PDA

Zobacz pełną wersję : Zawieszenie przód - jak często i co wymieniacie?

CMC
26-03-15, 08:51
Witam

Wymieniałem jakieś 6-7 miesięcy temu w przednim zawieszeniu całe wahacze, gumy stabilizatora i końcówki drążków. Miałem luzy na sworzniach i słabą jedną końcówkę, co już zaczynało być słychać. Teraz jednak po zmianie kół na letnie słyszę piszczenie z zawieszenia podczas wolnej jazdy po nierównościach. Czy to auto ma jakieś newralgiczne punkty w zawieszeniu, które po prostu szybko "lecą"?
Podczas montażu zauważyłem, że mechanik montując gumy stabilizatora smarował je jakimś smarem - czy żeby łatwiej weszły czy może to tak ma być i smar już się utlenił i to one piszczą?
Wymieniacie regularnie jakieś części zawieszenia w tym aucie?

buri
26-03-15, 09:39
ja na aktualne 210 kkm przelotu wymienialem w zawieszeniu większośc cześci ale tylko raz (mniej wiecej w kolejnosci), mocowania gorne amortyzatorow, amory przod, pozniej tyl, lacznki stabilizatora, tuleje tylne przednich wahaczy, tuleje belki i gumy stabilizatora. kilka miesiecy temu wymienilem ponownie jedno gorne mocowanie wraz z lożyskiem bo mnie denerwowalo 'jęczeniem' przy przejechaniu przez muldy
łącznik stabilizatora jeden tez niby wymienialem 2x ale podejrzewam,ze mnie w aso zrobili w ..uj, bo padl mi jeden i przywiozlem pare oem łącznikow każąc wymienic obydwa i po pół roku padł mi łącznik po drugiej stronie

dublo2
26-03-15, 09:41
Witam,

Samochód kupiłem sprowadzony z Włoch, lekko ponad 2 lata temu. Od tego czasu zrobiłem po polskich drogach ok. 35 tkm - gdy kupiłem zawias był pełen oryginał (przebieg 88 tkm), wymieniane były tylko tarcze i klocki przód (przez poprzedniego właściciela). Jakieś dwa miesiące temu wymieniałem po raz pierwszy coś w tym samochodzie, tj. gumy tylne wahacza przedniego (po dwóch stronach) - oczywiście kupiłem poliuretany z deuter, z Olkusza. Na obecną chwilę to jest jedyne co zrobiłem (+ klocki przód - teraz, niedawno) w tym samochodzie od momentu zakupu. Na obecną chwilę nic nie stuka, puka, samochód trzyma się "kupy" :D
Sorki, że to wygląda, że trochę się chwale ale tak jest, co mnie niezmiernie cieszy ;)

Pozdrawiam

CMC
26-03-15, 10:03
Samochód jest i tak sztywny więc na poliuretanie nie ma już całkowicie masakry? Słyszałem kiedyś, ale to w innym aucie, że ktoś wymienił tuleje na poli i po jakimś czasie wahacz mu pękł bo te tuleje nie amortyzowały tylko były właśnie tak sztywne, że to było przyczyną :/

dublo2
26-03-15, 10:32
Samochód jest i tak sztywny więc na poliuretanie nie ma już całkowicie masakry?
Moje odczucia są takie: na dziurach nie ma dla mnie żadnej różnicy (oczywiście poliuretany kupiłem czerwone, a nie żółte), natomiast w zakrętach lepiej się trzyma niż seryjnie (na gumach oem) ;)

szybkowar
29-03-15, 00:04
kilka miesiecy temu wymienilem ponownie jedno gorne mocowanie wraz z lożyskiem bo mnie denerwowalo 'jęczeniem' przy przejechaniu przez muldy

z ciekawości... co było nie tak z górnym mocowaniem amortyzatora? Bo to że łożyska amortyzatora padają i zaczynają jęczeć to u nas normalne ale o potencjalnych usterkach mocowania nic nie slyszałem...

russso
29-03-15, 09:12
Witam wszystkich!
Mam do Was pytanie, ponieważ ostatnio na przeglądzie mi wyszło ze mam do wymiany lewy przedni wahacz. I nie wiem jaki założyć znalazłem na allegro np. taki: http://allegro.pl/wahacz-honda-civic-viii-fn-fk-ufo-05-lewy-nty-i5096292899.html , i nie wiem czy będzie dobry. Bardzo was proszę o opinie czy będzie dobry albo namiary na jakies wahacze.
Pozdrawiam!

prz3mo
29-03-15, 12:47
Witam wszystkich!
Mam do Was pytanie, ponieważ ostatnio na przeglądzie mi wyszło ze mam do wymiany lewy przedni wahacz. I nie wiem jaki założyć znalazłem na allegro np. taki: http://allegro.pl/wahacz-honda-civic-viii-fn-fk-ufo-05-lewy-nty-i5096292899.html , i nie wiem czy będzie dobry. Bardzo was proszę o opinie czy będzie dobry albo namiary na jakies wahacze.
Pozdrawiam!

