Zobacz pełną wersję : sprzęgło sprężarki klimatyzacji - padnięta sprężarka
Panowie taka sprawa, zdaje się padła sprężarka klimatyzacji, nie wiem jaki powód. Podczas jazdy na trasie ~1 tys. km, tempo do 180km/h kilka razy użyłem kilimy, chyba niepotrzebnie. Niedaleko domu usłyszałem dziwny dźwięk spod maski, jakby dosłownie silnik kończył żywot do tego falowanie obrotów, na światłach gasnący silnik. Z duszą na ramieniu przejechałem ostatnie 20km, w domu posłuchałem, pooglądałem, dźwięk na 99% dochodzi ze sprężarki, jeden wielki zgrzyt. Klimatyzacja nie działa w pozycji on nie zapala się dioda. Przeszukałem forum i chyba jestem pierwszym przypadkiem w historii? Na serwisie coś zje.... ?
Pytanie 1 jak zdjąć pasek, gdzie tam jest śruba, oglądam z góry nie widzę tam regulacji?
Pytanie 2 co się stało? Zimą, niespełna dwa miesiące temu byłem na napełnianiu czynnika i oleju.
Pytanie 3 Co zrobić, regenerować, kupić używkę? Jeśli regenerować to gdzie, jeśli używka, to która?
1. Zdejmij pasek od pompy wspomagania - pompę również i przesuń ją w bok (jeśli tego nawet nie ogarniesz to w ogóle się nie bierz). Wtedy zobaczysz jak napinany jest pasek od klimy. Poluzuj rolkę kluczem 14mm i śrubą napinającą na klucz 10mm skreć śrubę żeby rolka się opuściła pasek dało się zdjąć. Odpal auto i słuchaj co się dzieje. Może sama rolka napinacza zdechła. Pokręć nią na sucho jak będziesz miał zdjęty pasek.
2. Nie wiem, wróżbity macieja na forum nie szukaj.
3. Najpierw sprawdź co zdechło patrz pkt. 1 następnie kupuj części. Jeśli sprężarka umarła to kupisz używaną za śmieszne pieniądze (np. ode mnie :) ) bo regeneracja jest bez sensu.
chudypiter
29-03-15, 01:03
Jak sprężarka się zatarła, to musisz wyczyścić cały układ, bo opiłki zniszczą kolejna sprężarkę. Może tylko sprzęgło się uszkodziło?
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 2
HEG8, ad2, słusznie...
Dziękuję za odpowiedzi. Swoją drogą, dopiero co się cieszyłem z hondy jaka niezawodna i masz.... tak się odwdzięcza.
Jakby ktoś kiedyś szukał, procedura demontażu paska jest opisana w manulau do aerodecka.
https://www.dropbox.com/s/zjehpnddz9pa1sc/AERO98.pdf
Jak ocenić czy uszkodzone jest sprzęgło czy sama sprężarka?
Rozłączyłem pasek i nastała cisza. Łożysko napinacza sprawne.
W manualu jest sposób sprawdzania elektrosprzegla, ale jego wymiana jest nieoplacalna, wymieniaj cala sprężarke, pamietaj o osuszaczu. Dodatkowo sprezarka powinna miec zatkane otwory po przewodach po demontazu, zeby wilgoć sie nie dostawala, wielu sprzedawców olewa to a pozniej taka uzywana "super" sprezarka pada po kilku miesiacach i robota od nowa
W manualu jest sposób sprawdzania elektrosprzegla, ale jego wymiana jest nieoplacalna, wymieniaj cala sprężarke, pamietaj o osuszaczu. Dodatkowo sprezarka powinna miec zatkane otwory po przewodach po demontazu, zeby wilgoć sie nie dostawala, wielu sprzedawców olewa to a pozniej taka uzywana "super" sprezarka pada po kilku miesiacach i robota od nowa Ok, zatkane otwory... chyba takich nie widziałem na allegro.
Co masz na myśli pisząc "pamiętaj o osuszaczu"? Trzeba kupic nowy?
Osuszacz powinno sie wymieniać przy kazdym rozszczelnianiu ukladu klimatyzacji, zeby zminimalizować wilgoć w ukladzie, niewszyscy to robi. Z sprezarkami to przerabialem, kupilem za 30 zl sandena polezal w piwnicy, zalozylem i padl po 5 miesiącach. Jak wymienisz sprężarke to wspomnij o tym przy dobijanu klimatyzacji zeby mechanik wlal wiecej oleju
Dzięki doczytałem co i jak. Tutaj jest dużo na temat serwisowania klimatyzacji:
http://www.laser-sinex.pl/