora AWG :)
Nie jest to zły pomysł, znalazłem coś takiego na Allegro (http://allegro.pl/tlumik-przelotowy-w-obudowie-katalizatora-fi-45mm-i5212174009.html).
Z tego co wiem mam średnice 45mm, ale nie jestem pewien. Jak założę coś takiego, to nie będzie żadnych problemów na przeglądzie ?

MichałCK
01-04-15, 19:00
Nie mam pojęcia, wiadomo obeznany diagnosta od razu będzie wiedział że to i tak nie jest katalizator, obecnie mam strumienicę w obudowie kata
(było tak od kiedy kupiłem autko) ale obecnie jest przeżarta już od rdzy i też będę w AWG celować. Dużo osób na forum ma zamontowane takie coś i podobno jest luzik :D

Krystek
01-04-15, 19:37
Hmm, ok 👌 A wiesz może jak jest z dźwiękiem? :rolleyes: Bo jak na ten moment przy tej rurce mam dziwny metaliczny dźwięk przy 3,3-5tys obrotach.

Tiga
02-04-15, 03:28
Normalne po zamontowaniu rurki, kwestia zjawisk falowych. Tanie katalizatory to takie fejki, niby w srodku maja 'plaster miodu', ale to nie posiada zadnych szlachetnych metali, jest bo jest. Mozna wspawac krotki owalny tlumik, ale trzeba pamietac ze dosc szybko sie przepali.

Krystek
02-04-15, 21:09
Chodzi mi tylko o to, żeby dobrze przejść przegląd a przy okazji pozbyć się tego metalicznego dźwięku.

kruczekvu
03-04-15, 11:50
żeby dobrze przejść przegląd a przy okazji pozbyć się tego metalicznego dźwięku.
Kup używany i po temacie
Albo nowy zamiennik u tego gościa podając wymiary i model swojego auta i masz
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=16036872&order=m&string=honda+civic+&search_scope=userItems-16036872&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-2-mt-0113
Ja u niego kupowałem i do dzisiaj wsio ok

sawis
05-04-15, 01:27
Najlepiej to znajdź inna stację diagnostyczną o mniejszych rygorach i wejdź z dobra gadką^^albo mała buteleczka przekona diagnoste o braku konieczności kata w tym samochodzie;)

lookaty
05-04-15, 01:34
Najlepiej to znajdź inna stację diagnostyczną o mniejszych rygorach i wejdź z dobra gadką^^albo mała buteleczka przekona diagnoste o braku konieczności kata w tym samochodzie;)

Najlepiej to nie wyjeżdżaj swoim autem na drogę, szkoda żeby komuś się stalą krzywda...

sawis
05-04-15, 01:44
Uważasz że mój samochod stwarza zagrozenie z powodu braku katalizatora?

lookaty
05-04-15, 13:37
Uważasz że mój samochod stwarza zagrozenie z powodu braku katalizatora?

To juz mentalność druciarza i kombinatora, mogę mieć tylko nadzieję że za flaszkę załatwiasz tylko brak katalizatora. Choć mam przeczucie że nie tylko.

sawis
05-04-15, 13:46
Przeczucia możesz sobie zachować dla siebie;) a jeśli dla Ciebie uklad wydechowy z kwasówki jest druciarstwem to nie zostaje mi nic innego jak tylko Ci pogratulowac, i zakończyć dyskusję ktora nic nie wnosi w tym temacie. Krystek jeśli nie chcesz dostać statusu "druciarza" to nie zostaje Ci nic innego jak kupienie katalizatora w aso, i zamontowanie go w serwisie Hondy;)

lookaty
05-04-15, 15:01
Ojojoj kwasiak za tysiąca, a na przegląd z flaszka jeździ.

Eot

jwp
05-04-15, 15:27
jedz na inna stacje pierdziel tego kata w 20 letni aucie chcą kata chyba kpią .

sawis
05-04-15, 16:42
Ojojoj kwasiak za tysiąca, a na przegląd z flaszka jeździ.

