PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana klocków hamulcowych

saskłacz
28-03-15, 17:54
witam,wymieniam właśnie klocki w moim civicu .Wszystko było ok do czasu próby założenia klocków, mianowicie ni jak nie mogę cofnąć tłoczków,(w przodzie nie było problemów) a z tyłu nie ma szans. Zdaje mi się że lekko wygina jarzmo a tłoczek nie puści. Dodam jeszcze że stare klocki nie były starte jednakowo tzn.z jednej strony tarczy były dobre(mniej więcej połowę klocka)a z drugiej klocek był starty po skosie (grubość klocka mniej więcej połowa z drugiej strony starty do blachy)tak jak by nie równo się ułożyły a klocki brały tylko środkiem tarczy.Czy to jest normalne żeby nie dało się cofnąć tłoczka i ewentualnie czy można to naprawić.

fokusek
28-03-15, 18:02
Z tyłu tłoczek trzeba wciskać i obracać, samo wciskanie nic nie da. Warto zaopatrzyć się w taki zestaw http://allegro.pl/zestaw-do-wyciskania-naprawy-tloczkow-hamulcowych-i5035474765.html, znacznie ułatwia pracę.

saskłacz
28-03-15, 19:53
Dzięki za pomoc postaram się nie urwać wszystkiego :)

robak49
29-03-15, 00:03
Z tylu tloczka sie nie wciska a wkeca. Z tego co naisales wynika ze na tloczku kest wrzer i dla tego noe rowno scina klocki. Nalezy taki tloczek wypchac do konca uzywajac hamulca noznego zdjac nagar i wkrecic tloczek spowrotem i oczywiście po tym zabiegu trzeba odpowietrzyc caly uklad

saskłacz
29-03-15, 07:33
Teraz wiem po co tłoczek ma rowki nic czeka mnie monopol i biegusiem do garażu hehe jeszcze raz dzięki za pomoc. :rolleyes:A nagarów na tłoczkach nie ma bo sprawdzałem brałem pod uwagę niewłaściwe ich docieranie przez poprzedniego właściciela
:p