Pasował będzie, ale to słaba firma.

CMC
29-03-15, 16:57
Witam wszystkich!
Pozdrawiam!

Ja u siebie zakładałem z jednej strony tej firmy i miał za krótko nagwintowany jakiś otwór, trzeba było dawać podkładkę albo gwintować samemu, ale jak się coś nagwintuje/ruszy to można zapomnieć o gwarancji. Teraz coś mi właśnie piszczy po ok. pół roku od montażu więc jak sprawdzę to się okaże, czy to przypadkiem nie ten feralny wahacz, ale zobaczymy. One kosztują śmieszną sumę w porównaniu z czymś bardziej markowym - do wyboru miałem właśnie te za 240 zł albo markowe za 750 zł/szt, a robiłem całe zawieszenie z przodu, więc postanowiłem zaryzykować i sprawdzić te tańsze.

russso
29-03-15, 18:00
A ten: http://allegro.pl/honda-civic-ufo-06-wahacz-dolny-lewy-prawy-przod-i5220199959.html

kusiu
29-03-15, 18:33
Wahacz jest aluminiowy, ktoś pisał o regeneracji i był bardzo zadowolony, tylko nie pamiętam kto..

marcin001984
29-03-15, 19:07
Witam wszystkich!
Pozdrawiam!

Powiem Ci tak... nie kupuj gówien. Jak kupiłem swój samochód dopiero po dłuższym czasie okazało się że wahacz był lekko wygięty przy sworzniu. Chciałem zaoszczędzić i kupiłem nie OEM tylko podróbę w japo-moto. Po roku jjeżdżenia okazało się że sworzeń jest całkowicie luźny. I tym razem kupiłem wahacz po regeneracji. OEM wahacze wytrzymują dość długo, więc w podróbki się nie baw. Albo regeneracja, albo nowy OEM

Nietrwałym elementem w ufokach jest też maglownica. Przy okazji wymiany wspomnianego wahacza kupiłem używkę za 500 zł po niewielkim przebiegu i śmiga. Ale jak długo? Tego nie wie nikt

CMC
30-03-15, 13:34
Jestem ciekaw jak wygląda regeneracja takiego sworznia, a jaki to koszt? Rozbierają go i co dalej, tam coś się w nim zużywa? Skąd oni biorą części do sworzni? Czy upychają wióry dają gęsty smar i jazda :)
Regeneracja maglownicy z montażem to koszt ok. 800-1000 zł, więc moim zdaniem bardziej się opłaca ją zregenerować i mieć chociaż gwarancję na te dwa lata, że będzie spokój.

Lucas.FK2
01-04-15, 09:22
W warszawie znam jedną firmę która by się podjęła regeneracji sworznia. Robią cały czas sworznie do cieżarówek. Mała firma i w ciągu do godziny max byłby nowy sworzeń :)

buri
01-04-15, 12:00
z ciekawości... co było nie tak z górnym mocowaniem amortyzatora? Bo to że łożyska amortyzatora padają i zaczynają jęczeć to u nas normalne ale o potencjalnych usterkach mocowania nic nie slyszałem...

ta 'miseczka' metalowa w mocowaniu, w ktorą wchodzi trzpień amortyzatora oberwala sie po obwodzie...
najpierw z lewej a pozniej z prawej strony - w aso jeszcze to robilem to dziwili sie, ze mi amortyzator gdzies bokiem nie wyszedl

kusiu
02-04-15, 00:27
Mi na większych nierównościach, dołkach lub jak w jadę w jakąś dziurę coś "stuknie" odgłos z prawego przedniego koła siedząc w fotelu kierowcy i nie mogę dojść co to :/ Miał ktoś coś podobnego?

szczepar
02-04-15, 08:11
Mi na większych nierównościach, dołkach lub jak w jadę w jakąś dziurę coś "stuknie" odgłos z prawego przedniego koła siedząc w fotelu kierowcy i nie mogę dojść co to :/ Miał ktoś coś podobnego?