Eot
Kolego czytanie ze zrozumieniem sie kłania; ) nie wiem jak wyciągnąłeś z mojej wypowiedzi wniosek że mam przegląd za flache;)dla Twojej informacji mój samochód przechodzi przeglad bez żadnych gratisów dla diagnosty, poprostu zna auto i wie czemu nie ma katalizatora, i ze brak katalizatora nie zagraża nikogo zdrowiu i bezpieczeństwu;)

jedz na inna stacje pierdziel tego kata w 20 letni aucie chcą kata chyba kpią .
Wtedy będzie "druciarz"; (

wiesko1261
05-04-15, 19:56
też mam cały wydech z kwasiaka ;) bez katalizatora , wstawiony powiększony środkowy (by zniwelować niby dzwonienie po usunięciu kata ) i kilka lat nie miałem kłopotu z przejściem badań
ostatni przegląd , miesiąc temu :)

Krystek
05-04-15, 20:08

Byłem już w trzech, w jednym z nich powiedział mi, że spaliny są dwukrotnie powiększone :D
Dzwoniłem do mojego mechanika, powiedział mi żeby wstawić jakąś puszke, ale za bardzo nie wiedziałem o co chodzi.. kosztuje ona 50-70zł mówił że spoko z tym przejdzie przegląd.

MichałCK
05-04-15, 20:34
Wstawić puszkę; czyli chodziło mechanikowi o coś co imituje z wyglądu katalizator, tak jak wspomniałem AWG i kropka.
Wielu użytkowników forum ma takie coś i sobie chwali, do mnie również do powędruje.
Jednak wiadomo jak przyjdzie diagnoście pomysł by sprawdzić spaliny to żadna imitacja nie zda egzaminu, lecz mnie się jeszcze to nigdy nie zdarzyło.

jwp
05-04-15, 22:30
śmiech na sali ,zapytaj pana diagnostę czy upadł na głowę ,znajdz jakąś polecaną stacje diagnostyki napewno na forum są ludzie z krakowa i ci podpowiedzą . ,a i czy ty informujesz diagnoste ze nie masz kata ze ci spaliny badają wtf .

cien3d
06-04-15, 21:06
Piernil tego kata zamontuj cos co go imituje i po sprawie. Ja u siebie mam wstawioną strumienicę i przeglądy przechodzi jak talala

Krystek
08-04-15, 19:18
Przegląd przebiegł pomyślnie! Założyłem przelotowy tłumik w obudowie kata, pojechałem na przegląd i kiedy Pan od przeglądów włożył mi w rurę przyrząd do mierzenia spalin pomyślałem sobie że już jestem w upie.. Ale nie wiem jakim cudem, spaliny zmniejszyły się i były takie jakie powinny być i do tego jakoś inaczej mi się jeździ :)

MichałCK
08-04-15, 20:40
To jakaś magia, albo jakoś spalił janka i dał sobie spokój :D
Kupiłeś tego AWG? długość 45cm? Też muszę kupić a zapomniałem jaką długość ma mój obecny :D

Krystek
09-04-15, 20:04
Możliwe że magia bo pokazywał mi na monitorze że spaliny mam na granicy, pewnie jakiś stary sprzęcior miał ;)
Tak, kupiłem AWG i średnica 45mm :)

jawasaki
12-04-15, 09:46
Gdyby był jakiś problem , ja bym zapytał diagnostę o świadectwo legalizacji tych sprzętów co mają... - tak naprawdę te pomiary nie są miarodajne - i te wyniki to czysta fikcja, wystarczy że masz auto w lpg i nawet najnowsze auto nie będzie miało lepszych wyników w czystości spalin.

Gąsior
12-04-15, 18:51
ja nie mam kata, i też mi robili sceny na dwóch stacjach o spaliny, co ciekawe na lpg były gorsze niż na PB. Nie wiem co jest tego powodem, bo generalnie auto chodzi bez zarzutu tak jak na b-serię przystało :)