Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzypiace czapki/poduszki amotyzatorow

Liero
27-03-15, 21:20
Jak w temacie,od jakiegos czasu mam taki objaw,jadac po jakichkolwiek wybojach (droga zwirowa z wybojami np) praktycznie z kazdej strony slychac skrzypienie, dokladnie dzwiek ten idzie z amortyzatorow,a jeszcze dokladniej z czapki amortyzatorow , dokladnie w miejscu zetkniecia gumy czapki ze sprezyna..nie wiem czy to miejsce powinno byc czyms wysmarowane czy guma ta jest wymienna,ale jest to denerwujace , a napewno dzwiek dochodzi z tego miejsca,bo jak wyjme caly amor z auta i uginam go wlasnym ciezarem,to skrzypi tak samo.. ktos mial podobny problem i wie jak ogarnac sprawe?

Tiga
28-03-15, 06:59
Moze wyrobily sie gorne mocowania amortyzatorow a nie gumowe podkladki pod sprezyny?

And84
28-03-15, 09:42
Sprawdz też czy czasem nie skrzypi przekładka gumowa w czapce amora a dokładnie w miejscu gdzie wystaje gwint tłoczyska jest duża podkładka dociskana nakrętką i zdarza się że pod tą podkładką skrzypi .

Liero
28-03-15, 09:42
Tzn ? czapka - sama metalowa czesc? w jaki sposob miala by sie wyrobic , szczerze nie wiem w czym tkwi problem,dlatego pytam.

No wlasnie o tej gumie tez myslalem,no ale jesli to ona to co z tym zrobic ? nasmarowac , wymienic sam ta gume - czy sie da ?

kubaszow
28-03-15, 10:22
Jesli nie jestes pewny czy wlasnie tam skrzypi to psiknij wd40 jeden element i w trase, jesli dalej piszczy to piskasz nast. element i w trase itd. W ten prosty sposob znajdziesz piszczacy element.
Ja tak szukam piskow/skrzypien w zawieszeniu i zawsze znajduje to co chce.

Liero
28-03-15, 10:26
No dzis bede wyciagal cale amory z auta,wiec wszystko tam wysmaruje smarem i sie zobaczy co bedzie :) gdyby ktos jednak mial taki problem byl bym wdzieczny za konrketna odpowiedz co i jak z tym fantem jak rozwiazal sprawe.

kubaszow
28-03-15, 10:33
Jak wszystko nasmarujesz to nie znajdziesz przyczyny, smar za chwile sie wytrze i znowu zacznie piszczec.
Zanim wyciagniesz amory zrob jak pisalem, jesli po ktoryms wypsikanym elemencie zapadnie cisza bedziesz mial winowajce, wtedy mozesz wyciagac amor i dzialac z wadliwym elementem

Liero
28-03-15, 10:58
Niedlugo ide dzialac, w jednym nasmaruje gume czapki laczaca ze sprezyna,a w drugim nasmaruje ta gume w ktora wchodzi tloczysko i zobaczymy :)