PDA

Zobacz pełną wersję : Troche więcej koników w D16y3

piateKK
30-03-15, 19:44
Witam, jestem nowym nabywca hondy civic z silnik D16Y3. Mam pytanie czy w tym silniczku mozna podnieśc moc tak do 140/150km. a jesli tak to w jaki sposob?

Bartko
31-03-15, 08:33
czy w tym silniczku mozna podnieśc mocmożna

w jaki sposob?trzeba wyłączyć lenistwo i trochę poszukać i poczytać.

Tiga
31-03-15, 23:04
Czytac, czytac, czytac. Wszystko sie da, zaleznie od posiadanej gotowki i umiejetnosci oraz mozliwosci. Jezeli chcesz osiagnac taki wynik niw wydajac wiecej jak 1500 zl to odrazu mozna temat odpuscic. Podstawowe modyfikacje jak w kazdym silniku wolnossacym, czyli dolot, wydech, strojenie, krotka skrzynia biegow; po takim zabiegu nalezy zajac sie zawieszeniem i hamulcami obowiazkowo. Najszybciej, najlepiej i chyba najtaniej bedzie swap na VTEC SOHC. Ale to dalej nie bedzie okolice 150 KM.

piateKK
01-04-15, 18:11
Zimny dolot, wydech przelotowy mam. Planuje teraz zabrac sie za robienie hybrydowej skrzyni biegów. Co do tego swapa na VTEC SOHC to chodzi dokladnie o?(dopiero sie ucze dlatego wole zeby wypowiedzial sie ktos obeznany) domniemam ze chodzi o zmiane glowicy?

MichałCK
01-04-15, 18:59
Chodzi o SWAP silnika na D16 z VTEC, lub sama głowica VTEC z potrzebnymi rzeczami (komp, wiązka itp)