Zobacz pełną wersję : Problem ze skrzynią lub sprzęgłem po wymianie
siemens_15
31-03-15, 21:35
Witam. Sprawa wygląda następująco: kupiłem w dziale giełda skrzynię hybrydę (teoretycznie sprawną i z pewnego źródła), przy okazji kupiłem nowe sprzęgło exedy, po wymianie u mechanika pojawiło się okrutne wycie przy przyśpieszaniu i kiedy odpuszczam gaz na biegu. Jak jadę rozpędzony, wciskam sprzęgło dźwięk ustaje. Skrzynia zalana MTFem. Teraz pytanie: uwalona skrzynia czy mechanik źle złożył sprzęgło i coś ociera?
Witam. Sprawa wygląda następująco: kupiłem w dziale giełda skrzynię hybrydę (teoretycznie sprawną i z pewnego źródła), przy okazji kupiłem nowe sprzęgło exedy, po wymianie u mechanika pojawiło się okrutne wycie przy przyśpieszaniu i kiedy odpuszczam gaz na biegu. Jak jadę rozpędzony, wciskam sprzęgło dźwięk ustaje. Skrzynia zalana MTFem. Teraz pytanie: uwalona skrzynia czy mechanik źle złożył sprzęgło i coś ociera?
skoro ustaje jak wciskasz sprzęgło to raczej uwalone łożyska w skrzyni
niesprawne sprzęgło dawało by o sobie znac przy wyszprzeglaniu albo kiedy trzymasz wcisniete
a jak wciskasz gaz bez biegu to cos wyje ?
siemens_15
01-04-15, 04:57
Jak wciskam gaz bez biegu to jest cisza.
Lozysko na sprzegle pracuje jak je wciskasz,
niestety z tego oposu co Ty przedstawiasz wyglada ze ktos Ci wcisnal skrzynie z walnietymi lozyskami.
siemens_15
01-04-15, 08:33
Problem w tym, że ten dźwięk nie do końca przypomina szumienie-wycie łożyska. Możliwe, że sprzęgło zostało źle złożone i docisk o coś ociera?
Problem w tym, że ten dźwięk nie do końca przypomina szumienie-wycie łożyska. Możliwe, że sprzęgło zostało źle złożone i docisk o coś ociera?
wtedy szumiało by tez bez biegu
jak ustaje wycie po wciśnięciu sprzęgła to napewno skrzynia, skoro już wyje to łożyska mocno uwalone. Na początku u mnie "świszczała" skrzynia a potem zaczeła wyć coraz głośniej.
Słuchaj, jak zalane MTF-em to się zrośnie! MTF ma magiczne właściwości, tak samo jak obietnice i "pewne źródła" - jest też jedna ich cecha wspólna - wszystkie istnieją, tylko nikt ich nie widział na żywo, ale istnieją na pewno.
siemens_15
02-04-15, 17:43
Słuchaj, jak zalane MTF-em to się zrośnie! MTF ma magiczne właściwości, tak samo jak obietnice i "pewne źródła" - jest też jedna ich cecha wspólna - wszystkie istnieją, tylko nikt ich nie widział na żywo, ale istnieją na pewno.
Wiem, że się znasz na olejach, wiele osób słucha Twoich opinii (ja również) na temat różnych ich marek i właściwości, ale tym postem dużo do tematu nie wniosłeś. To źle, że skrzynię zalałem olejem, który jest zalecany? Myślisz, że zalałem ją tym żeby ją naprawić czy jak?
siemens_15
11-04-15, 15:03
Rozebrałem starą skrzynię S20 i są w niej padnięte 2 łożyska o oznaczeniach:
1. NTN SX04A34V1 (91004-PL3-A03) 22X65X17/18
2. NTN SX05A63NCS30 (91003-PL3-B04) 25X52X14/15
Pierwsze łożysko jest bez problemu dostępne, ale mam problem z drugim. Znalazłem takie http://www.rufus.pl/home/1896-lozysko-sx05a87nc-25x52x1415-lozysko-skrzyni-biegow-honda-ntn.html , które różni się symbolem(SX05A87NCS30PX1, a moje to SX05A63NCS30), wymiary mają takie same (25x52x14/15). Będzie pasować?