Zobacz pełną wersję : Kiera drży przy przyśpieszaniu.
Siema.
Mam ostatnio pewną przypadłość.
Po zmianie zimowych kół na letnie zaczęło mi trzęść kierownica przy prędkości około 120km/h i w trakcie depnięcia i przyśpieszania. A gdy puszczę nogę z gazu jak by ustępowało.
Koła leżały w piwnicy i w zeszłym roku były wyważane i przecież nie odpadły mi od leżakowania odważniki.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Koła założyłeś tak jak w zeszłym sezonie? Czy zamieniłeś przód z tyłem?
Dlaczego pytam. Otóż...
Mam mocno sfatygowane alusy, które zostawiłem sobie na zimę. Niby wyważone prawidłowo, ale dwie z nich mają lekko jajowaty otwór centrujący. Jeśli źle się spasuje przy zakładaniu, będzie telepało. Poprzednią zimę jeździłem i było ok. Na tę, która powoli się kończy, postanowiłem koła z tylnej osi dać na przód - telepało przy przyspieszaniu, właśnie w zakresie 110-120 km/h.
Przemęczyłem się jakoś, choć taka jazda do przyjemnych nie należy. Zaprzyjaźniony wulkanizator poradził, aby na następny sezon przetoczyć otwory i dać pierścienie centrujące. Bo felgi proste i wyważone przecież.
Teoretycznie jest jak w zeszłym sezonie. Ale chyba najpierw podjadę gdzieś na wyważenie.
mogło puścić zbrojenie opony od 'leżakowania' / jak lezą jedna na drugiej czasem może pstryknąć zbrojenie /
mogło puścić zbrojenie opony od 'leżakowania' / jak lezą jedna na drugiej czasem może pstryknąć zbrojenie /
Koła leżały po dwie sztuki,osobno przód i tył. Dlatego to wykluczam :)
przeguby, sworznie wszystko masz okej ?
Sponsorem objawu było to -->
https://lh4.googleusercontent.com/-xM6aDPFl8OM/VQf9ipX8a5I/AAAAAAAACpw/UsjvMqWXSac/w983-h553-no/DSC_0204.JPG
Dałem dupy jak młody! Farba po renowacji felg,gdzieniegdzie odprysnęła itp.... wiedziałem że ją się szlifuje,a tego nie zrobiłem :confused:
Co dziwne. W zeszłym roku zakładane nowe opony i jakieś tam odważniki były na felgach. Dziś wyważane jeszcze raz i facet pościągał z jednej a na drugiej dał 15 (było 30) bo podobno opony się ułożyły i że niby tak się robi z nowymi ze po 1000km trzeba jeszcze raz wyważyć . Nie widziałem :)
Dziękuje Panowie za chęć pomocy :)
(...) podobno opony się ułożyły i że niby tak się robi z nowymi ze po 1000km trzeba jeszcze raz wyważyć . Nie widziałem :)
O widzisz, o tym zapomniałem napisać. Też byłem zdziwiony, gdy mnie wulkanizator uświadomił, że koła z nowymi oponkami trzeba wyważyć po 1 lub 2 tyś. przejechanych km.
Ważne, że problem zlokalizowany i zlikwidowany. Szerokości!
A patrz mi nic nie powiedzieli jak nówki zakładałem. Mówicie, że po tysiaku trzeba oddawać? Jeżdzę na raz wyważonych i nie zauważyłem nic dziwnego. Na letnich jeżdze nie wyważanych kawał czasu od nowości, ale będzie trzeba chyba ogarnąć w tym roku ; D
Co ciekawe, o powtórnym wyważaniu powiedział mi nie koleś z dużego zakładu wulkanizacyjnego z sześcioma stanowiskami, gdzie nówki opony zakładałem, a starszy pan, prowadzący swoją firmę od młodych lat. Teraz dochodzi już wieku emerytalnego pewnie, a mały interes oponiarski z jednym stanowiskiem przejmie syn.
I to właśnie do nich pojadę na złożenie zestawu letniego.
to kto mi powie co to moze byc ze drzy kiera powyzej 120 ale nie zawsze raz jest raz tego nie ma.
kola sa w porzadku, tesotwane na paru kompletach. Tarcze proste. Poloski z przegubami nowe.
A nie wpadles w jakas dziure ostatnio? Moze sie cos wygielo...
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
W dziure nie wpadalem, nawyk z poprzednich aut omijanie wszystkiego.
Ktoś ma jakieś inne pomysły .
wiesko1261
24-03-15, 06:23
najczęściej koła-wyważenie
luzy na końcówkach i sworzni zwrotnic
wewnętrzny przegub
najczęściej koła-wyważenie
luzy na końcówkach i sworzni zwrotnic
wewnętrzny przegub
Wiecie co. Nigdy nie miałem dwóch kpl kół. Może to dlatego. Mój kolega tez wczoraj założył letnie koła jak były w poprzednim roku i mówi że mu kiera trzepie. Niby fajnie dwa kpl zakładasz i nie płacisz u kondomiarza. A jednak wychodzi na to ze i tak trzeba do niego jechać.
to kto mi powie co to moze byc ze drzy kiera powyzej 120 ale nie zawsze raz jest raz tego nie ma.
kola sa w porzadku, tesotwane na paru kompletach. Tarcze proste. Poloski z przegubami nowe.
A te pozostale komplety kol lezaly przez jakis czas nie uzywane? Moze byly zle skladowane i sie opony odksztalcily.
A te pozostale komplety kol lezaly przez jakis czas nie uzywane? Moze byly zle skladowane i sie opony odksztalcily.
ten drugi komplet latał na innym aucie i tam si moje kola tez tam lataly i tez si.
Wiec problem tkwi w aucie moim.
jedyn luz jaki mam z przodu na zawiasie to gorne mocowanie wahaczy ale raczej one nie dawaly by takich objawow, jedynie pukaja gucho.
takze ja juz powoli zaczynam sie poddawac
Juz ktos napisal, a ja powtorze. Pewnie przeguby wewnetrzne sie poddaja.
Juz ktos napisal, a ja powtorze. Pewnie przeguby wewnetrzne sie poddaja.
To jest duże prawdopodobieństwo. Zwłaszcza gdy od pewnej prędkości przyspieszasz i drży wtedy..
a czytacie to co pisze, ze poloski z przegubami nowe sa
No to ,miejsce styku felgi z tarczą czyste? Miejsce styku tarczy z piastą czyste?
No to ,miejsce styku felgi z tarczą czyste? Miejsce styku tarczy z piastą czyste?
wszystko czysciutkie