Jak stuka tylko przy najechaniu prawym kołem na nierównośc (np dziura) , a nie stuka jak pokonujesz "leżącego policjanta" to łącznik stabilizatora do wymiany.
Po za tym do sprawdzenia czy nie spadł odbój :)

irecki26
02-04-15, 08:43
Jak stuka tylko przy najechaniu prawym kołem na nierównośc (np dziura) , a nie stuka jak pokonujesz "leżącego policjanta" to łącznik stabilizatora do wymiany.
Po za tym do sprawdzenia czy nie spadł odbój :)

Ja tak mam, wymieniłem łączniki okazało się ,że niestety to wina maglownicy. Na szarpakach Ci nic nie pokaże, podnieś na podnośniku i wtedy popatrz

kusiu
02-04-15, 08:50
Witam, dzięki serdeczne za sugestie :) jak pokonuję "lezącego policjanta" to jest cisza, stuknie mi na większym dołku dopiero.. Łącznik stabilizatora po czym poznać że jest do wymiany? Odbój jest na swoim miejscu :)

irecki26@ wątpię żeby była to maglownica, jeśli auto jest w powietrzu na co zwrócić uwagę? :)

kobert
02-04-15, 08:59
maglownice raczej slychac na malych dolkach,jak w drgania zawias wpadnie,ale to takie wrozenie z fusow,moga to byc tuleje,moze amor,wszystko moze byc:) trzeba zajrzec pod wóz

prz3mo
02-04-15, 11:14
Ja z kolei mam takie "pyknięcie" zaraz gdy ruszę, lub czasem gdy dohamowuję. Odgłos przypomina terkotanie przegubu, ale to chyba nie przegub bo jest to tylko jedno "pyk" i koniec. Jakiś pomysł?

kusiu
02-04-15, 11:29
maglownice raczej slychac na malych dolkach,jak w drgania zawias wpadnie,ale to takie wrozenie z fusow,moga to byc tuleje,moze amor,wszystko moze byc:) trzeba zajrzec pod wóz

Problem w tym że kilka osób zaglądało i nie wie co to może być 3 razy na różnych trzepakach i dalej nie wiedzą :D ******* mieszkam w mieście gdzie nie ma kompetentnych mechaników, może ktoś poleci kogoś z małopolski Tarów, etc.? :) Jeżeli znacie kogoś to proszę pisać PM lub tutaj dać znać :)
P.s Amortyzatory każdy mówi że pracują jak nówki :)

agrttc
02-04-15, 11:48
Jak Ci się chce jechać pod Kraków to jedz do Kokotowa albo Morawicy. Chyba najlepsi spece od hond w okolicy :)
W Tarnowie i okolicach też szukam speca ale jakoś mi to kiepsko idzie :)

szybkowar
02-04-15, 18:41
Po za tym do sprawdzenia czy nie spadł odbój

Odbój nie ma szansy spaść bo siedzi w łożysku. Może spaść osłona ale ona nie stuka.

szczepar
02-04-15, 20:30
Odbój nie ma szansy spaść bo siedzi w łożysku. Może spaść osłona ale ona nie stuka.

To mało wiesz.
Poszukaj na forum to znajdziesz informację o tej popularnej usterce w tym modelu.

szybkowar
02-04-15, 23:04
Być może we wcześniejszych rocznikach. Miałem w ręce łożysko z 2008 i trzeba je było rozebrać żeby odbój wyciągnąć.

szczepar
02-04-15, 23:53
Być może we wcześniejszych rocznikach. Miałem w ręce łożysko z 2008 i trzeba je było rozebrać żeby odbój wyciągnąć.

W roczniku 2006 też teoretycznie trzeba rozebrać łożysko aby wyjąc odbój - teoretycznie bo karb odboju przestaje istnieć na skutek degradacji materiału - kruszy się.
W którymś momencie wprowadzili nowy materiał i problemy się skończyły - co nie znaczy że magicznie został rozwiązany problem starszych samochodów.
Rozwiązanie konstrukcyjne jest takie samo, jedynie materiał zmienili.

