PDA

Zobacz pełną wersję : Nierowne sily hamulcow na przodzie

gregorb
16-10-05, 15:35
Wczoraj w ramach promocji darmowego przegladu w jednym z serwisow mechanik po kontroli hamulcow na hamowni zwrocil mi uwage ze przy lekkim wcisnieciu hamulca, prawe kolo bierze mocniej niz lewa strona. Przy pelnym wcisnieciu hamulca wszystko jest ok, tzn. sily sa wyrownuja sie. Auto mi w ogole nie sciaga teraz jak jest jeszcze sucho, tak samo jak pada rowniez deszcz. Jednak zastanawiam sie co bedzie jak bedzie slisko i bede chcial delikatnie przyhamowac. Klocki sa na pewno dobre, tarcze wygladaja na rowne. Grubosci nie sprawdzalem.
Wartosci przy lekkim wcisnieciu: 0.4 - lewa strona, 0.9 prawa strona.

Co moze byc tego powodem ? Czy stan plynu hamulcowego moze byc tego powodem ? Jakis czas temu sprawdzalem zawartosc wody i bylo tak an granicy koniecznosci wymiany. Moze zapowietrzenie ukladu ? Ale czy w tym przypadku nie objawialoby sie to rosnacym pedalem przy kilkukrotnym wcisnieciu ?

elmer
16-10-05, 22:16
A tył?

Ja stawiam, że tłoczek jest do wymiany w zacisku, względnie do przesmarowania i wymiany uszczelek.

elmer
16-10-05, 22:16
A tył?

Ja stawiam, że tłoczek jest do wymiany w zacisku, względnie do przesmarowania i wymiany uszczelek.

gregorb
16-10-05, 22:23
Tyl gra bez zarzutu. Jak pisalem wczesniej: nei czuje zadnego sciagania, jezdzilem na sucho i w deszcz rowniez. Wyszlo to przypadkiem jak bylem w sobote na darmowym przegladzie i roznica sil pojawia sie przy poczatkowym wcisnieciu pedalu.

gregorb
16-10-05, 22:23
Tyl gra bez zarzutu. Jak pisalem wczesniej: nei czuje zadnego sciagania, jezdzilem na sucho i w deszcz rowniez. Wyszlo to przypadkiem jak bylem w sobote na darmowym przegladzie i roznica sil pojawia sie przy poczatkowym wcisnieciu pedalu.

kuki500
17-10-05, 12:05
masz na 95 % tłoczek zapieczony z jednej strony pewnie nie mocno ale troszeczke miałem to samo hamowanie jest proste ale hamowanie nie było rowne na hamowni wymien tłoczek i odpowietrz hamulce dorbze i bedzie ok to koszt gdzies kolo 50 zł jak sam umiesz to zrobic

kuki500
17-10-05, 12:05
masz na 95 % tłoczek zapieczony z jednej strony pewnie nie mocno ale troszeczke miałem to samo hamowanie jest proste ale hamowanie nie było rowne na hamowni wymien tłoczek i odpowietrz hamulce dorbze i bedzie ok to koszt gdzies kolo 50 zł jak sam umiesz to zrobic

gregorb
17-10-05, 17:44
Czy koniecznie musze wymieniac czy tez wystarczy rozebrac zacisk i go wyczyscic papierkiem wodnym ?

gregorb
17-10-05, 17:44
Czy koniecznie musze wymieniac czy tez wystarczy rozebrac zacisk i go wyczyscic papierkiem wodnym ?

LIO
17-10-05, 18:16
rozebrac zaciski, przesmarowac tloczki, zobaczyc jaki stan gumek
bedzie chodzilo odpowiednio, to i bedzie poprawnie hamowac

LIO
17-10-05, 18:16
rozebrac zaciski, przesmarowac tloczki, zobaczyc jaki stan gumek
bedzie chodzilo odpowiednio, to i bedzie poprawnie hamowac