Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spalanie oleju Y8

KromaR
20-03-15, 09:51
Cześć, szybkie pytanie, czy spalanie oleju 1l na 1 000km przy pałowaniu non stop jest w tym silniku normalne? Auto jeździ na sekwencji. Przy jeżdzie spokojnej w zimie nie bierze ani grama. Auto nie moje, sprzedajacego, który twierdzi ze spalanie oleju jest normalne przy jeździe w pełnym zakresie obr. Chce się po prostu upewnic

Jedras
20-03-15, 10:21
Nie jest to normalne... puszcza dyma jak dasz ostro w palnik czy może jak gaz odpuscisz...sprawdź kompresje czy w normie

KromaR
20-03-15, 10:48
O dymek zapomniałem zapytać, niedaleko mam wiec pewnie obejrzę :)

Nie jest to normalne... puszcza dyma jak dasz ostro w palnik czy może jak gaz odpuscisz...sprawdź kompresje czy w normie

Jaka byłaby róznica między puszczaniem dyma po upuszczeniu gazu a daniu w palnik?

Jedras
20-03-15, 11:25
Jak puszcza na odpuszczonym to uszczelniacze a jak dajesz w palnik to bardziej pod pierścienie, może prowadnice zaworowe.. ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony :)

zgulec
20-03-15, 12:53
Pobór rzędu 1l na 1000km to juz spora chmura na wysokich obrotach + uwalony tył samochodu.

KromaR
20-03-15, 13:33
mała pomyłka, 0.5l na 1000km przy pałowaniu. Przepraszam za pomyłkę

And84
20-03-15, 14:45
Niech Ci powie szczerze ile bierze tego oleju w jeżdzie mieszanej albo od wymiany do wymiany . Choć prawdziwy pobór oliwy pewno poznał byś dopiero podczas własnego użytkowania no ale najprościej jest sprawdzić na dobrze rozgrzanym silniku czy puszcza dyma .

cosmo-pl
20-03-15, 15:35
Pewnie tak, ale w umowę wpisz, że jak bierze więcej, to mu oddajesz auto i zwraca pieniądze. Pobór spory. Jak jest kat, to chmury nie będzie