Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przerywa radio po podgłoszeniu...

bednar_skc
26-03-15, 08:55
Witam,
Posiadam radio Pioneer wyzszy model ale juz ma z 5 lat, do tej pory nie było z nim problemow.

We wczesniejszej Hondzie obslugiwał 4 głosniki + wzmak i skrzynia blaupunkta.
w nowej hondzie obslugiwał przód 2 glosniki + tył 2 elipsy 6x9 i było ok,
Wczoraj podłaczyłem wzmak blapunkta pod czincz, wzmak pod akumulator i nowe głosniki Infinity z tyłu pod ten wzmak,
i teraz jak się podgłośni np na 2/3 mocy przerywa jakby płyta się zacinała...a przód jakby skrzeczał...

co to może być? Radio pociagnąc pod 12 z aku, czy może siada końcówka mocy??

KobiVILS
01-04-15, 00:44
A czy radio w jakis sposób, czeszczy przy zwiększonym poborze prądu ? tzn klima.ogrzewanie itp ?

Bado
01-04-15, 10:59
A jak pociągnąłeś kable od wzmaka?
Ktoś mi mówił aby kabel zasilający od wzmaka pociągnąć po jednej stronie a sygnałowe po drugiej stronie samochodu aby uniknąć zakłóceń

MarcinWL
02-04-15, 08:56
i teraz jak się podgłośni np na 2/3 mocy przerywa jakby płyta się zacinała...a przód jakby skrzeczał...

Nagraj to i wrzuć na youtuba, w najlepszej możliwej jakości.
Jak coś klęka w car audio to niestety trzeba sprawdzić wszystko po kolei, a i tak może się okazać że masz coś źle ustawione w radiu.

!markos
02-04-15, 10:27
Skrzeczy, bo zapewne wszystko jest przesterowane.

MarcinWL
02-04-15, 18:01
Skrzeczy, bo zapewne wszystko jest przesterowane.

Rozwiń myśl :D

A czy radio w jakis sposób, czeszczy przy zwiększonym poborze prądu ? tzn klima.ogrzewanie itp ?
Litości :(

Tak naprawdę winowajcą może być wszystko: sprzęt, kable, niepoprawny montaż, niepoprawna konfiguracja.
Forumowa wróżka jest na urlopie, szklana kula rozbita, a z fusów obecnie nikt nie wróży... na pytanie: trzeszczy - co jest nie tak? nikt Ci nie odpowie.
We własnym zakresie możesz sprawdzić to wkładając do swojego auta inne radio, albo przełóż wzmacniacz do innego samochodu - sprawdzisz czy nie są uszkodzone.

A na sam początek sprawdź ustawienia filtrów na wzmacniaczu i radiu, poprawności połączeń, potem podmieniaj kable i sprzęt - albo najlepiej daj komuś kto ma pojęcie rzucić na to okiem.

!markos
02-04-15, 18:08
Rozwiń myślOdpowiedz sobie na pytanie jaki rodzaj klienta zasila z radia rozkręconego na 2/3 elipsy 6x9 w półce i przedni zestaw. Tak jaśniej? Wierzysz, że gość ma pojęcie o tym co tak właściwie robi pokrętło gain na wzmacniaczu? W radiu pewnie max podbicie wszystkiego, to skrzeczy, bo nie jest w stanie oddać tyle mocy ile się od niego oczekuje.

MarcinWL
02-04-15, 23:19
Odpowiedz sobie na pytanie jaki rodzaj klienta zasila z radia rozkręconego na 2/3 elipsy 6x9 w półce i przedni zestaw. Tak jaśniej? Wierzysz, że gość ma pojęcie o tym co tak właściwie robi pokrętło gain na wzmacniaczu? W radiu pewnie max podbicie wszystkiego, to skrzeczy, bo nie jest w stanie oddać tyle mocy ile się od niego oczekuje.

Pracowałem 5 lat w sklepie gdzie mieliśmy również car audio, i takich klientów jest 90% :)

!markos
03-04-15, 06:22
Dlatego dziwi mnie Twoja prośba o wyjaśnienie :p

bednar_skc
04-04-15, 12:10
Ej bez przesady ;)

Wszystko jest ustawione w radiu na 50%,
nie jestem jakims tam znawca car audio ale cos wiem ;)

Wzmak podlaczony pod aku , kiedys gral na nim glosnik basowy, ale teraz lezal to chcialem go wykorzystac by podlaczyc tylne elipsy...

Tak wiec , polaczenie wydaje sie ok wszystkiego...

!markos
04-04-15, 12:37
Co poza głośnością można ustawić w radiu "na 50%"? Czy użyłeś sygnału testowego i multimetru, żeby ustawić pokrętło gain na wzmacniaczu?

lozek
04-04-15, 14:49
Co poza głośnością można ustawić w radiu "na 50%"? Czy użyłeś sygnału testowego i multimetru, żeby ustawić pokrętło gain na wzmacniaczu?

Podbicie danych czestotliwości w EQ. :)
nie spieram się w temacie oczywiście, tak tylko odpowiedziałem na zadane pytanie.