Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : P0135 Błąd grzałki pierwszej Lambdy - Co zrobić?

surian
23-03-15, 08:34
Panowie dziś przywitał mnie w moim czarnym przecinaku błąd p0135, miał ktoś takiego złośliwca i jakoś się go pozbył?
Błąd pojawia się natychmiast po skasowaniu.
Rozumiem że to błąd odczytu sondy, ale pytanie czy od razu wymieniać sondę, czy może go powodować jakaś pierdoła która powoduje ze wskazania sondy są niewłaściwe?
Widziałem w archiwum że ktoś posiadał/posiada
spory zapis Postępowania diagnostycznego od mechanika ASO
Moglibyście mi go podesłać?
Pozdrawiam.

robak49
23-03-15, 10:45
Blad grzałki? Sonda lambda to nie swieca zarowa. Raczej nic nie moze zaklucic pracy sondy. proponuje wymienic odrazu bo jak zaniedbasz to katalizator może na tym ucierpiec

surian
23-03-15, 12:35
Blad grzałki? Sonda lambda to nie swieca zarowa. Raczej nic nie moze zaklucic pracy sondy. proponuje wymienic odrazu bo jak zaniedbasz to katalizator może na tym ucierpiec

Zdecydowanie błąd PODGRZEWACZA sondy lambda, jak wiadomo sonda poprawnie pracuje w okolicach 300 stopni C więc w pierwszych chwilach po zapaleniu samochodu jest ona podgrzewana właśnie grzałką, później nie jest to już istotne ponieważ spaliny dostatecznie ją ogrzewają, jednak Błąd obwodu p0135 wywala nadal.

Więc może ktoś wie jakie są newralgiczne punkty obwodu grzałki sondy lambdy nr1 (tej przed katalizatorem).

robak49
23-03-15, 12:50
Aha. Sry wlasnie czytalem artykul ktory mowi ze tez istnieja takie sondy .

itor
25-03-15, 17:21
albo przerwa w okablowaniu albo zwarcie