MałyLuk
03-04-15, 08:05
Jak Ci się chce jechać pod Kraków to jedz do Kokotowa albo Morawicy. Chyba najlepsi spece od hond w okolicy :)
W Tarnowie i okolicach też szukam speca ale jakoś mi to kiepsko idzie :)

Potwierdzam w okolicach Krakowa ludzie - posiadacze hond, polecają Morawicar (Morawica w okolicach Balic), albo właśnie spece z Kokotowa (okolice wieliczki).

CMC
03-04-15, 08:12
Ja z kolei mam takie "pyknięcie" zaraz gdy ruszę, lub czasem gdy dohamowuję. Odgłos przypomina terkotanie przegubu, ale to chyba nie przegub bo jest to tylko jedno "pyk" i koniec. Jakiś pomysł?

Może to koło dwumasowe albo jakaś poduszka silnika/skrzyni. Ale chyba bardziej koło. Musiałbyś przy za niskich obrotach wrzucić wyższy bieg i wcisnąć mocno gaz - jeśli wtedy usłyszysz stuki to koło dwumasowe. Można też próbować na postoju zaciągnąć ręczny i próbować ruszać z dwójki na półsprzęgle, kiedyś jak chciałem kupić auto i miało wywaloną dwumasę to taki test to wykazał.

prz3mo
03-04-15, 15:17
W 1.8 jest koło dwumasowe?

irecki26
03-04-15, 18:18
W 1.8 jest koło dwumasowe?

nie ma!!!!!!!!!!

prz3mo
03-04-15, 18:19
nie ma!!!!!!!!!!

To było pytanie retoryczne :)

Hayabusa
03-04-15, 19:10
Dzwoniłem ostatnio do ASO w sprawie regeneracji maglownicy.
Gościu mi powiedział, że wycierają ? się tulelki w maglownicy i stąd są stuki.
Generalnie stwierdził, że można z tym jeździć.

irecki26
03-04-15, 20:18
Dzwoniłem ostatnio do ASO w sprawie regeneracji maglownicy.
Gościu mi powiedział, że wycierają ? się tulelki w maglownicy i stąd są stuki.
Generalnie stwierdził, że można z tym jeździć.
Można, nie zagraża to bezpieczeństwu ale jest cholernie wkurzające...
Regulując ostatnio zawory rozmawiałem z Jarkiem z Pszczyńskiej, ma na warsztacie magiel. Mowił zeby sie odezwac za miesiąc bo ma znaleźć na to jakis skuteczny patent.

prz3mo
04-04-15, 10:44
Z tym maglem to Honda nie radzi sobie (albo nie chce poradzić) od wielu generacji wstecz.

kusiu
04-04-15, 15:57
Z tą maglownicą/przekładnią jest jakaś alternatywa, może się ktoś pochwalić? :) Czy należy kupować używkę i wymienić i czekać kiedy znowu będzie stukać/pukać ?

CMC
07-04-15, 09:42
Nie ma, ale kolega nie miał w podpisie jakiego auta dotyczy problem, więc myślałem, że chodzi o Diesla :)

Krzyś 00
24-04-15, 10:31
Witam,proszę o pomoc w diagnozie co może być przyczyna głuchego puknięcia gdy skręcone przednie koło wpadnie w dołek,mam nowe amorki ,górne mocowania ,tuleje na wahaczach i gumy na drążku stabilizatora a mimo to nadal jest głuchy stu po wpadnięciu koła w głębszy dołek,jakieś sugestie ?

piter7766
24-04-15, 13:54
Witam,proszę o pomoc w diagnozie co może być przyczyna głuchego puknięcia gdy skręcone przednie koło wpadnie w dołek,mam nowe amorki ,górne mocowania ,tuleje na wahaczach i gumy na drążku stabilizatora a mimo to nadal jest głuchy stu po wpadnięciu koła w głębszy dołek,jakieś sugestie ?

Jak łatwo się domyślać,pozostają albo łączniki stabilizatora,albo najbardziej pasująca do Twoich objawów to maglownica- resztę jak napisałeś masz już wymienioną :)

And84
27-04-15, 19:40
ostatnio wymieniałem odboje wraz z osłonami z przodu w FN1 z czystym sumieniem polecam zamienniki Monroe wszystko pasuje idealnie kto wie czy nie lepiej jak te nie specjalne oemowe
Przed wymianą było skrzypienie i inne dziwne odgłosy z przodu a z jednej str. sztyca mocno przytarta od odboja po wymianie cisza .