PDA

Zobacz pełną wersję : Zwrotnica?- proszę o informację

girl123
20-03-15, 15:49
Witam
Zakupiliśmy z mężem Honde Civic 1.6VTEC z 2002r. Po zakupie odstawiliśmy go do serwisu- miały być wymienione końcówki drążków lub całe drążki po czym okazało się, że coś jest nie tak... Po zakupie przejechaliśmy tym samochodem ok. 1000km na "półtora raza" wkręconych końcówkach... w serwicie zamówili oryginalne końcówki, drążki żeby porównać to wszystko jak się okazało było z tym wszystko ok. Suma sumarum dostaliśmy informacje, że samochód nie nadaje się do jazdy, że najprawdopodobniej do wymiany jest zwrotnica lub przekładnia... Niestety nie mają tutaj parametrów (serwis KIA- tylko taki jest u nas w mieście) więc nic z tym nie zrobią, musimy udać się gdzie indziej. Teraz moje pytanie: jaki może być koszt wymiany? Będę wdzięczna za wszystkie informacje.

Dodaj jeszcze że auto po puszczeniu kierownicy jedzie prosto, nie ściąga go w żadną stronę

Dziukonix
20-03-15, 16:07
Ale co jest nie tak źle się prowadzi, coś stuka ?

girl123
20-03-15, 16:17
Prowadzi się super tylko jak to w serwisie powiedzieli że nie nadaje się do jazdy, gdyż te końcówki trzymają się na półtora gwinta... i skwitowali że albo zwrotnica albo przekładnia do wymiany

robak49
20-03-15, 16:30
Po obu stronach jest tak samo? Czy serwis sprawdzal geometrie zawieszenia?

girl123
20-03-15, 16:41
Po obu stronach tak samo. Co do geometrii to nic nie mówili, przyznali tylko że sami nie wiedzą za bardzo co jest nie tak :/

według nich zwrotnica lub przekładnia ale nie są w stanie tego sprawdzić bo nie mają parametrów do hondy a jakby zamówili to nie mogliby ich zwrócić. Dlatego chciałam się dowiedzieć co Wy sądzicie na ten temat i jaki byłby orientacyjny koszt...

robak49
20-03-15, 19:40
Proponuje podjechac do dobrego mechanika nie serwisu i sprawrzic dobrze geometrie przed wymiana jakichkolwiek czesci. Nie podalas jeszcze przebiegu samochodu ale watpie zeby w 13 letnim aucie przekladnia byla do wymiany no chyba ze auto mialo ciezkie zycie

uczak
22-03-15, 00:04
Ja zrozumiałem to w ten sposób ze końcówka nakręca sie na drążek tylko półtora obrotu. Moim zdaniem założyli zły drążek i koncówki. Nie pomoże wymiana maglownicy.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

girl123
22-03-15, 21:59
pewien mechanik powiedział nam że już kiedyś miał podobny przypadek z hondą civic i okazało się że wystarczyło wymienić drazki na te od Rovera... Nie wiem czy to ma znaczenie że mamy amerykańską wersję Hanki... Czy amerykańska od japońskiej może różnic się drazkami... Co do przebiegu to 160 tys. ;)