Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kiera drży przy przyśpieszaniu.

fełtek
16-03-15, 22:34
Siema.
Mam ostatnio pewną przypadłość.
Po zmianie zimowych kół na letnie zaczęło mi trzęść kierownica przy prędkości około 120km/h i w trakcie depnięcia i przyśpieszania. A gdy puszczę nogę z gazu jak by ustępowało.
Koła leżały w piwnicy i w zeszłym roku były wyważane i przecież nie odpadły mi od leżakowania odważniki.
Ma ktoś jakiś pomysł?

esel
16-03-15, 22:52
Koła założyłeś tak jak w zeszłym sezonie? Czy zamieniłeś przód z tyłem?

Dlaczego pytam. Otóż...
Mam mocno sfatygowane alusy, które zostawiłem sobie na zimę. Niby wyważone prawidłowo, ale dwie z nich mają lekko jajowaty otwór centrujący. Jeśli źle się spasuje przy zakładaniu, będzie telepało. Poprzednią zimę jeździłem i było ok. Na tę, która powoli się kończy, postanowiłem koła z tylnej osi dać na przód - telepało przy przyspieszaniu, właśnie w zakresie 110-120 km/h.
Przemęczyłem się jakoś, choć taka jazda do przyjemnych nie należy. Zaprzyjaźniony wulkanizator poradził, aby na następny sezon przetoczyć otwory i dać pierścienie centrujące. Bo felgi proste i wyważone przecież.

fełtek
17-03-15, 07:50
Teoretycznie jest jak w zeszłym sezonie. Ale chyba najpierw podjadę gdzieś na wyważenie.

slavkobe
17-03-15, 08:27
mogło puścić zbrojenie opony od 'leżakowania' / jak lezą jedna na drugiej czasem może pstryknąć zbrojenie /

fełtek
17-03-15, 09:11
mogło puścić zbrojenie opony od 'leżakowania' / jak lezą jedna na drugiej czasem może pstryknąć zbrojenie /

Koła leżały po dwie sztuki,osobno przód i tył. Dlatego to wykluczam :)

dejwid
17-03-15, 10:14
przeguby, sworznie wszystko masz okej ?

fełtek
17-03-15, 11:16
Sponsorem objawu było to -->
https://lh4.googleusercontent.com/-xM6aDPFl8OM/VQf9ipX8a5I/AAAAAAAACpw/UsjvMqWXSac/w983-h553-no/DSC_0204.JPG

Dałem dupy jak młody! Farba po renowacji felg,gdzieniegdzie odprysnęła itp.... wiedziałem że ją się szlifuje,a tego nie zrobiłem :confused:
Co dziwne. W zeszłym roku zakładane nowe opony i jakieś tam odważniki były na felgach. Dziś wyważane jeszcze raz i facet pościągał z jednej a na drugiej dał 15 (było 30) bo podobno opony się ułożyły i że niby tak się robi z nowymi ze po 1000km trzeba jeszcze raz wyważyć . Nie widziałem :)
Dziękuje Panowie za chęć pomocy :)

esel
17-03-15, 17:06
(...) podobno opony się ułożyły i że niby tak się robi z nowymi ze po 1000km trzeba jeszcze raz wyważyć . Nie widziałem :)
O widzisz, o tym zapomniałem napisać. Też byłem zdziwiony, gdy mnie wulkanizator uświadomił, że koła z nowymi oponkami trzeba wyważyć po 1 lub 2 tyś. przejechanych km.

Ważne, że problem zlokalizowany i zlikwidowany. Szerokości!

Poll
17-03-15, 21:43
A patrz mi nic nie powiedzieli jak nówki zakładałem. Mówicie, że po tysiaku trzeba oddawać? Jeżdzę na raz wyważonych i nie zauważyłem nic dziwnego. Na letnich jeżdze nie wyważanych kawał czasu od nowości, ale będzie trzeba chyba ogarnąć w tym roku ; D

esel
17-03-15, 22:26
Co ciekawe, o powtórnym wyważaniu powiedział mi nie koleś z dużego zakładu wulkanizacyjnego z sześcioma stanowiskami, gdzie nówki opony zakładałem, a starszy pan, prowadzący swoją firmę od młodych lat. Teraz dochodzi już wieku emerytalnego pewnie, a mały interes oponiarski z jednym stanowiskiem przejmie syn.
I to właśnie do nich pojadę na złożenie zestawu letniego.

Mati_
22-03-15, 10:04
to kto mi powie co to moze byc ze drzy kiera powyzej 120 ale nie zawsze raz jest raz tego nie ma.
kola sa w porzadku, tesotwane na paru kompletach. Tarcze proste. Poloski z przegubami nowe.

Marecki
22-03-15, 15:23
A nie wpadles w jakas dziure ostatnio? Moze sie cos wygielo...

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Mati_
22-03-15, 20:35
W dziure nie wpadalem, nawyk z poprzednich aut omijanie wszystkiego.

Mati_
23-03-15, 21:54
Ktoś ma jakieś inne pomysły .

wiesko1261
24-03-15, 06:23
najczęściej koła-wyważenie
luzy na końcówkach i sworzni zwrotnic
wewnętrzny przegub

fełtek
24-03-15, 12:39
najczęściej koła-wyważenie
luzy na końcówkach i sworzni zwrotnic
wewnętrzny przegub

Wiecie co. Nigdy nie miałem dwóch kpl kół. Może to dlatego. Mój kolega tez wczoraj założył letnie koła jak były w poprzednim roku i mówi że mu kiera trzepie. Niby fajnie dwa kpl zakładasz i nie płacisz u kondomiarza. A jednak wychodzi na to ze i tak trzeba do niego jechać.

Marecki
24-03-15, 13:50
to kto mi powie co to moze byc ze drzy kiera powyzej 120 ale nie zawsze raz jest raz tego nie ma.
kola sa w porzadku, tesotwane na paru kompletach. Tarcze proste. Poloski z przegubami nowe.
A te pozostale komplety kol lezaly przez jakis czas nie uzywane? Moze byly zle skladowane i sie opony odksztalcily.

Mati_
24-03-15, 17:21
A te pozostale komplety kol lezaly przez jakis czas nie uzywane? Moze byly zle skladowane i sie opony odksztalcily.

ten drugi komplet latał na innym aucie i tam si moje kola tez tam lataly i tez si.
Wiec problem tkwi w aucie moim.
jedyn luz jaki mam z przodu na zawiasie to gorne mocowanie wahaczy ale raczej one nie dawaly by takich objawow, jedynie pukaja gucho.
takze ja juz powoli zaczynam sie poddawac

Marecki
24-03-15, 20:11
Juz ktos napisal, a ja powtorze. Pewnie przeguby wewnetrzne sie poddaja.

fełtek
24-03-15, 20:20
Juz ktos napisal, a ja powtorze. Pewnie przeguby wewnetrzne sie poddaja.

To jest duże prawdopodobieństwo. Zwłaszcza gdy od pewnej prędkości przyspieszasz i drży wtedy..

Mati_
25-03-15, 09:21
a czytacie to co pisze, ze poloski z przegubami nowe sa

fełtek
25-03-15, 13:31
No to ,miejsce styku felgi z tarczą czyste? Miejsce styku tarczy z piastą czyste?

Mati_
25-03-15, 19:56
No to ,miejsce styku felgi z tarczą czyste? Miejsce styku tarczy z piastą czyste?

wszystko czysciutkie