PDA

Zobacz pełną wersję : honda Bardzo słaba

lopatkaa
29-03-15, 11:56
Witam posiadam honde Civic 1.3 75km LPG.
Mam problem w postaci takiej że auto jest bardzo słabe.jadąc pod góre musze redukować czasem nawet do jedynki.
Na benzynie jak wcisne gaz do końca to tak jakby zalewało.A i jeszcze jak odpalam na benzynie rano to na poczatku chodzi tak jakby na 3 gary tzn nierówno po chwili gdy potrzymam na obrotach uspokaja sie i chodzi równo.
Prosze o pomoc gdyż jest to uciażliwe zastanawiac sie czy wjade pod góre :D
Z góry dzięki

remo_02
30-03-15, 23:20
Jak dlugo masz gaz?kiedy ostatnio wymieniales filterek i byles na regulacji?

Chwalisław
02-04-15, 11:46
Dobra, mam podobny problem. Może przyspieszenie nie trwa tydzień czy dwa ale wyraźnie z oporem jedzie pod górę. Odnośnie falowania to również aczkolwiek nie zawsze się to przytrafia. Bywa, że przy odpaleniu pracuje dziwnie niespokojnie. Lekko falują obroty a czasem nawet i zgaśnie. Po chwili się stabilizuje wszystko choć na zimnym silniku trzeba przy starcie z jedynki dodać więcej gazu bo się zakaszle. Gaz był dosłownie zamontowany kilka tygodni temu. Gazman twierdzi, że "ten typ tak ma". Znacie kilka chwytów by spróbować wpierw drogą chałupniczą uporać się z tą zagwozdką przed wyruszeniem do innego speca?

lopatkaa
02-04-15, 19:08
Gaz był już jak kupiłęm zalożony w 2009 r . filterek wymieniany niedawno reduktor po regeneracji. gaz ustawiany

dodam jeszcze ze ciezko rozbujac to autko.Od 90 km/h jest bardzo zamulony. z trudem jedzie 100

bunkerites
03-04-15, 09:27
Byc moze chodzi ci na 3 gary !.Mialem tak w astrze 2.0.Na 90% czeka Cie remont badz auto na szrot

Chwalisław
03-04-15, 10:27
Nie jestem geniuszem motoryzacji ale gdyby pracował na 3 to dałoby się to odczuć podczas jazdy samochodem. Rzucanie, szarpanie i ogólny dyskomfort. Taka sytuacja zdarza się na dosłownie kilka sekund i nie zawsze. Później pracuje równo i odnoszę wrażenie, że ciszej niż na benzynie. Też mam wrażenie, że auto przyspiesza porównywalnie do benzyny ale od wspomnianych 90 wzwyż, idzie mu z większym już trudem. Na gazie przejechałem góra 2000 km i liczę, że wszystko to kwestia lepszego ustawienia. Może, układ zapłonowy też swoje 10 groszy daje. Świece, przewody...

jwp
05-04-15, 02:44
wydaje mi się że gaz ustawiony za ubogo . ,reduktor mimo ze po regeneracji może też już nie być "ok" ,ale na początek Kable ,świece ,filtr powietrza. , checka ci nie wywala ? ,auto na benzynie jedzie o wiele lepiej ?

Chwalisław
05-04-15, 09:12
Lampka się nie świeci a czy na benzynie jeździ lepiej...? Wydaje mi się, że może minimalnie lepiej lecz od wspomnianego 90 km wzwyż idzie już gorzej. Na początku tygodnia będę wymieniał już bardzo sfatygowane świece i przewody więc zdam relację.

jwp
05-04-15, 14:51
jeśli i na benzynie i na gazie idzie gorzej sprawdził bym jeszcze ustawienie zapłonu i stan palca w kopułce :)

lopatkaa
07-04-15, 18:37
a u mnie wymienione świece kable filtr powietrza olej. Mam pytanie czy moze sie cos takiego dziać moze przez przestawiony zapłon bo widze ze aparat byl dokupiony na szrocie chyba bo korektorem cos tam napisane jest.albo rozrzad przeskoczył?

remo_02
10-04-15, 20:24
Moze byc rozrzad,aparat,reduktor,gaznik rozlegulowany,spaprana instalacja gazowa,trzeba posluchac zobaczyc,gdybac to my tu sobie mozemy.
Odnosnie gazu w d13 jest to jedna wielka zezba,kombinacje z mikserem,problem z obrotami to sa standardy niestety.
Powiem ci ze zeby dojsc ladu z gazem musisz miec ogarniety temat na pb,bez tego szkoda na sile sie mordowac bo i tak nic nie ustawisz,ogarnij temat zaplonu i rozrzadu i pisz jakie wnioski.
Ciekawi mnie jak masz gaz zalozony,cyknij jakies foty z pod maski.

A i jak chcesz zeby hanka odrzyla zarowno na lpg jak i pb to pomysl nad zalozeniem blosa,powiem z doswiadczenia ze warto:D